«O τερματοφύλακας»: Ο Γερμανός αιχμάλωτος πολέμου που «αιχμαλώτισε» τους Βρετανούς (vids)
Ζωντανεύει στην οθόνη η ιστορία του Γερμανού Μπερτ Τράουτμαν που από αιχμάλωτος πολέμου έγινε θρύλος του βρετανικού ποδοσφαίρου.
Έχουν υπάρξει μόνο δύο τερματοφύλακες παγκόσμιας κλάσης. Ο ένας ήταν ο Λεβ Γιασίν, ο άλλος ήταν το αγόρι από τη Γερμανία, ο Τράουτμαν που έπαιξε στο Μάντσεστερ -
Λεβ Γιασίν
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Η ταινία «The keeper» (ο τερματοφύλακας) που γύρισε ο σκηνοθέτης Mάρκους Ρόουζμίλερ έχει για θέμα της τον Γερμανό τερματοφύλακα Μπερτ Τράουτμαν που από αιχμάλωτος πολέμου έγινε πρωταγωνιστής του βρετανικού ποδοσφαίρου τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60.
Ημιεπαγγελματίας ποδοσφαιριστής κι ο ίδιος ο Ρόουζμίλερ , δούλεψε την ταινία σχεδόν μια δεκαετία. Έμαθε για τον Τράουτμαν από τον παραγωγό Ρόμπερτ Μαρτσίνιακ, ο οποίος του είπε για έναν Γερμανό τερματοφύλακα που έσπασε το λαιμό του παίζοντας για μια αγγλική ομάδα στον τελικό του FA Cup.
Οι δυο άνδρες συνάντησαν για πρώτη φορά τον Τράουτμαν στη Νυρεμβέργη, όταν έλαβε ένα μετάλλιο από τη γερμανική ομοσπονδία. Στη συνέχεια, πέρασαν μια εβδομάδα μαζί του το 2010 στο σπίτι του κοντά στη Βαλένθια στην Ισπανία. Τρία χρόνια μετά ο θρυλικός γκολκίπερ πέθανε. Τώρα τον ζωντανεύει η ταινία.
Η ιστορία του Τράουτμαν
Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Τράουτμαν υπηρέτησε στη Λουτφάβε ως αλεξιπτωτιστής. Πολέμησε στο Ανατολικό Μέτωπο για τρία χρόνια και για την προσφορά του τιμήθηκε με πέντε μετάλλια, ανάμεσα στα οποία ο Σιδηρούς Σταυρός. Αργότερα μετατέθηκε στο δυτικό μέτωπο, όπου συνελήφθη από τους Βρετανούς ενώ ο πόλεμος έφτανε στο τέλος του. Μεταφέρθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου στη Βρετανία και συγκεκριμένα στην περιοχή Λανκασάιρ.
Ο Τράουτμαν ασχολιόταν από μικρός με τον αθλητισμό (ποδόσφαιρο και άλλα αθλήματα) αλλά καμιά σχέση με τη θέση του τερματοφύλακα. Τυχαία χρησιμοποιήθηκε σε αυτή σε ένα αγώνα που έδωσαν οι κρατούμενοι στο στρατόπεδο με μια ερασιτεχνική ομάδα. Αυτό ήταν. Από εκείνη την ημέρα δεν μετακινήθηκε από τα γκολπόστ… Κι όταν κάποτε κρέμασε τα γάντια του οι οπαδοί της Μάντσεστερ Σίτι ξήλωσαν τα δοκάρια για να μην καθίσει κανένας άλλος κάτω από αυτά. Αλλά θα φτάσουμε μέχρι εκεί…
Το 1948, όταν απελευθερώθηκαν οι αιχμάλωτοι πολέμου, ο Τράουτμαν δεν γύρισε στη Γερμανία αλλά εγκαταστάθηκε στο Λανκασάιρ, όπου έκανε τον αγρότη και τον τερματοφύλακα στην τοπική ομάδα Σεντ Έλεν. Εκεί τον εντόπισε σκάουτερ της Μάντσεστερ Σίτι και τον πήγε στην ομάδα. Καθώς οι πληγές από τον πόλεμο ήταν ακόμη ανοιχτές η μεταγραφή του προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις σε μια πόλη που το εβραϊκό στοιχείο ήταν πολύ έντονο
Πάνω από 20.000 οπαδοί μαζεύτηκαν έξω από το Μέιν Ρόουντ (το παλιό γήπεδο της Σίτι), φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ναζί" και "εγκληματίας πολέμου" και απειλώντας να μποϋκοτάρουν το κλαμπ. Την κατάσταση έσωσε ο ραβίνος ο Αλεξάντερ Άλτμαν. Είχε χάσει τους γονείς του στο Ολοκαύτωμα. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή όπου έγραφε ότι ο Τράουτμαν δεν πρέπει να τιμωρηθεί "για τα τρομερά δεινά που υποφέραμε στα χέρια των Γερμανών ... Εάν αυτός ο ποδοσφαιριστής είναι ένας αξιοπρεπής άνθρωπος, θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κάτι κακό. Κάθε υπόθεση πρέπει να κρίνεται με τα δικά της κριτήρια» ανέφερε.
Μετά την επιστολή του Άλτμαν, οι διαμαρτυρίες σταμάτησαν. Ο «βρωμοναζί Τράουτμαν» γρήγορα έγινε ο «δικός μας Μπερτ». (Το όνομά του ήταν Μπέρνχαρντ Καρλ Τράουτμαν αλλά καθώς οι Άγγλοι δεν ήταν εξοικειωμένοι με το Μπέρνχαρντ, τον φώναζαν Μπερτ).
Ψηφίστηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς το 1956, λίγες μέρες πριν από την τρομερή του εμφάνιση στον τελικό του FA Cup το 1956 κόντρα στη Μπέρμιγχαμ, που έχει μείνει στην ιστορία ως «ο τελικός του Τράουτμαν». Γιατί; Επειδή στο 73΄του αγώνα, βουτώντας ριψοκίνδυνα στα πόδια του Πίτερ Μέρφι τραυματίστηκε στο κεφάλι κι έμεινε πεσμένος στο χορτάρι. Ύστερα από λίγο όμως όχι μόνο σηκώθηκε αλλά και… απογειώθηκε τρεις φορές για να κρατήσει το 3-1 που έδωσε το τρόπαιο στη Μάντσεστερ Σίτι.
Μετά βίας ανέβηκε τα σκαλιά στην απονομή. Στραβός ήταν ο λαιμός του όταν του κρέμασαν το μετάλλιο στο στήθος. Τρεις μέρες μετά, μια ακτινογραφία αποκάλυψε την αλήθεια. Πέντε σπόνδυλοι είχαν μετατοπιστεί και ένας είχε σπάσει στα δυο. Από τύχη είχε αποφύγει τον θάνατο.
«Μη σκέφτεστε όταν σουτάρετε. Διαβάζει τις σκέψεις σας»
Ο Τράουτμαν φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι μέχρι το 1964, κάνοντας 545 εμφανίσεις. Στη Μάντσεστερ Σίτι καθιερώθηκε ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες της εποχής του, χάνοντας μόνο πέντε από τους επόμενους 250 αγώνες του.
Στα μέσα της δεκαετίας του '50, ο προπονητής της Σίτι, Λες Μακ Ντόουελ, εισήγαγε μια νέα τακτική στη επίθεση γνωστή ως Σχέδιο Ρέβι. Το σχέδιο πήρε το όνομα από τον σέντερ φορ Ντον Ρέβι που ήταν ο τελικός εκφραστής. Δεν θα λειτουργούσε ωστόσο, δίχως τον Τράουτμαν και την ικανότητά του να πετάει τη μπάλα μακριά με τα χέρια. Οι τερματοφύλακες της εποχής συνήθιζαν να κλωτσάνε τη μπάλα όσο πιο μακριά μπορούσαν. Αντίθετα, ο Τράουντμαν, που είχε επηρεαστεί από τον Μαγιάρο τερματοφύλακα Γκιούλα Γκρόσις, την πετούσε με το χέρι προς τις πτέρυγες. Τον βοηθούσε σε αυτό το ότι μικρός είχε εκπαιδευτεί στο χάντμπολ.
Ο Τράουτμαν διακρίθηκε για τις αποκρούσεις του, ειδικά στα πέναλτι, έχοντας αποσοβήσει το 60% των εκτελέσεων. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των επιθετικών. Ο Μάτ Μπάσμπι συμβούλευε τους παίκτες του: «Πρώτα να σουτάρετε και μετά να σκέφτεστε. Αλλιώς θα διαβάσει τη σκέψη σας».
Όταν κρέμασε τα παπούτσια του, δούλεψε ως προπονητής αρχικά σε μικρές ομάδες στην Αγγλία και τη Γερμανία, και αργότερα ως μέρος ενός αναπτυξιακού προγράμματος Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που τον έφερε σε πολλές χώρες, όπως η Βιρμανία, η Τανζανία και το Πακιστάν. Για την προώθηση της αγγλο-γερμανικής προσέγγισης μέσω του ποδοσφαίρου το 2004 τιμήθηκε με το παράσημο της Άριστης Τάξης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΟΒΕ).
Η ταινία και τα γυρίσματά της
Στη ζωή του έκανε τρεις γάμους… Η ταινία Τhe Keeper αναφέρεται στο ρομάντσο του με την Μάργκαρετ Φλίαρς, κόρη του γραμματέα της τοπικής ομάδας. Η Μάργκαρετ έγινε η πρώτη του γυναίκα με την οποία απέκτησε ένα γιο, που σκοτώθηκε σε ηλικία 5 χρονών σε τροχαίο, λίγους μήνες μετά τον «τελικό του Τράουτμαν». Η απώλεια μεγάλη, παραλίγο να του στοιχίσει την καριέρα. Έκανε καιρό να ξεπεράσει τον χαμό του γιου του και να αγωνιστεί ξανά. Με την Μάργκαρετ έκανε άλλους δυο γιους. Το ζευγάρι χώρισε το 1972. Εκείνη πέθανε το 1980. Ο Μπερτ, 33 χρόνια μετά, στη Βαλένθια της Ισπανίας στις 19 Ιουλίου 2013, σε ηλικία 89 ετών.
Η ταινία γυρίστηκε στην Ιρλανδία και στη Γερμανία. Για τα γυρίσματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης χρησιμοποιήθηκε ένα αυθεντικός χώρος, το Νταχάου, έξω από το Μόναχο. Τον Τράουτμαν ενσαρκώνει ο γερμανός ηθοποιός Ντέιβιντ Κρος, ο οποίος πρωταγωνίστησε στην ταινία The Reader που κέρδισε το Όσκαρ. Ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν είχε ακούσει ποτέ για τον Τράουτμαν. Καλή η ερμηνεία του αλλά καλύτερη του Τζόν Χένσο, του πεθερού του στην ταινία. Εξαιρετική η μουσική του Γκερντ Μπάουμαν, με ένα νοσταλγικό τραγουδάκι που δεν σου φεύγει από το μυαλό.
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας