Σχολεία: Τι θα γίνει με μάσκες, διαλείμματα, κυλικεία και σε περίπτωση κρούσματος

Τα μέτρα προστασίας που θα εφαρμοστούν για το άνοιγμα των σχολείων - H υποχρεωτική μάσκα, το διάλειμμα, η λειτουργία των κυλικείων.

Σχολεία: Τι θα γίνει με μάσκες, διαλείμματα, κυλικεία και σε περίπτωση κρούσματος

Σειρά μέτρων για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών θα εφαρμοστούν στα σχολεία ενόψει του ανοίγματος στις 7 Σεπτεμβρίου και στον απόηχο της συνεχούς καταγραφής τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων στην επικράτεια.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς εκ περιτροπής διδασκαλία, αλλά με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Όπως τόνισε, η εν λόγω απόφαση ήταν ομόφωνη, ενώ η μάσκα θα «είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές και καθηγητές», ωστόσο όσον αφορά την ηλικιακή κατηγοριοποίηση για τη χρήση μάσκας η κ. Κεραμέως σημείωσε πως θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, καθαρισμός, και θα παρέχονται αντισηπτικά από τους δήμους, μεταξύ άλλων μέτρων.

Την ίδια ώρα καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας υπεραμύνθηκε της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων με καθολική παρουσία μαθητών, επισημαίνοντας ότι «καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση όπως όλα τα κράτη της ΕΕ. Τα παιδιά δεν μπορούν να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί».

Ο κ. Σύψας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN επανέλαβε την άποψη ότι «τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία», επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι «δεν μεταδίδουν εύκολα».

Σχετικά με τα μέτρα για τα σχολεία, ο καθηγητής τόνισε ότι θα υπάρχει μέριμνα που δεν θα περιορίζεται στην υποχρεωτική χρήση των μασκών.

Τα ειδικά μέτρα που -όπως όλα δείχνουν- θα εφαρμοστούν στα σχολεία είναι, σύμφωνα με τον κ. Σύψα, τα εξής:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκα
-Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από άλλα τμήματα
-Αυστηρά μέτρα υγιεινής
-Σχέδιο αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
-Ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων


Υπενθυμίζεται πως η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε χθες πως «η επικοινωνία με το υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε. Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό».

Πηγή: kathimerini.gr

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας