Βγήκαν από τη «μαύρη λίστα» των HΠA οι πέντε Έλληνες εφοπλιστές - Ποιοι είναι

Βγήκαν από τη «μαύρη λίστα» των HΠA οι Έλληνες εφοπλιστές που στοχοποιήθηκαν λόγω Βενεζουέλας.

Βγήκαν από τη «μαύρη λίστα» των HΠA οι πέντε Έλληνες εφοπλιστές - Ποιοι είναι

Θετική εξέλιξη είχε η περιπέτεια μεγάλων ονομάτων του ελληνικού εφοπλισμού, τα ονόματα των οποίων είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας όταν οι αμερικανικές αρχές έκαναν ελέγχους και εντόπισαν πλοία τους να σπάνε το εμπάργκο των ΗΠΑ και να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, κατά της οποίας όμως οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις, αφού θεωρούν παράνομη την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ηλεκτρονικό έγγραφο της OFAC-Γραφείο Εξωτερικού Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, οι Έλληνες εφοπλιστές βγαίνουν από την αμερικανική «μαύρη λίστα» μετά την ξεκάθαρη δέσμευσή τους ότι σταματούν τις εμπορικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα και ότι πάντοτε έχουν ως υψηλότερη προτεραιότητα τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς συμπεριλαμβανομένων των διεθνών εμπορικών κυρώσεων.

Μελισσανίδης: «Με τον Μαρινάκη ήμουν 25 χρόνια φίλος - Η σχέση μας χάλασε όταν πήρα την ΑΕΚ»

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ έγραψε στο twitter: «Πολύ καλά νέα. Ως αποτέλεσμα της συνεχούς δέσμευσης των Ελλήνων πλοιοκτητών να διακόψουν τους δεσμούς με την παράνομη κυβέρνηση Μαδούρο, αυτές οι εταιρείες και τα πλοία τους βγήκαν από τη λίστα OFAC. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική ναυτιλία είναι με τη δημοκρατία και την ελευθερία. Καθένας στον κόσμο πρέπει να το καταλάβει αυτό».

Οι ναυτιλιακές εταιρείες Thenamaris του Νικόλα Μαρτίνου, NGM Energy SA του Νίκου Μουνδρέα και Dynacom Tankers του Γιώργου Προκοπίου, και πιο συγκεκριμένα οι μονοβάπορες εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα δεξαμενόπλοια είναι εκτός «μαύρης λίστας». Επίσης από τη λίστα βγήκαν πλοία των Πολ Κορώνη και Ηλία Γκότση.

Πηγή: newmoney.gr