Κικίλιας: «Στα τέλη Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε 700.000 δόσεις του εμβολίου»

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως στα τέλη Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει από την AstraZeneca 700.000 δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού .

Κικίλιας: «Στα τέλη Δεκεμβρίου θα παραλάβουμε 700.000 δόσεις του εμβολίου»

Ο Βασίλης Κικίλιας με δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ έκανε γνωστό πως η Ελλάδα στα τέλη Δεκεμβρίου θα έχει στην διάθεση της 700.000 δόσεις του εμβολίου που εξελίσσει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca για τον κορονοϊό.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν εφόσον το εμβόλιο πάρει την έγκριση τον Νοέμβριο. Αν ολοκληρωθεί η έγκριση η Ελλάδα θα πάρει τις 700.000 δόσεις μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου από τις 3.000.000 δόσεις που αναλογεί ανά χώρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Πριν από λίγες μέρες η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη συμφωνία με την AstraZeneca για την αγορά 300 εκατ. δόσεων εμβολίων, ενώ οι Βρυξέλλες που αντιπροσωπεύουν τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ διαπραγματεύεται την αγορά ακόμα 100 εκατ. δόσεων εμβολίου εφόσον αυτό αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού.

Αναλυτικά ο κ. Κικίλιας δήλωσε: «Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Λάιεν, τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά».