«Οι Άσσοι του Γηπέδου»: Μια... ανταρσία στον κινηματογράφο

Στις 15 Μαρτίου του 1956 ξεκίνησε η προβολή της ταινίας του Βασίλη Γεωργιάδη «Οι Άσσοι του Γηπέδου» με πρωταγωνιστές τους διεθνείς ποδοσφαιριστές Στάθη Μανταλόζη, Κώστα Λινοξυλάκη, Λάκη Πετρόπουλο, Ανδρέα Μουράτη και Κώστα Πούλη. Το σενάριο της ταινίας ανήκει στον Ιάκωβο Καμπανέλλη και η μουσική στον Αργύρη Κουνάδη

«Οι Άσσοι του Γηπέδου»: Μια... ανταρσία στον κινηματογράφο

Πρόκειται για μία ταινία που περιγράφει άψογα τη ρομαντική ποδοσφαιρική εποχή της δεκαετίας του ’50, όταν όλοι οι παίκτες, ασχέτως ομάδων, ήταν φίλοι μεταξύ τους και αντίπαλοι μονάχα για 90 λεπτά, όσο δηλαδή διαρκούσε ένας ποδοσφαιρικός αγώνας.

Στην ταινία αυτή εμφανίζονται μεγάλες δόξες του ελληνικού ποδοσφαίρου και ανάμεσα στους Πούλη, Μανταλόζη, Πετρόπουλο και Λινοξυλάκη πρωταγωνιστεί και ο θρυλικός «Μιζούρι», Ανδρέας Μουράτης.

Η ταινία ναι μεν αναφέρεται μόνον σε αγώνες της Εθνικής Ελλάδας και στο θερμό επεισόδιο με την αντίστοιχη του Ισραήλ που είχε αποτέλεσμα την τιμωρία του Μουράτη, αλλά έδειχνε στο έπακρο πόσο καλές ήταν οι σχέσεις των φιλάθλων, ασχέτως ομαδικών προτιμήσεων, αλλά και τις πολύ δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές, εν αντιθέσει με τις πολυτέλειες και τα αγαθά που απολαμβάνουν οι άσοι του παρόντος.

Πρόκειται για μια πάρα πολύ ωραία ταινία με τους ποδοσφαιριστές, χωρίς γνώσεις υποκριτικής, να δίνουν ρεσιτάλ ερμηνεύοντας ουσιαστικά τους εαυτούς τους.

Στο τέλος της ταινίας γίνεται αναφορά και στην ήρεμη ζωή του Ανδρέα Μουράτη μετά τις λαμπρές ποδοσφαιρικές μέρες του με τον Ολυμπιακό και την Εθνική Ελλάδας.

Πρόκειται για τη ρομαντική εποχή του ποδοσφαίρου, που οι παίκτες έπαιζαν για τη φανέλα, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν το φαγητό και το νοίκι τους.

Αν κάποιος δεν την έχει δει, τότε να αφιερώσει τον χρόνο του στην ταινία, ενώ συστήνεται… αυστηρώς για τους μικρούς φιλάθλους, όχι μόνο του Ολυμπιακού, αλλά και κάθε ομάδας.

Σαράντα χρόνια μετά επανακυκλοφόρησε με τον τίτλο «Κυριακάτικοι ήρωες».

Η πραγματική ιστορία

Συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου 1953 επρόκειτο να γίνει ο αγώνας Ελλάδα – Ισραήλ στο γήπεδο τη Λεωφόρου Αλεξάνδρας για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1954. Τι συνέβη πριν από τον αγώνα αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ: «Το Σάββατο βράδυ σημειώθηκε ανταρσία των παικτών. Ο κάθε παίκτης ζητούσε ένα εκατομμύριο δραχμές, για να αγωνισθή την επομένη. Ίσως τα χρήματα αυτά να τους τα είχε υποσχεθή η Ε. Π. Ο. (Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) και τους τα καθυστερούσε […]. Οι παίκται γύρευαν επίμονα τα χρήματα και, επειδή δεν τους τα έδιναν, σηκώθηκαν όλοι μαζί και έφυγαν από το ξενοδοχείο της Κηφισιάς και κατέβηκαν στην Αθήνα. Ένας μονάχα ποδοσφαιριστής δεν μετέσχε στην ανταρσία, ο Ηλίας Ρωσσίδης, ο οποίος παρέμεινε στην Κηφισιά. Οι άλλοι ξεκίνησαν για την Αθήνα και πήγαν και κρατήσανε μόνοι δωμάτια σε αθηναϊκό ξενοδοχείο, για να περάσουν την νύχτα. Στο μεταξύ οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες αναστατώθηκαν. Βγήκαν νύχτα και αναζητούσαν τους παίκτας. Τους βρήκαν τελικά και τους ανέβασαν και πάλι στην Κηφισιά, αφού ικανοποίησαν το αίτημά τους».

Οι ποινές

Η Εθνική νίκησε το Ισραήλ με 1-0 αλλά δύο ημέρες μετά τον αγώνα η ΕΠΟ ανακοίνωσε την οριστική διαγραφή από τα μητρώα του αρχηγού της εθνικής ομάδας Ανδρέα Μουράτη και την αποπομπή από την Εθνική ομάδα των ποδοσφαιριστών Μανταλόζη (Εθνικός Πειραιώς), Καραπατή, Σούλη, Ιωάννου, Δαρίβα, Δρόσου (Ολυμπιακός), Πούλη, Εμμανουηλίδη (ΑΕΚ), Αλούπη, Νεμπίδη, Πετρόπουλου (Παναθηναϊκός), Σεραφείδη (Απόλλων), Νεστορίδη (Πανιώνιος) και Μπέμπη (Ακράτητος).

Η αντίδραση

Άμεση ήταν η αντίδραση των παικτών. Μαζεύτηκαν στο καφενείο «Πανελλήνιον» και ανακοίνωσαν αποχή από τους αγώνες των ομάδων τους. Μάλιστα συζητήθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας επαγγελματικής ομάδας με έδρα τη Ριζούπολη καθώς ο Απόλλων δεχόταν να παραχωρήσει το γήπεδο.

Αργότερα με παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας η ΕΠΟ πήρε πίσω την απόφαση αφού αποκλείστηκε η Εθνική από τα τελικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 1954. Δεν άλλαξε κάτι για τον αριστερών φρονημάτων Ανδρέα Μουράτη. Αναγκάστηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο όταν επέστρεψε μετά από δύο χρόνια αποχής. Έπαιξε για λίγο και πάλι στον Ολυμπιακό, όχι όμως στην Εθνική ομάδα.

Οι… ηθοποιοί

Στην ταινία εμφανίστηκαν οι Ανδρέας Μουράτης, Κώστας Λινοξυλάκης, Στάθης Μανταλόζης, Λάκης Πετρόπουλος, Κώστας Πούλης, Θόδωρος Μορίδης (πρόεδρος ομοσπονδίας), Γιώργος Καμπανέλλης (δημοσιογράφος), Αντώνης Μηγιάκης (προπονητής), Θόδωρος Κεφαλόπουλος (γιατρός), Μιχάλης Γιαννακάκος (εκφωνητής).

Εμφανίζονται επίσης ως φίλαθλοι οι ηθοποιοί Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Φούντας, Νίκος Βασταρδής, καθώς και οι ποδοσφαιριστές Ηλίας Ρωσσίδης, Γιώργος Δαρίβας, Βαγγέλης Πανάκης, Γιώργος Καμάρας, Μπάμπης Κοτρίδης και Μπάμπης Δρόσος.

Η φωνή του Ανδρέα Μουράτη στην ταινία δεν ακούγεται, καθώς τον ντουμπλάρει ο Παντελής Ζερβός.

Στην ταινία πήρε μέρος και η Ιταλίδα σταρ της εποχής Σιλβάνα Παμπανίνι. Επρόκειτο για ηθοποιό και τραγουδίστρια, η οποία είχε πάρει μέρος στον διαγωνισμό Miss Italy του 1946 και ήθελε να γίνει τραγουδίστρια της όπερας, χωρίς τελικά να τα καταφέρει.