Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Υπεγράφη στο Κάιρο η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ. "Στον κάλαθο των αχρήστων το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης", τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Υπεγράφη η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Ιστορική συμφωνία που επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ , κατά την συνέντευξή Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Την είδηση της υπογραφής της συμφωνίας ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα μέσω πηγών του ελληνικού ΥΠΕξ και αιγυπτιακών δημοσιευμάτων είχε γίνει γνωστή η μετάβαση του Νίκου Δένδια στο Κάιρο για την υπογραφή της συμφωνίας.

«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.

Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.

Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.

Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.

Όπως αναφέρει το euronews, στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Σούκρι επεσήμανε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος συνδέονται με μία φιλία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια και πως η σημερινή ημέρα αντανακλά τη συνεχιζόμενη συνεργασία ανάμεσα στα δύο κράτη.

Τόνισε δε πως η συμφωνία είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και πως κατ' αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να γίνει εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Μεσογείου.

Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις με εντατικό ρυθμό το τελευταίο διάστημα μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στο Κάιρο τον Ιούνιο και τις συναντήσεις του με την αιγυπτιακή ηγεσία.

Άλλωστε, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών σε πρόσφατες συνεντεύξεις του είχε δηλώσει ότι είχε επιτευχθεί σημαντική πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για οριοθέτηση των μεταξύ τους θαλασσίων ζωνών με την οποία επιλύθηκε μια εκκρεμότητα δεκαετιών μεταξύ των δύο πλευρών.

πηγή: news247.gr