Δώρο Χριστουγέννων: Γιατί περικοπές σε χιλιάδες εργαζόμενους

Χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποστούν περικοπές στο δώρο Χριστουγέννων επειδή πήραν το επίδομα των 534 ευρώ

Δώρο Χριστουγέννων: Γιατί περικοπές σε χιλιάδες εργαζόμενους

Ανατρέπουν τα δεδομένα στον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων οι αναστολές συμβάσεων, καθώς για χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι βγήκαν σε αναστολή, δεν θα υπολογιστεί με τον ονομαστικό μισθό, αλλά με βάση την αποζημίωση των 534 ευρώ.

Σημειώνεται πως το Δώρο Πάσχα, καταβλήθηκε στο σύνολό του από τους εργοδότες, οι οποίοι αναμένουν την πληρωμή από το κράτος των ποσών που αντιστοιχούσαν στη συμμετοχή του για το διάστημα κατά το οποίο οι συμβάσεις είχαν τεθεί σε αναστολή και το οποίο υπολογίστηκε επί του ονομαστικού μισθού και όχι με βάση την αποζημίωση, η οποία ήταν τότε στα 800 ευρώ.

Οι προϋποθέσεις και ο τρόπος υπολογισμού του Δώρου Χριστουγέννων από επιχειρήσεις, των οποίων η λειτουργία τους ανεστάλη, αλλά και όσες για κάποιο διάστημα έθεσαν συμβάσεις εργασίας σε αναστολή, ξεκαθαρίζονται σε διάταξη που προωθείται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες για τα νέα μέτρα στήριξης.

Όπως προβλέπεται, εάν η διάρκεια της εργασιακής σχέσης δεν καλύπτει ολόκληρη τη χρονική περίοδο από 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου που είναι προϋπόθεση για το επίδομα, τότε ο εργοδότης θα το καταβάλλει μειωμένο.

Για τα διαστήματα αναστολής, το κράτος θα καταβάλλει το ποσό που αντιστοιχεί, ωστόσο ως μισθός θα θεωρηθεί η αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι ο ονομαστικός μισθός που προβλέπει η υπό αναστολή σύμβαση του εργαζόμενου.

Πηγή: topontiki.gr