CAS: Δια βίου αποκλεισμός για τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας του Αφγανιστάν

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), τιμώρησε με διά βίου αποκλεισμό από κάθε δραστηριότητα σχετιζόμενη με το ποδόσφαιρο, τον πρώην πρόεδρο της αφγανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Καρίμ Κεραμουντίν.

 CAS: Δια βίου αποκλεισμός για τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας του Αφγανιστάν

Ο Αφγανός πρώην παράγοντας, κρίθηκε ένοχος από την FIFA για σεξουαλικές επιθέσεις που χαρακτηρίσθηκαν «συγκλονιστικές», κατά ποδοσφαιριστριών της εθνικής ομάδας του Αφγανιστάν και τιμωρήθηκε από την διεθνή ομοσπονδία, με διά βίου αποκλεισμό και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Το CAS επιβεβαίωσε την καταδίκη του Κεραμουντίν, διατηρώντας την ποινή και επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση, πως «σε αντίθεση με τις πολλές υποθέσεις διαφθοράς που υπονομεύουν την ακεραιότητα του ποδοσφαίρου, ο Καρίμ παραβίασε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και προκάλεσε ψυχολογική και σωματική βλάβη σε νεαρές παίκτριες, καταστρέφοντας την ακεραιότητά τους. Με τις συγκλονιστικές του πράξεις, όχι μόνο κατέστρεψε τη σταδιοδρομία τους, αλλά και έβλαψε σοβαρά τη ζωή τους».

Παράλληλα, το CAS, επιβεβαίωσε την σημασία της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής κατά της σωματικής, ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου».

Η έρευνα για τις πράξεις του Κεραμουντίν, άρχισε μετά από καταγγελία πέντε Αφγανών ποδοσφαιριστριών και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι «εκμεταλλευόμενος την θέση του, κακοποίησε σεξουαλικά τις παίκτριες μεταξύ του 2013 και του 2018, παραβιάζοντας τον κώδικα δεοντολογίας της FIFA».

Οσον αφορά στην υπερασπιστική του γραμμή, ο Καρίμ υποστήριξε πως «δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τις κατηγορίες και ότι πρόκειται για μέρος μιας συνωμοσίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ