Fruit Machine: Έτσι «εκκαθαρίστηκαν» στον Καναδά οι gay, που έχουν πλέον δικές τους συνοικίες (vid)

Από τη δεκαετία του ’50 έως τις αρχές των ‘90s, οι ομοφυλόφιλοι του Καναδά σταδιακά «εξαφανίζονταν» από το δημόσιο χώρο. Έρχεται το ντοκιμαντέρ «The Fruit Machine» που θα προβληθεί και στην Ελλάδα. Σήμερα έχουν δικές τους συνοικίες στις μεγαλουπόλεις τα gay villages

Fruit Machine: Έτσι «εκκαθαρίστηκαν» στον Καναδά οι gay, που έχουν πλέον δικές τους συνοικίες  (vid)

Από τη δεκαετία του ’50 έως τις αρχές των ‘90s, οι ομοφυλόφιλοι του Καναδά σταδιακά «εξαφανίζονταν» από το δημόσιο χώρο. Η μεταπολεμική μαζική υστερία που κατέκλυσε τη χώρα με φόντο τον Ψυχρό Πόλεμο, οδήγησε το καναδέζικο κράτος να στοχοποιήσει τους ομοφυλόφιλους ως εν δυνάμει εσωτερικό εχθρό, και έτσι να τους παρακολουθεί στενά για χρόνια.

Αυτό ακριβώς το φαινόμενο αναλύεται στο ντοκιμαντέρ «The Fruit Machine» της Σάρα Φόντεϊ, το οποίο δανείζεται το όνομά του από τη συσκευή που κατασκεύασαν οι αρχές για να… ανιχνεύουν τυχόν ομοφυλοφιλικές τάσεις ή συμπεριφορές μεταξύ των κρατικών λειτουργών.

Επί δεκαετίες, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι είδαν την προσωπική τους ζωή να παραβιάζεται επανειλημμένα, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις ανθρώπων που καταστράφηκαν επαγγελματικά και οικονομικά. Το μέγεθος δε του δικτύου παρακολούθησης ήταν τόσο μεγάλο, και επηρέασε τόσους ανθρώπους, ώστε πρόπερσι ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό απολογήθηκε εκ μέρους του έθνους για αυτήν την «εθνική ντροπή» όπως τη χαρακτήρισε.

Το ντοκιμαντέρ της Φόντεϊ θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος την Πέμπτη 6/6 (21.00) με ελεύθερη είσοδο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Athens Pride Week.

Από τότε, βέβαια, άλλαξαν πολλά στον Καναδά. Το λεγόμενο Ομοφυλοφιλικό χωριό του Μόντρεαλ είναι ένα της μεγαλύτερης περιοχής ομοφυλόφιλα και λεσβιακά του κόσμου. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το τρίμηνο φοιτητής και τέμνει το εν μέρει.

Η κεντρική τοποθεσία περιοχή εκτείνεται τη rue Sainte-Catherine στις περίπου δύο χιλιόμετρα κατά μήκος στο νότιο τέλος του το Parc Lafontaine. MIT οι Offenheit und Toleranz, τα εξαιρετικά εστιατόρια, μια ζωντανή σκηνή και φυσικά και με εκκεντρότητα – στις μοντέρνες μπουτίκ και καταστήματα – βοηθά το χωριό, για να βρείτε κάτι το ιδιαίτερο στο Μόντρεαλ.

Αν και πολλοί ομοφυλόφιλοι σε άλλα μέρη του Μόντρεαλ, τα ερείπια Gay Village είναι η ΠΣΕ Sainte-Αικατερίνη οδό von έως τον Σεπτέμβριο του πεζού. Τους μεγάλους εξωτερικούς χώρους με πολλές βεράντες Προσκαλέστε τους τουρίστες σε σημαντικά γεγονότα, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ της τέχνης ή η υπερηφάνεια Fierté Μόντρεαλ και το Φεστιβάλ Cités δύτες