Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου και εξειδίκευσε τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία

Στις 14 Σεπτεμβρίου θα ανοίξουν τα σχολεία όπως ανακοίνωσε επίσημα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη Τύπου.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου έγινε παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, της υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, ενώ ήταν και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε πως στις 14 Σεπτεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία και εξειδίκευσε τα μέτρα που θα ληφθούν.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας ο οποίος είπε ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχει επιστρέψει από τις διακοπές του. Το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας έχει επιστρέψει στην Αθήνα, είπε και κάλεσε όσους δεν έχουν επιστρέψει ήδη να το κάνουν άμεσα.

Η κα Κεραμέως είπε ότι σκοπός της συνέντευξης Τύπου είναι να δοθούν κάποιες επιπλέον οδηγίες για το άνοιγμα των σχολείων. Όπως είπε, «η έναρξη του σχολικού έτους θα γίνει με όλους τους μαθητές και αυξημένα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης και κάθε βήμα αξιολογείται και επικαιροποιείται. Δεν θα διστάσουμε να λάβουμε και επιπλέον πιο αυστηρά μέτρα».

Είπε ακόμα ότι έγιναν προσλήψεις αναπληρωτών νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια και η παράδοση των βιβλίων έχει γίνει στην ώρα της.

Η κα Κεραμέως επανέλαβε ότι η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική και ότι τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες.

Εξήγησε γιατί θα δίνεται σε κάθε μαθητή δωρεάν ένα παγούρι ώστε να μην πίνουν τα παιδιά από τη βρύση και να μην ανταλλάσσουν μπουκάλια.

Από τη χρήση μάσκας εξαιρούνται τα παιδιά με γνωσιακή αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή συμπεριφοράς.

Οι απουσίες δεν θα προσμετρώνται αν ο μαθητής νοσεί από κορονοϊό ο ίδιος ή ο εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί σπίτι του.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν προβλεφθεί, είναι τα εξής:

Θα διανεμηθούν, με μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντισηπτικά στα σχολεία, και προβλέπεται σχολαστικός καθαρισμός και κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και μετά το πέρας αυτής.

Δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ σε σχολεία, σε περιπτώσεις που χρήζουν επέμβασης.

Διαφορετικά διαλείμματα, ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός πολλών διαφορετικών μαθητικών ομάδων.

Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.

Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων

Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.

Δεν θα πραγματοποιούνται μέχρι νεωτέρας σχολικές εκδρομές και μαθητικά συνέδρια.

Οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία και δημόσια κτήρια, καθώς και οι περίπατοι επιτρέπονται ανά τμήμα.

Όσον αφορά τα αθλήματα: Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους. Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.

Εργαστήρια: Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας. Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.

Στις αίθουσες Πληροφορικής: Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.

Για τα Μουσικά Όργανα: Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων. Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.

Υπάρχει έγκαιρη επιχορήγηση της ΚΕΔΕ με ποσό άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ για τη διάθεση δωρεάν μασκών στο σύνολο των μαθητών και των εκπαιδευτικών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Διατίθενται 175 εκατομμύρια ευρώ στις Περιφέρειες για τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία.