«Κυνόδοντας»: Ειδική προβολή στο Τριανόν

Ο "Κυνόδοντας" στον Κύκλο Προβολών "Τέχνη και Ψυχιατρική" στον κινηματογράφο Τριανόν

«Κυνόδοντας»: Ειδική προβολή στο Τριανόν

Ο κλάδος "Τέχνη και Ψυχιατρική" της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) συνεχίζει για 16η συνεχή χρονιά το πρόγραμμα προβολών στον κινηματογράφο Τριανόν με γενικό τίτλο "Ακρότητες". Στο πλαίσιο αυτό, θα προβληθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου, 5 μ.μ., η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Κυνόδοντας".

Ο "Κυνόδοντας" (2009) απετέλεσε το όχημα για τη διεθνή αναγνώριση του Γιώργου Λάνθιμου (υποψηφιότητα για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 2011 και πολλά άλλα βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ) προτείνοντας τη δική του προσωπική κινηματογραφική γραφή, προκειμένου να εκφράσει το δυστοπικό του σύμπαν. Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Στέργιογλου, Michele Valley, Αγγελική Παπούλια, Μαίρη Τσώνη.

Ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά, ζουν σε έναν απομονωμένο μικρόκοσμο, μία πολυτελή κατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι, ζουν χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα, διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται και αθλούνται, σύμφωνα με τους κανόνες και τις τελετουργίες που έχουν επιβληθεί από τους γονείς.

Η ταινία μέσα από ένα παιχνίδι συμβολισμών, κάνει ένα ακραίο σχόλιο πάνω στη δυναμική της οικογένειας και στις εξουσιαστικές κοινωνικές δομές μιας περίκλειστης κοινωνίας, που δεν επιτρέπει στα μέλη της την ενηλικίωση και την αυτονόμηση. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό για την ταινία. Συζητούν οι ψυχοθεραπεύτριες: Αργυρώ Κυριαζή και Νάντια Μπεργιαννάκη.