Ο «άλλος» Ηρακλής Πουαρό του Κένεθ Μπράνα

Είδαμε το «Έγκλημα στο Νείλο» σε σκηνοθεσία και πρωταγωνιστικό ρόλο του Κένεθ Μπράνα και δεν ήταν ακριβώς όπως το περιμέναμε...

Ο «άλλος» Ηρακλής Πουαρό του Κένεθ Μπράνα

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το «Έγκλημα στο Όριαν Εξπρές» και ο Κένεθ Μπράνα επιστρέφει, τόσο μπροστά όσο και πίσω από την κάμερα, μεταφέροντας ένα ακόμα βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι και ενσαρκώνοντας τον εμβληματικό Βέλγο ντετέκτιβ Ηρακλή Πουαρό, στο φιλμ «Έγκλημα στον Νείλο». Μαζί του πρωταγωνιστούν, η Γκαλ Γκαντότ, ο Άρμι Χάμερ, η Ανέτ Μπένινγκ και ο Τομ Μπέιτμαν.

Για τους φανατικούς της Αγκαθα Κρίστι και του Ηρακλή Πουαρό είναι μια έκπληξη η παρουσίασή του στην ανθρώπινη διάστασή του: Ο Πουαρό είναι ένας τραυματίας πολέμου, ένας άντρας που ερωτεύεται, πληγώνεται και αλλάζει, ξυρίζει ακόμα και το μουστάκι του, το σήμα κατατεθέν του. Αυτό σε άλλους μπορεί να αρέσει, άλλους όμως τους ξενίζει.

Ο Πουαρό δεν είναι ένας μύθος, είναι ένας άνθρωπος με αδυναμίες. «Η λαγνεία στην πρωτότυπη ιστορία της Αγκάθα Κρίστι είναι πολύ ισχυρή και οι άνθρωποι την υπηρετούν με κάθε κόστος. Η απληστία τους για σωματική ικανοποίηση είναι φονικά επικίνδυνη.» λέει ο Κένεθ Μπράνα στη συνέντευξή του για την ταινία. Αυτή η λαγνεία είναι έμφυτη σε όλο το έργο, από τη στιγμή της πρώτης συνάντησης της πλούσιας κληρονόμου με την παιδική της φίλη και τον άνεργο άντρα με τον οποίο είναι τρελά ερωτευμένη. Η μουσική και ο αισθησιακός χορός σηματοδοτούν ένα πάθος που θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Η ταινία γυρίστηκε με χρονολογική σειρά από τον Σεπτέμβρη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Μέρος της ταινίας γυρίστηκε σε υδάτινο πάρκο της Αγγλίας, όπου χτίστηκε μία ολόκληρη αιγυπτιακή αγορά μπαχαρικών σαν να βρίσκεται δίπλα στον Νείλο. Μέρη του περίφημου Cataract Hotel χτίστηκαν εκ νέου σε στούντιο. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην έρημο Νουβία και είναι εκεί που η Αγκάθα Κρίστι ξεκίνησε να γράφει το «Έγκλημα στον Νείλο». Οι δημιουργοί είχαν επισκεφθεί το πραγματικό ξενοδοχείο κατά την περίοδο προετοιμασίας της ταινίας και εργάστηκαν σκληρά για να σχεδιάσουν το τεράστιο σκηνικό με τη σωστή αποικιακή αίσθηση παρακμής, μεγαλείου και λάμψης.


Δεδομένου ότι ο Κένεθ Μπράνα προτιμά τα πλούσια μονοπλάνα, η παραγωγή κατασκεύασε το ποταμόπλοιο για να υπηρετήσει το όραμα του δημιουργού.
Παρόλα αυτά, ο θεατής γοητεύεται από τις εικόνες της Αιγύπτου, όπως αυτές παρουσιάζονται. Πυραμίδες, Νείλος, αγορά. Μπορεί να είναι ψευδαίσθηση αλλά αποτελούν και πάλι απίστευτη διαφήμιση για τη χώρα και είναι βέβαιο ότι προσελκύουν τουρίστες.

Η κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου έχει εμπλουτιστεί με νέους χαρακτήρες που πλαισιώνουν την ιστορία με σκοπό να την κάνουν πιο δελεαστική και ενδιαφέρουσα. Ωστόσο η απομάκρυνση από το πρωτότυπο ενέχει τον κίνδυνο της μικρής απογοήτευσης για τον αναγνώστη της βασίλισσας του φιλμ νουάρ, που εδώ μετατράπηκε σε αμερικανική ταινία.

Η εξωτική κρουαζιέρα με ποταμόπλοιο στον Νείλο που απολαμβάνει ο Ηρακλής Πουαρό παίρνει δραματική τροπή, όταν ο ειδυλλιακός μήνας του μέλιτος του τέλειου ζευγαριού συνταξιδιωτών του διακόπτεται από μία δολοφονία. Με φόντο τα επικά τοπία της ερήμου και των πυραμίδων της Γκίζας εκτυλίσσεται μία ιστορία αχαλίνωτου πάθους και αστείρευτης ζήλιας με πρωταγωνιστές ένα μωσαϊκό κοσμοπολίτικων χαρακτήρων.

«Η λαγνεία στην πρωτότυπη ιστορία της Αγκάθα Κρίστι είναι πολύ ισχυρή και οι άνθρωποι την υπηρετούν με κάθε κόστος. Η απληστία τους για σωματική ικανοποίηση είναι φονικά επικίνδυνη.» λέει ο Κένεθ Μπράνα και συμπληρώνει: «Είναι το πιο συνταρακτικό βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι. Παρουσιάζει μία επίστρωση κομψότητας, ερωτισμού, λάμψης και ρομαντισμού, αλλά την ίδια στιγμή πρόκειται για μία εύθραυστη και επικίνδυνη συνθήκη που μας αναστατώνει».

Για τη μεταφορά αυτού του πολυεπίπεδου μυθιστορήματος, οι δημιουργοί εμβάθυναν στην ιστορία για να εντοπίσουν τα καταλυτικά στοιχεία που καθορίζουν την πλοκή. «Το βιβλίο είναι πολύ καλογραμμένο» λέει ο Μάικλ Γκριν. «Είναι ένα δείγμα της καλύτερης γραφής της Αγκάθα Κρίστι, έχει υπέροχη πλοκή και επίλυση». Οι δημιουργοί αποφάσισαν να σταθούν στο θέμα του έρωτα και της ζήλιας. «Επανερχόμασταν στο πάθος και τον έρωτα, βυθιζόμασταν σε αυτά τα συναισθήματα και δώσαμε στους χαρακτήρες την ευκαιρία να εκφραστούν συναισθηματικά» προσθέτει ο σεναριογράφος.

Έγκλημα στον Νείλο / Death on the Nile
Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα
Σενάριο: Μάικλ Γκριν, βασισμένο στο βιβλίο της Αγκάθα Κρίστι
Πρωταγωνιστούν: Κένεθ Μπράνα, Γκαλ Γκαντότ, Άρμι Χάμερ, Ανέτ Μπένινγκ, Τομ Μπέιτμαν
Έτος Παραγωγής: 2022