Οι ταινίες της εβδομάδας (30/1): The Gentlemen και ο Φάρος

Οι ταινίες που θα δούμε στις αίθουσες την Πέμπτη 30/1, στις οποίες ξεχωρίζουν ο Φάρος με τον Πάτινσον και Νταφόε και το Gentlemen του Γκάι Ρίτσι.

Οι ταινίες της εβδομάδας (30/1): The Gentlemen και ο Φάρος

The Gentlemen

Ο Γκάι Ρίτσι στήνει συμμοριτοπόλεμο με τους Μάθιου ΜακΚόναχι, Τσάρλι Χάναμ και Κόλιν Φάρελ. Ο οσκαρικός ΜακΚόναχι ενσαρκώνει έναν Αμερικάνο έμπορο ναρκωτικών, ο οποίος έχει φτιάξει μια ναρκω-αυτοκρατορία με έδρα το Λονδίνο. Νιώθει όμως πως πρέπει πια να αποσυρθεί, έτσι θέλει να παραδώσει τα ηνία σε έναν διάδοχο, ώστε να επιστρέψει στην πατρίδα του. Τότε, ξεκινά ένας αγώνας δρόμου διαφόρων φερέλπιδων κακοποιών οι οποίοι φιλοδοξούν να κάτσουν στο θρόνο.

Ο Φάρος

Ρόμπερτ Πάτινσον και Γουίλεμ Νταφόε φλερτάρουν με την τρέλα στο οσκαρικά υποψήφιο θρίλερ. Η μεγάλη έκπληξη όλων των παράλληλων τμημάτων του τελευταίου Φεστιβάλ Κανών ήταν ένα αμερικανικό ασπρόμαυρο θρίλερ υπαρξιακού τρόμου, το οποίο απέσπασε και το βραβείο της FIPRESCI (παγκόσμια ένωση κριτικών). Σκηνοθετημένο με μια μπαρόκ τόλμη από τον Ρόμπερτ Έγκερς του «The Witch» και εμπνευσμένο από μια αληθινή τραγωδία του 1801, αφηγείται την ιστορία δυο φαροφυλάκων, οι οποίοι στα τέλη του 19ου αιώνα αποκλείονται σε μια ανεμοδαρμένη βραχονησίδα, κατρακυλώντας σταδιακά στην παράνοια. Ρεσιτάλ ερμηνειών από τους Νταφόε και Πάτινσον (οι οποίοι ενδέχεται να φτάσουν στα Όσκαρ), εξπρεσιονιστικές εικόνες, επιρροές από Χέρμαν Μέλβιλ, Ρόμπερτ Λουίς Στίβενσον, Χ. Φ. Λάβκραφτ και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, την οποία επιτείνουν το σκληρό ασπρόμαυρο και το «παλιομοδίτικα» τετράγωνο κάδρο.

Cosmic Candy

Ένα «εκρηκτικό» γλυκό έχει τον πρώτο λόγο στο ντεμπούτο της Ρηνιώς Δραγασάκη. Θυμάστε εκείνα τα γλυκά με τη μαγική σκόνη που «έσκαγε» μόλις τα βάζαμε στο στόμα; Η βραβευμένη για τις μικρού μήκους της Ρηνιώ Δραγασάκη δεν τα έχει ξεχάσει και μάλιστα εμπνέεται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της από τον… πειρασμό που ψάχναμε μανιωδώς στα περίπτερα. Σε αυτήν πρωταγωνιστεί μια μοναχική, ιδιόρρυθμη 35χρονη ταμίας, η οποία θα χρειαστεί να αλλάξει πλήρως τη ζωή της όταν ένα δεκάχρονο κορίτσι τής χτυπήσει την πόρτα ψάχνοντας τον πατέρα της. Παράλληλα, εκείνη καλείται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της απόλυσής της κι ένα ρομαντικό ειδύλλιο για πρώτη φορά στη ζωή της και όλα αυτά καταναλώνοντας υπερβολικές ποσότητες Cosmic Candy.

Το Απίθανο Ταξίδι ενός Φακίρη

Κωμική εκδρομή από την Ινδία στο Παρίσι με ένα μαγικό τουίστ. Από τη Βομβάη ξεκινάει το ταξίδι του προς τη Γαλλία ένας νεαρός φακίρης, με στόχο να βρει τον πατέρα που δε γνώρισε ποτέ. Πρώτη του στάση όμως ένα κατάστημα IKEA, όπου ερωτεύεται κεραυνοβόλα μια κοπέλα και την πείθει να βγουν ραντεβού. Σε μια παράξενη ανατροπή των γεγονότων όμως, ο φακίρης καταλήγει μπλεγμένος σε μια απίστευτη περιπέτεια, η οποία περιλαμβάνει Σομαλούς μετανάστες, έναν αστυνομικό λάτρη των μιούζικαλ και ένα αερόστατο.

Χαλβάη 5-0

Ο Μάρκος Σεφερλής είναι ο αστυνόμος Μπέκρας στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση. Σε περίπτωση που δεν το καταλάβατε από το λογοπαίγνιο του τίτλου, η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του Μάρκου Σεφερλή, σε σενάριο του ίδιου, είναι μια κωμική ταινία μυστηρίου που υπόσχεται δεκάδες γκαγκ και ανατροπές. Ο διάσημος ηθοποιός υποδύεται τον αστυνόμο Μπέκρα, έναν ντετέκτιβ που αναλαμβάνει μια περίπλοκη υπόθεση. Ένας χαλβαδοβιομήχανος βρίσκεται δολοφονημένος στην έπαυλή του, χωρίς κάποιο αποδεικτικό στοιχείο. Αντιθέτως ο αστυνόμος Μπέκρας έχει στη λίστα των υπόπτων πέντε ονόματα του στενού του κύκλου. Θα τα καταφέρει άραγε ο αστυνόμος να εντοπίσει την αλήθεια; Πίσω από την κάμερα βρίσκεται ο συνεργάτης του Σεφερλή από την εποχή της σειράς «Χτυποκάρδια στο Seferly Hills», ο Μάνος Καμπίτης.

Πηγή: Αθηνόραμα