Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα - Τοπικά lock down, τηλεργασία και καθολική χρήση μάσκας
Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα νέα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού. Τι προτείνουν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων.
Νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Σήμερα, Τρίτη, πάντως οι κ. κ. Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας) και Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας) αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις στη 13:00, που σχετίζονται με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τους εκδρομείς που επιστρέφουν από τις διακοπές τους και πιάνουν δουλειά σε επιχειρήσεις ή στο Δημόσιο.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η χρήση μάσκας και το κατά πόσο θα είναι υποχρεωτική παντού, καθώς και η τηλεργασία, είναι δύο θέματα που εξετάζονται.
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς».
Στην κυβερνητική σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι και παρεμβάσεις για όσους επιστρέφουν στην εργασία τους από διακοπές, αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας και προετοιμασία για το άνοιγμα των σχολείων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων για 7 Σεπτεμβρίου, αλλά μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας διερωτώνται πώς θα ανοίξουν τα σχολεία αν υπάρξουν επιβαρυμένα ιατρικά φορτία.
Σύμφωνα, δε, με αναφορές, οι παρεμβάσεις που θα συζητηθούν στην ανάλογη σύσκεψη της Τετάρτης είναι οι εξής:
Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους.
Τηλεργασία - Πόσοι κλάδοι μπορούν να «συνεχίσουν» με αυτό.
Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες - περιοχές).
Τοπικά lockdown.
Μέτρα τύπου «Πόρου» σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορονοϊού.
«15.000 οι ασυμπτωματικοί φορείς στην Ελλάδα»
Σε 15.000 εκτίμησε απόψε (17/8) πως ανέρχονται τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, κάνοντας μάλιστα λόγο για φορείς του κορονοϊού που «δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι».
«Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί ασυμπτωματικοί και ειδικά νέοι και φυσικά αυτοί αποτελούν πηγή του ιού που μπορούν να μολύνουν όσους βρίσκονται κοντά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος σε παρέμβασή του στον ΣΚΑΪ.
Συμπλήρωσε, πάντως, πως το καλό νέο είναι ότι μειώθηκαν τα κρούσματα - καθώς σήμερα ανακοινώθηκαν 150, ενώ τις προηγούμενες μέρες οι μολύνσεις ξεπερνούσαν τις 200 ημερησίως - και ότι έχουμε μια «σταθεροποίηση» στα 150 - 250 κρούσματα την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε αυξημένη μετάδοση αλλά σταθερή μετάδοση, όπως εξήγησε.
Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε μάλιστα πως ενδεχομένως τα πρώτα μέτρα - όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους - άφησαν ήδη το «αποτύπωμα» τους στην εικόνα της μείωσης των κρουσμάτων.
Στη συνέχεια ο καθηγητής επέστησε την προσοχή σε όσους πρόκειται να επιστρέψουν από ταξίδι ή διακοπές κλπ. το προσεχές διάστημα, καλώντας τους να είναι πολύ προσεχτικοί πχ. με κάποια σχετική απομόνωση για κάποιες μέρες.
Αναφερόμενος, επιπλέον, στο άνοιγμα των σχολείων ο καθηγητής υπογράμμισε πως αν συνεχιστεί αυτή η πορεία με τα κρούσματα, «αρχίζω να βλέπω μια καλύτερη εικόνα αλλά θα ήθελα να υπάρξει σοβαρή μείωση στα κρούσματα και ειδικά στην κοινότητα ώστε να ανοίξουν τα σχολεία» διευκρινίζοντας πως δεν πρέπει να είναι τριψήφιος ο αριθμός και «ιδανικά τα κρούσματα να είναι 40, 50 ή 60».
Όσον αφορά στο εάν ο κορονοϊός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί λαμβάνοντας περισσότερο επικίνδυνα μορφή, ο ίδιος απάντησε πως «θεωρητικά μπορεί».
Σε συστάσεις για όσους επιστρέφουν από διακοπές, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, προέβη και ο Θάνος Δημόπουλος.