Εύβοια - Οδικά έργα: Παρακάμψεις Χαλκίδας, Βασιλικών, Αμαρύνθου - Ανακοινώθηκε οικονομική ενίσχυση

Έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση μετά τις πλημμύρες στην Εύβοια - Στο προσκήνιο οι παρακάμψεις Χαλκίδας, Βασιλικών, Αμαρύνθου - Αναστολή πληρωμής εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων.

Εύβοια - Οδικά έργα: Παρακάμψεις Χαλκίδας, Βασιλικών, Αμαρύνθου - Ανακοινώθηκε οικονομική ενίσχυση

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκαν χθες οι πλημμυρόπληκτες περιοχές στην Εύβοια. Παράλληλα τα υπουργεία Υποδομών, Οικονομικών και Εσωτερικών ανακοίνωσαν σειρά μέτρων τόσο για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών, όσο και για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων στην Εύβοια, κυρίως σε επίπεδο οδικών συνδέσεων. Από την Εύβοια, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Υποδομών Κώστας Καραμανλής και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσαν:

• Η έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 5.000 θα δοθεί με τη μορφή επιδόματος στους ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των πληγέντων κτιρίων από το υπουργείο Υποδομών. Εκτός αυτού του ποσού, το υπουργείο Εσωτερικών θα καταβάλει 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό για κάλυψη πρώτων αναγκών (1.200 για πολύτεκνες ή οικογένειες με άτομο με ειδικές ανάγκες) και έως 6.000 ευρώ για την αντικατάσταση της οικοσκευής. Τέλος, θα λάβουν οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ όσοι υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό λόγω της πλημμύρας.

• Στο πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής που χορηγεί η πολιτεία στους πληγέντες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, το υπουργείο Υποδομών θα χορηγήσει δωρεάν κρατική αρωγή ίση με το 60% της εκτιμηθείσας ζημιάς του κτιρίου, για εργασίες επισκευής σε οικίες και επιχειρήσεις (το υπόλοιπο 40% χορηγείται μέσω άτοκου δανείου από τις τράπεζες).

• Το υπουργείο Υποδομών θα αναλάβει το κόστος επισκευής των γεφυρών και του οδικού δικτύου στο οποίο έχουν σημειωθεί ζημιές. Προς το παρόν δεν υπάρχει εκτίμηση για το κόστος των αναγκαίων παρεμβάσεων. Να σημειωθεί ότι χθες αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη γέφυρα Βασιλικού.

• Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την αναστολή για 6 μήνες στην πληρωμή όλων των εκκρεμών φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, υπολογίζεται ότι ζημιές έχουν υποστεί 30 επιχειρήσεις στον Δήμο Χαλκιδέων και 20 στον Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιχορηγήσει από 30% έως 70% της ζημιάς για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και οχήματα. Επίσης, έπειτα από επικοινωνία με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, εξετάζονται κατά περίπτωση και θα δρομολογηθούν άμεσα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

• Τέλος, το υπουργείο Εσωτερικών θα παρέχει έκτακτη επιχορήγηση 1,2 εκατ. ευρώ στους δύο πληγέντες δήμους, ενώ ο ΕΛΓΑ θα ξεκινήσει καταγραφές σε καλλιέργειες ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών «ανέσυρε» δύο μεγάλα οδικά έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης, ενώ πρότεινε και ένα τρίτο το οποίο δεν έχει ακόμα μελετηθεί επαρκώς. Πιο συγκεκριμένα:

• Παράκαμψη Χαλκίδας: Αφορά την κατασκευή τμήματος 23 χλμ. και χωρίζεται σε δύο τμήματα: από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (γέφυρα Ευρίπου) έως τη Νέα Λάμψακο και από τη Νέα Λάμψακο έως τα Ψαχνά. Το έργο είναι ώριμο μελετητικά και μάλιστα είχε υποβληθεί φάκελος χρηματοδότησης τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (για το εθνικό σκέλος) ήδη από το 2015. Με το έργο θα μειωθεί ουσιαστικά ο χρόνος πρόσβασης στην Κεντρική και Βόρεια Εύβοια, ενώ θα αποσυμφορηθεί η Χαλκίδα και το τοπικό οδικό δίκτυο. Σημειώνεται ότι τη γέφυρα Ευρίπου περνούν κατά μέσον όρο 28.000-30.000 οχήματα ημερησίως (και προς τις δύο κατευθύνσεις). Σύμφωνα με το υπουργείο, ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του είναι 150,5 εκατ. ευρώ και η δημοπράτησή του θα προχωρήσει μόλις ολοκληρωθούν κάποιες συμπληρωματικές
απαλλοτριώσεις.

• Παράκαμψη Βασιλικών: Το έργο είχε δημοπρατηθεί το 2009 και η σύμβαση υπεγράφη το 2010 αλλά δεν ξεκίνησε... ελλείψει απαλλοτριώσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι απαλλοτριώσεις έχουν πλέον ολοκληρωθεί και το έργο έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά. Το κόστος του εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το υπουργείο, θα μπορούσε να επαναδημοπρατηθεί στις αρχές του έτους.

• Παράκαμψη Αμαρύνθου: Το έργο δεν είναι εξίσου ώριμο μελετητικά. Αφορά την κατασκευή οδικού τμήματος 7 χλμ.

Πρώτοι έλεγχοι για την έκταση της καταστροφής

Τους 681 έφθασαν οι έλεγχοι των κτηρίων στις πληγείσες περιοχές από κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος έχει υποστεί ζημιές, χωρίς ωστόσο να έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποιο επικίνδυνο κτίσμα. Όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, τα κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας, που ενισχύθηκαν χθες με ακόμα 40 μηχανικούς του υπουργείου (φθάνοντας πλέον τους 100), ξεκίνησαν από προχθές τους ελέγχους στις περιοχές των Ψαχνών, των Πολιτικών, της Καστέλλας (Δήμος Διρφύων - Μεσσαπίων) και Μπουρτζίου (Δήμος Χαλκιδέων). Από τα 681 κτίρια (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι) που ελέγχθηκαν, τα 616 είχαν υποστεί ζημιές και χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» (επισκευάσιμα), ενώ τα υπόλοιπα δεν παρουσίαζαν κάποιο πρόβλημα. Οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι θα συνεχιστούν έως ότου υπάρξει εικόνα για την έκταση της καταστροφής και θα ακολουθήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, με βάση τον οποίο θα δοθούν και τα βοηθήματα.

Εν τω μεταξύ, στις πληγείσες περιοχές ξεκίνησε από χθες η προσπάθεια των κατοίκων να καθαρίσουν κατοικίες και δρόμους, έργο συχνά δύσκολο λόγω των τεράστιων όγκων των φερτών υλικών που «κατέβασαν» ο Λήλαντας και ο Μεσσάπιος. Αξιοσημείωτη ήταν η συνδρομή εθελοντών από διάφορες περιοχές της Εύβοιας, που έσπευσαν να βοηθήσουν τους κατοίκους. Την ίδια στιγμή, συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής συνέδραμαν τους κατοίκους του Δηλεσίου και Ωρωπού στον καθαρισμό της ακτογραμμής, καθώς μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών και σκουπιδιών μεταφέρθηκαν μετά τη θεομηνία από τις απέναντι ακτές της Εύβοιας. Να σημειωθεί ότι κλιμάκιο της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας βρέθηκε χθες στο σημείο για να διασώσει φίδια, τα οποία είχαν μεταφερθεί από τη θάλασσα επάνω σε δέντρα και κλαδιά. Τα φίδια που αιχμαλωτίστηκαν θα απελευθερωθούν στα δάση της Εύβοιας.