Δήλωση Μητσοτάκη: «Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

Δήλωση Μητσοτάκη: «Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας για την Αγιά Σοφιά»

Η Τουρκία αποφάσισε να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε δήλωση με την οποία απαντάει στη γειτονική χώρα. Καταδικάζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης και υπογραμμίζει πως η συγκεκριμένη κίνηση επηρεάζει τις σχέσεις των δύο χωρών.

Υπέγραψε ο Ερντογάν - Γίνεται τζαμί η Αγία Σοφία (pic)

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί. Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της.

Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας