«Πράσινο φως» στην γ' αξιολόγηση

O πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο δήλωσε πως η Ελλάδα πέρασε την γ΄ αξιολόγηση, γεγονός που θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 5.7 δις ευρώ για τη χώρα μας.

«Πράσινο φως» στην γ' αξιολόγηση

«Πληροφορήθηκα ότι σήμερα το EWG διαπίστωσε πως όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος έχουν ολοκληρωθεί», επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του προγράμματος του ESM, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με τον κ. Σεντένο, η πλήρης εφαρμογή των προαπαιτουμένων επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα και στη συνεχή μεταρρυθμιστική προσπάθεια.

Αυτό πρακτικά ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ, μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του EWG.

«Η Ελλάδα άρχισε την επάνοδο στις αγορές και η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται πάνω σε μία μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης, η οποία θα είναι κρίσιμης σημασίας για να προσδιοριστεί το πλαίσιο της μετά-προγράμματος εποχής» τονίζει ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα οτι αυτό θα βοηθήσει τη χώρα να επανέλθει σε ισότιμη βάση με τους Ευρωπαίους εταίρους της και να αφήσει την εποχή της κρίσης πίσω της.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Έκθεση Συμμόρφωσης, που απέστειλε στο EWG, εισηγείτο την εκταμίευση της δόσης, κρίνοντας ότι έχουν εκπληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της επένδυσης στο Ελληνικό.

naftemporiki.gr