Συνεχίζει να προκαλεί με το Oruc Reis o Ερντογάν - Συνθήκες ευρωπαϊκής απάντησης επιδιώκει η Αθήνα
Την απόφαση να μην οξυνθεί επιχειρησιακά η ένταση, με δική της πρωτοβουλία, φαίνεται να έχει πάρει η κυβέρνηση. Διαβουλεύσεις με Ε.Ε, Γερμανία, ΗΠΑ και Γαλλία.
Την απόφαση να μην ενδώσει στην τουρκική επιθετικότητα και να μην συμβάλει στην κλιμάκωση της έντασης, ενώ το Oruc Reis επιμένει να κινείται προκλητικά ενός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας φαίνεται πώς έχει πάρει η κυβέρνηση. Έτσι –εκτός απροόπτου– θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην ενεργοποίηση του διεθνούς παράγοντα. Προσβλέποντας στο να έχει το «πάνω χέρι» σε διπλωματικό επίπεδο, ιδίως εάν η διεθνής κοινότητα διασφαλίσει όρους ουσιαστικού διαλόγου με την Τουρκία.
Ψυχραιμία επιχειρησιακά, διεκδικήσεις διπλωματικά
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η εικόνα που προκύπτει μετά τις επικοινωνίες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι πώς δεν αναμένεται να υπάρξει επιχειρησιακή όξυνση της κατάστασης που επικρατεί στην επίμαχη περιοχή, η οποία να προκύπτει από πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς.
Οι επιχειρησιακές προσπάθειες φαίνεται ότι γίνονται με κριτήριο την αποκλιμάκωση της έντασης και γνώμονα την «επόμενη μέρα» με ορατή την πιθανότητα της επαναφοράς στο καθεστώς των «διερευνητικών επαφών» προκειμένου να εκκινήσει ένας διάλογος με την Άγκυρα. Διάλογος που όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πραγματοποιηθεί με τους στόλους παρατεταγμένους στο Αιγαίο και δίχως η Άγκυρα έμπρακτα να έχει απομακρυνθεί από τις προκλητικές τακτικές. Είναι επίσης σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αναγνωρίσει ως πραγματικό δεδομένο κανέναν τουρκικό ισχυρισμό περί διεξαγωγής ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παρότι αναγνωρίζει ότι δεν πρόκειται για «οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα» με βάση τους ορισμούς του διεθνούς δικαίου, νομική βάση που θα δικαιολογούσε διαφορετικού τύπου ενέργειες από αυτές που τώρα ακολουθούνται. Όπως φαίνεται η επιχειρησιακή διαχείριση της κρίσης γίνεται υπό την εποπτεία του ίδιου το πρωθυπουργού κάτι που υποδεικνύει η τακτικότητα των ενημερώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο με τον οποίο είχε και σήμερα επικοινωνία.
Στον αντίποδα, οι διπλωματικές κινήσεις, κυρίως αυτές που απευθύνονται στους θεσμικούς συμμάχους της Ελλάδας, θα είναι τέτοιες ώστε άμεσα να δοθούν πολύ πιο αποφασιστικά μηνύματα προς την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρωτοβουλία που αποφασίστηκε μετά από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Δένδια, ώστε ο Έλληνας ΥΠΕΞ να «τρέξει» το ελληνικό αίτημα για να υπάρξει έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αν επιτευχθεί προετοιμάζει το έδαφος για να αναχθεί η τουρκική συμπεριφορά σε ευρωπαϊκό πρόβλημα και θεωρείται ότι θα έχει άμεση επίδραση στα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην Ν.Α Μεσόγειο. Άλλωστε το μεγάλο ζητούμενο της ελληνική διπλωματίας είναι να τεθεί «θέμα Τουρκίας» στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που αναμένεται να γίνει το Σεπτέμβριο, έτσι ώστε αυτόματα να μπει στο τραπέζι συνολικά η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Σχετικό αίτημα -θυμίζουμε- έχει κατατεθεί από Ελλάδα και Κύπρο στην Σύνοδο του Ιουλίου με την κυπριακή πλευρά να μιλά και για ενεργοποίηση των προβλεπόμενων κυρώσεων προς την Τουρκία.
Στο επίπεδο των προσπαθειών για άμεση εκτόνωση της έντασης φαίνεται ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα «ντόμινο» επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες και Γαλλία. Μάλιστα με… αυτή την σειρά προτεραιότητας. Η Γερμανία φαίνεται πως είναι το τμήμα του διεθνούς παράγοντα που μπορεί να έχει την πιο άμεση και καταλυτική επίδραση ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκεται να λειτουργήσουν ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε σήμερα με τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρυ Πάιατ. Ως κομβική θεωρείται η παρεμβατικότητα της κυβέρνησης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να εκφράζεται με έντονες πιέσεις. Ιδίως από την στιγμή που δεν έχει γίνει γνωστή κάποια στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, κίνηση που σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, όπως το 2018 με το ερευνητικό Barbaros φέρεται ότι είχε λειτουργήσει αποτρεπτικά ως προς την τουρκική προκλητικότητα σε συνδυασμό με την παρουσία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Πηγή: news247.gr