Οι ταινίες της εβδομάδας (1/3 - 7/3). Lary Bird και Red Sparrow

Υποδεχόμαστε την άνοιξη με έξι νέες ταινίες στις ελληνικές αίθουσες: Ξεχωρίζουν οι "Lady Bird", "Σπόρος" και "Red Sparrow".

Οι ταινίες της εβδομάδας (1/3 - 7/3). Lary Bird και Red Sparrow
Το υποψήφιο για 5 όσκαρ "Lady Bird" στο σκηνοθετικό ντεμούτο της Γκρέτα Γκέργουικ αυτή την εβδομάδα στιςς αίθουσες.

ο κινηματογραφικό ‘μενού’ της εβδομάδας, περιλαμβάνει: το φρέσκο και υποψήφιο για πέντε Όσκαρ «Lady Bird» της Γκρέτα Γκέργουιγκ, έναν αλληγορικό «Σπόρο»με την υπογραφή του σημαντικού Τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου, την Τζένιφερ Λόρενς ως Ρωσίδα κατάσκοπο στο «Κόκκινο Σπουργίτι», το τρυφερό δράμα του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν για «Το σπίτι δίπλα στην θάλασσα», ένα ψυχολογικό θρίλερ δια χειρός Μπρέιντι Κορμπέτ, καθώς και το ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου για το γυναικείο συγκρότημα «Stringless».

Lady Bird

Σκηνοθεσία: Γκρέτα Γκέργουιγκ

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ

Η ηθοποιός Γκρέτα Γκέργουιγκ, στην πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα παραδίδει ένα γλυκόπικρο ‘ταξίδι’ ενηλικίωσης. Χάρη στην φρέσκια και τρυφερή της προσέγγιση, διεκδικεί, μεταξύ άλλων, και το φετινό Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, είναι η πέμπτη γυναίκα που έχει διεκδικήσει το χρυσό αγαλματίδιο στην συγκεκριμένη κατηγορία (μετά τις: Lina Wertmuller, Jane Campion, Sofia Coppola και Kathryn Bigelow).

Με φόντο το Σακραμέντο του 2002, το φιλμ ξετυλίγει τη δύσκολη εφηβεία της νεαρής Κριστίν «Lady Bird» ΜακΦέρσον (Σάρσι Ρόναν), την εκρηκτική σχέση αγάπης -μίσους με τη νοσοκόμα μητέρα της και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της καθώς και την καθημερινότητά της στο σχολείο, και βέβαια τις εφηβικές ανασφάλειες και τους έρωτες αυτής της ηλικίας.

O Σπόρος/ Grain

Σκηνοθεσία: Σεμίχ Καπλάνογλου

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ (Α/Μ)

Ο βραβευμένος Τούρκος σκηνοθέτης Σεμίχ Καπλάνογλου («Μέλι»), υπογράφει μία αλληγορική, φουτουριστική ταινία που γυρίστηκε σε τρεις ηπείρους.

Σε ένα ακαθόριστο μέλλον, δύο άνδρες, ένας καθηγητής γενετικής σπόρων (Ζαν-Μαρκ Μπαρ) και ένας επιστήμονας (Ερμιν Μπράβο), αναζητούν την αλήθεια σε μια απαγορευμένη ζώνη που ονομάζεται Νεκρή Γη. Εμπνευσμένος από το τελευταίο κεφάλαιο του Κορανιού, την ανατολίτικη φιλοσοφία των Σούφι, και βαθιά επηρεασμένος από τον Ταρκόφσκι, δημιουργεί ένα ασπρόμαυρο, δυστοπικό φιλμ με σκοπό να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις αγωνίες του για το σήμερα.

Κόκκινο Σπουργίτι / Red Sparrow

Σκηνοθεσία: Φράνσις Λόρενς

ΘΡΙΛΕΡ

Η βραβευμένη με Όσκαρ Τζένιφερ Λόρενς, μετά τους «Αγώνες Πείνας», συνεργάζεται ξανά με τον Φράνσις Λόρενς στο κατασκοπικό θρίλερ «To Κόκκινο Σπουργίτι». Στην ταινία, θα δούμε και τον Σεργκέι Πολούνιν στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση.

Η Ντομινίκα Εγκόροβα έχει πολλές ιδιότητες. Εκτός από αφοσιωμένη κόρη και πρίμα μπαλαρίνα, είναι αριστοτεχνική στη μάχη της αποπλάνησης και της παραπλάνησης. Όταν αναγκάζεται να σταματήσει την καριέρα της λόγω ενός τραυματισμού, θα καταταγεί στην πιο σκληρή μυστική υπηρεσία που εκπαιδεύει ξεχωριστούς νεαρούς ανθρώπους να χρησιμοποιούν το σώμα και το μυαλό τους ως όπλο. Αφού υπομένει τη σαδιστική, διεστραμμένη διαδικασία εκπαίδευσης, αναδύεται ως το πιο επικίνδυνο «Σπουργίτι» που έχει βγάλει ποτέ η υπηρεσία.

Το Σπίτι Δίπλα στη Θάλασσα / La Villa

Σκηνοθεσία: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ

Η νέα, δημιουργία του Γάλλου σκηνοθέτη Ρομπέρ Γκεντιγκιάν («Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο») είναι εμπνευσμένη από τον «Βυσσινόκηπο» του Αντόν Τσέχωφ.

Σε μια μικρή ακτή κοντά στη Μασσαλία βρίσκεται ένα σπίτι που ανήκει σε έναν ηλικιωμένο άντρα. Τα τρία του παιδιά έχουν μαζευτεί στο πλευρό του για τις τελευταίες του μέρες. Εκεί, τα αποξενωμένα αδέλφια, θα μοιραστούν συναισθήματα, αναμνήσεις ενοχές και μυστικά και θα αναμετρηθούν με όσα έχουν κληρονομήσει από τα ιδανικά του πατέρα τους. Η άφιξη σε μια κοντινή παραλία μιας ομάδας προσφύγων θα αναταράξει αυτές τις στιγμές περισυλλογής και θα τους κάνει να αναθεωρήσουν τα πάντα.

Η Γέννηση Ενός Ηγέτη / The Childhood Of A Leader

Σκηνοθεσία: Μπρέιντι Κορμπέτ

ΘΡΙΛΕΡ

Ο ηθοποιός Μπρέιντι Κορμπέτ κάνει το 2015 το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «Η Γέννηση Ενός Ηγέτη», χτίζοντας το πορτρέτο ενός σκοτεινού αγοριού που μοιάζει με τύραννο εν τη γενέσει του.

Στο Παρίσι του 1918, ο μικρός Πρέσκοτ, μεγαλώνει στη σκιά της θεοσεβούμενης μητέρας του και του αυστηρού πατέρα του, ενός διπλωμάτη που δουλεύει με την Αμερικανική Κυβέρνηση για την συνθήκη ειρήνης, που αργότερα έγινε γνωστή ως Συνθήκη των Βερσαλλιών. Απέναντι σε αυτό το περιβάλλον, ο Πρέσκοτ επαναστατεί και γίνεται ολοένα πιο προκλητικός και επιθετικός. Η ιστορία, είναι εμπνευσμένη από τις παιδικές ζωές πολλών διδακτόρων του 20ου αιώνα.

Stringless

Σκηνοθεσία: Άγγελος Κοβότσος

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το ντοκιμαντέρ του Άγγελου Κοβότσου, «Stringless», αφηγείται την ιστορία του ομώνυμου γυναικείου συγκροτήματος από την Θεσσαλονίκη.

Μια δημιουργική πορεία αλλά και σε μια δύσκολη καθημερινότητα. Έξι γυναίκες, μέλη του πολυφωνικού συγκροτήματος Stringless, αγωνίζονται να επιβιώσουν στο σύνθετο καλλιτεχνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης. Προσπαθούν να κρατηθούν ενωμένες δημιουργώντας μια μουσική εναλλακτική με γυναικεία ταυτότητα. Θα τα καταφέρουν;

Πηγή: https://www.culturenow.gr/