Πυροσβεστική παρέμβαση Μέρκελ, εμπρηστική του ΥΠΕΞ Τουρκίας, με NAVTEX απάντησαν Ελλάδα, Κύπρος

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επικοινώνησε με Μητσοτάκη, Ερντογάν, το ΥΠΕΞ Τουρκίας εξέδωσε εμπρηστική ανακοίνωση και Ελλάδα και Κύπρος απάντησαν στην Τουρκία με NAVTEX και διάβημα.

Πυροσβεστική παρέμβαση Μέρκελ, εμπρηστική του ΥΠΕΞ Τουρκίας, με NAVTEX απάντησαν Ελλάδα, Κύπρος

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χθες το απόγευμα επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχία της Ελλάδας αλλά και για τον εποικοδομητικό ρόλο του στην επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας.

Το πρωί η κ. Μέρκελ επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ στο διάβημα της Αθήνας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. «Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της Τουρκίας

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι:

«Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο για ανεύρεση και εξόρυξη υδρογονανθράκων, το ερευνητικό μας σκάφος Ορούτς Ρέις από τις 21 Ιουλίου 2020 κι έπειτα, βάσει της σχετικής Navtex που δημοσιεύτηκε από τις αρμόδιες αρχές μας, θα πραγματοποιήσει μια νέα σεισμική ερευνητική δραστηριότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η θαλάσσια περιοχή, στην οποία θα πραγματοποιήσει έρευνες το ερευνητικό μας σκάφος Ορούτς Ρέις, βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας, που έχει κοινοποιηθεί στα Ηνωμένα Έθνη, και εντός των περιοχών, για τις οποίες έχουν παραχωρηθεί σχετικές άδειες στον TPAO από την κυβέρνησή μας το 2012. Εξάλλου, το άλλο σεισμικό ερευνητικό μας σκάφος Μπαρμπαρός Χαϋρετίν Πασά είχε προβεί σε ανάλογες δραστηριότητες σε μέρος της εν λόγω περιοχής τα τελευταία χρόνια.

Παρ 'όλα αυτά, η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την ερευνητική δραστηριότητα και ισχυρίζεται ότι η περιοχή των ερευνών αυτών βρίσκεται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτόν τον ισχυρισμό στην ύπαρξη νησιών μακριά από την ηπειρωτική χώρα, όπως το Καστελόριζο. Αυτός ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας περί υφαλοκρηπίδας είναι αντίθετος με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις.

Δεν αποτελεί λογική θέση, που να συνάδει και με το διεθνές δίκαιο, ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα έκτασης 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για αυτόν τον λόγο, απορρίπτουμε τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Παρόλο που η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

NAVTEX από Ελλάδα και Κύπρο

Το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα και η Κύπρος απάντησαν στην Τουρκία με NAVTEX και διάβημα.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.