«Με τα Μάτια Ανοιχτά»

Η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

«Με τα Μάτια Ανοιχτά»

Με αφιερώματα στην Αλίσα Κοβαλένκο και στον Ροβήρο Μανθούλη, ένα masterclass με θέμα τις δυσκολίες του σκηνοθέτη σε συνθήκες πολέμου κι ένα εργαστήρι για νέους επαγγελματίες εγκαινιάζεται επίσημα την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος το 7ο αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ «Με τα Μάτια Ανοιχτά» που θα διαρκέσει έως τις 16/10.

Οι συνδιοργανωτές -Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Ταινιοθήκη της Ελλάδος- δίνουν κι εφέτος την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει κάποια από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους της χρονιάς που πέρασε και όχι μόνο, και να συνομιλήσει με τους δημιουργούς τους.

Την Παρασκευή 14/10 στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Ροβήρο Μανθούλη θα προβληθούν οι ταινίες του «Κινηματογράφος του πραγματικού» και «Οι ναυαγοί της ιστορίας». Στη συνέχεια «Ο Ροβήρος θα μιλήσει για το Ροβήρο» με τη βοήθεια του Νίκου Θεοδοσίου και του Κώστα Μαχαίρα μέσα από αποσπάσματα από το Παρασκήνιο «Ροβήρος Μανθούλης: Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» του Κώστα Μαχαίρα.

Το αφιέρωμα συνδέεται επίσης με το Εργαστήρι για νέους επαγγελματίες, που οργανώνει φέτος η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Με Τα Μάτια Ανοιχτά».

Ο Νίκος Θεοδοσίου και ο Σταύρος Ψυλλάκης θα αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο ο Ροβήρος Μανθούλης προσέγγιζε στο έργο του το θέμα, τους χαρακτήρες και την αφήγηση.

Τo Σάββατο 15/10, θα είναι αφιερωμένο στην Ουκρανή κινηματογραφίστρια Αλίσα Κοβαλένκο, με την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας της «Home Games».

H Αλίσα, μετά το τέλος της προβολής, θα παραχωρήσει ένα masterclass με θέμα τις συνθήκες και τις δυσκολίες που συναντά κάνοντας ταινίες σε συνθήκες πολέμου.

Γεγονότα που βίωσε προσωπικά συμμετέχοντας ως κινηματογραφίστρια τo 2014 όταν συνελήφθη από τους Ρώσους και υπέστη σεξουαλική κακοποίηση. Στις τωρινές συνθήκες η 35χρονη σκηνοθέτης παράτησε την κάμερα και πήρε το όπλο για να πολεμήσει.

Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα του 7ου αφιερώματος στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ «Με τα Μάτια Ανοιχτά» στην διεύθυνση www.hellasdoc.gr

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ