Το Ιδρυμα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ μηνύει το Netflix για την ταινία «Ενόλα Χολμς»!

Παρά τη μήνυση του ιδρύματος Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, πάντως, το Netflix δημοσίευσε τις πρώτες φωτογραφίες από την ταινία «Ενόλα Χολμς», η οποία ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Το Ιδρυμα του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ μηνύει το Netflix για την ταινία «Ενόλα Χολμς»!

Η Ενόλα Χολμς, η μικρότερη αδερφή του διάσημου ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς και του αδερφού του Μάικροφτ, μπορεί να μην δημιουργήθηκε από την συγγραφική πένα του Σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, αλλά πρόκειται για την πρωταγωνίστρια έξι βιβλίων της Νάνσι Σπρίνγκερ τα οποία ξεκίνησαν να δημοσιεύονται το 2006 με πρώτη την «Υπόθεση του Χαμένου Μαρκησίου».

Και τώρα η ηρωίδα αυτή ετοιμάζεται να αποκτήσει την δική της ταινία στο Netflix με την Μίλι Μπόμπι Μπράουν, η οποία αφού αντιμετώπισε τέρατα στον Upside Down κόσμο του «Stranger Things» αλλά και τον ίδιο τον Γκοτζίλα στο «Γκοτζίλα 2: Ο Βασιλιάς των Τεράτων», να πρωταγωνιστεί στον ομώνυμο ρόλο βρίσκοντας τον εαυτό της κάτω από τη σκιά του μεγαλύτερου ντετέκτιβ όλων των εποχών, του Σέρλοκ Χολμς τον οποίο υποδύεται ο Χένρι Κάβιλ, και του Μάικροφτ Χόλμς, τον οποίο υποδύεται ο Σαμ Κλάφλιν.

Την ταινία θα σκηνοθετήσει ο Χάρι Μπράντμπιρ, γνωστός από τις δουλειές του στις σειρές «Fleabag» και «Killing Eve», κάνοντας εδώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ενώ το σενάριο θα γράψει ο Τζακ Θορν, ο οποίος μετέφερε στο θέατρο το «Harry Potter and the Cursed Child» αλλά έγραψε και το σενάριο της σειράς «Η Τριλογία του Κόσμου» για το BBC.

Όμως, όπως συμβαίνει και στις περισσότερες υποθέσεις του διάσημου ντετέκτιβ, τα προβλήματα δεν αργούν να έρθουν. Το Ιδρυμα του Αρθουρ Κόναν Ντόιλ μηνύει τόσο το ίδιο το Netflix όσο και την συγγραφέα των βιβλίων της «Ενόλα Χολμς» Νάνσι Σπρίνγκερ για την απεικόνηση του χαρακτήρα του Σέρλοκ Χολμς έχοντας συναισθήματα και σεβασμό προς τις γυναίκες παραβιάζει τα πνευματικά δικαιώματα του Ντόιλ.

Αν και τα δικαιώματα του συγκεκριμένου χαρακτήρα τα έχει χάσει το Ιδρυμα του Ντόιλ μετά από δικαστική απόφαση το 2010, έχει ακόμα τα πνευματικά δικαιώματα δέκα ιστοριών του. Η μήνυση υποστηρίζει πως τα βιβλία της Σπρίνγκερ – και κατ’ επέκταση η ταινία του Netflix – αντλούν βασικά στοιχεία από αυτές τις ιστορίες.

Σύμφωνα με το Ιδρυμα του Ντόιλ, οι πρώτες ιστορίες που ήταν ελεύθερες στο κοινό περιέγραφαν τον Χολμς ως «απόμακρο και απαθή». Και τότε αυτό άλλαξε μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην δήλωσή του το Ιδρυμα αναφέρει πως «στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Χολμς έχασε τον μεγάλο του γιο, τον Άρθουρ Αλέιν Κίνγκσλεϊ. Τέσσερις μήνες μετά έχασε τον αδερφό του, τον Ταξιάρχη-Στρατηγό Ινς Ντόιλ.

Όταν ο Ντόιλ επέστρεψε σε ιστορίες που είχαν πνευματικά δικαιώματα από το 1923-1927, δεν ήταν αρκετό ο χαρακτήρας του Χολμς να ήταν μόνο το πιο λαμπρό και αναλυτικό μυαλό. Ο Χολμς έπρεπε να εξανθρωπιστεί. Έπρεπε να αναπτύξει σχέσεις και συναισθήματα. Ο Ντόιλ πήρε την εκπληκτική καλλιτεχνικά απόφαση να κάνει τον πιο διάσημο χαρακτήρα του – γνωστό στον κόσμο ως το μυαλό χωρίς καρδιά – να αποκτήσει μια καρδιά. Ο Χολμς έγινε πιο ζεστός. Μπόρεσε να κάνει φιλίες. Μπορούσε να εκφράσει τα συναισθήματά του. Άρχισε να σέβεται τις γυναίκες».

Το Ιδρυμα του Ντόιλ πιστεύει επίσης πως χάνοντας τα πνευματικά δικαιώματα του χαρακτήρα έκανε τον ίδιο τον Χολμς να αποκτήσει «πολλαπλές προσωπικότητες». Αλλά πιστεύει πως τα βιβλία της Σπρίνγκερ και η ταινία του Netflix αντλούν στοιχεία από την προσωπικότητα του Χολμς που βρίσκεται ακόμα κάτω από την δικαιοδοσία της. Τώρα πόσο αυτό θα μπορέσει να επηρεάσει τα γυρίσματα και την κυκλοφορία της ταινίας μένει να φανεί.

Αλλά αξίζει να σημειωθεί πως το Ιδρυμα του Ντόιλ προσπάθησε να μηνύσει και την Miramax πέντε χρόνια πριν για την ταινία «Mr. Holmes» για λεπτομέρειες που εμφανίζονται στην ταινία για την απόσυρση του χαρακτήρα τα οποία έχουν δημοσιευτεί στα τελευταία βιβλία του Κόναν Ντόιλ.

Πάντως αυτό φαίνεται πως δεν εμπόδισε, για την ώρα τουλάχιστον, το Netflix να δημοσιεύσει μερικές πρώτες φωτογραφίες από την ταινία. Στην ταινία, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στον Σεπτέμβριο, πρωταγωνιστούν επίσης οι Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Φιόνα Σο, Φράνσις ντε λα Τουρ, Λούις Πάτριτζ, Μπερν Γκόρμαν, Σούζαν Γοκόμα και Αντίλ Ακχτάρ.

Πηγή: flix.gr