Το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (vid)

Εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει εισέλθει το τουρκικό ερευνητικό, Oruc Reis, που ξεκίνησε το πρωί της Δευτέρας από την Αττάλεια. Άπλωσε καλώδια, αλλά δεν κάνει έρευνες.

Το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (vid)

Στο ανατολικότερο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εισήλθε το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος, Oruc Reis, για το οποίο η Τουρκία το πρωί της ίδιας μέρας εξέδωσε NAVTEX προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Σύμφωνα με το militaire που επικαλείται διπλωματικές πηγές το τουρκικό ερευνητικό έχει ρίξει καλώδια στο «ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», αλλά όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές «δεν κάνει έρευνες».

Κάθε 15 λεπτά από ελληνικό πολεμικό εκπέμπεται το μήνυμα προς το Oruc Reis ότι παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έκδοση της τουρκικής NAVTEX ο πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στην οποία συζητήθηκαν οι πιθανές αντιδράσεις της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Επίσης, η Ελλάδα απάντησε με αντι-NAVTEX, σύμφωνα με την οποία η τουρκική είναι παράνομη και καλούσε τους ναυτιλλομένους να αγνοήσουν την οδηγία που εξέδωσε η υδατογραφική υπηρεσία της Αττάλειας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το μεσημέρι της Δευτέρας είχε ισχυριστεί με ανάρτησή του στα social media ότι το ερευνητικό είχε φτάσει στην περιοχή όπου πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνες.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία τονίζει ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό και κάνει λόγο για νέα σοβαρή κλιμάκωση που εκθέτει τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό ρόλο της Τουρκίας.

Ειδικότερα, σημειώνει πως βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγή: news247.gr