Bόρεια Μακεδονία το όνομα της ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, πιθανότατα το συμφωνημένο όνομα ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ είναι το «Βόρεια Μακεδονία»

Bόρεια Μακεδονία το όνομα της ΠΓΔΜ

Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχουν άμεσα τηλεφωνική επικοινωνία, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα. Επίσης, ο Ζάεφ σύμφωνα με τα ΜΜΕ των Σκοπίων, θα παραθέσει την Τετάρτη συνέντευξη Τύπου με ξεκάθαρη αναφορά και στο θέμα.

Σε ό,τι αφορά το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», θα περάσει με τη σλάβικη μορφή του «Severna Makedonia» ή με την αγγλική «North Macedonia».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς μίλησε για «συμφωνία με την ΠΓΔΜ που συνήφθη», κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, στο Βερολίνο. Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε μάλιστα την απορία του για το γεγονός ότι δεν κατέστη έως τώρα δυνατή η επίλυση της διαφοράς, καθώς υπήρχαν, όπως είπε, κατά το παρελθόν καλύτερες ευκαιρίες.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η εργασία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών έχει ολοκληρωθεί, εξηγώντας ότι τώρα συνεδριάζουν στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ειδικοί από Σκόπια, Αθήνα και Ηνωμένα Έθνη. «Στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνεδριάζει από χθες ομάδα ειδικών απο τα Σκόπια, την Αθήνα και τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία επεξεργάζεται τα κείμενα προετοιμασίας, νομικά και τεχνικά, και κάνει και τις τελευταίες προτάσεις»

Το Μαξίμου πάντως δεν επιβεβαιώνει, αλλά η δήλωση Κοτζία περί τελικής συμφωνίας έβαλε φωτιά...

ΠΗΓΗ iefimerida.gr