Καραντίνα, ιταλιστί quarantena - Νταν Μπράουν, Μπιλ Γκέιτς και κορονοϊός

Καραντίνα, παγκόσμια λέξη, η προέλευση της από τη Βόρειο Ιταλία έξι αιώνες πριν! Οι ομοιότητες και οι διαφορές του τότε με το σήμερα, η ιστορία κύκλους κάνει.

Καραντίνα, ιταλιστί quarantena - Νταν Μπράουν, Μπιλ Γκέιτς και κορονοϊός
Photo Credits: Unplash.com

Αθλητική εφημερίδα είμαστε αλλά δεν μπορούμε να είμαστε αδιάφοροι για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία, όχι μόνο την ελληνική κοινωνία αλλά παγκοσμίως. Ζούμε απίθανες καταστάσεις με την καραντίνα.

Η λέξη καραντίνα ακούγεται και γράφεται σε όλο τον πλανήτη. Τη βιώνουμε όλοι. Από πού προέρχεται όμως;

Ανέτρεξα σε ένα best seller του διάσημου συγγραφέα Νταν Μπράουν ο οποίος έχει γράψει το Inferno που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το 2013. Είχε γίνει παγκόσμια γνωστός με τον Κώδικα Da Vinci. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 52 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερο από 200 εκατομμύρια αντίτυπα! Το είχα διαβάσει το Inferno και ανέτρεξα τώρα στις σελίδες του.

Τα ιστορικά στοιχεία που δίνει ο Νταν Μπράουν είναι αληθινά, το σημειώνει και στην αρχή του μυθιστορήματος. Γράφει λοιπόν στη σελίδα 434 για τη Βενετία:

«Ο Λάνγκτον προσπάθησε να διώξει από το μυαλό του τις όποιες εικόνες αρρώστιας, όμως ήταν ανώφελο. Συχνά είχε αναρρωτηθεί πώς να έμοιαζε αυτή η απίθανη πόλη την εποχή της ακμής της -πριν την εξασθενήσει η πανώλη τόσο ώστε να πέσει στα χέρια των Οθωμανών και αργότερα του Ναπολέοντα- τα ένδοξα χρόνια που η Βενετία κυριαρχούσε ως το εμπορικό κέντρο ολόκληρης της Ευρώπης. Σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες, δεν υπήρχε ομορφότερη πόλη στον κόσμο, ενώ ο πλούτος και ο πολιτισμός των κατοίκων της ήταν ασύγκριτος.

Η ειρωνεία ήταν πως η προτίμηση που έδειχναν οι κατοικοί της σε αγαθά φερμένα από το εξωτερικό ήταν αυτή που προκάλεσε τελικά την πτώση της πόλης, καθώς η θανατηφόρα πανώλη ταξίδεψε από την Κίνα στη Βενετία με τους αρουραίους που τρύπωναν στα αμπάρια των εμπορικών πλοίων. Η ίδια πανώλη που εξόντωσε τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Κίνας, ποσοστό αδιανόητο, έφτασε στην Ευρώπη και πολύ γρήγορα σκότωσε έναν στους τρεις -νέους και γέρους, πλούσιους και φτωχούς, χωρίς διάκριση».

Κάνω μια παύση εδώ για να σημειώσω την ομοιότητα μιας Πανδημίας που ξεκίνησε στην Κίνα και επεκτάθηκε στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο από τη Βόρειο Ιταλία τότε (Γένοβα και Βενετία). Και να αναρωτηθώ μήπως τα πράγματα τώρα είναι πιο σοβαρά από αυτά που μαθαίνουμε και ίσως έτσι εξηγούνται τα τρομερά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις. Συνεχίζει όμως ο Νταν Μπράουν στο βιβλίο του για να φτάσω στη λέξη «καραντίνα».

«Ο Λάνγκτον είχε διαβάσει περιγραφές της ζωής στη Βενετία την εποχή που ξέσπασε η πανώλη. Καθώς υπήρχε ελάχιστος έως καθόλου χώρος στη στεριά για την ταφή των νεκρών, τα τυμπανισμένα σώματα επέπλεαν στα κανάλια και ορισμένες περιοχές είχαν κατακλυστεί σε τέτοιο σημείο από τα πτώματα ώστε οι εργάτες αναγκάζονταν να τα κυλάνε σαν κορμούς για να τα σπρώξουν προς τη θάλασσα. Όσο και αν προσεύχονταν οι άνθρωποι, δεν φαινόταν να κοπάζει η μανία της αρρώστιας. Μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι αξιωματούχοι της πόλης πως ήταν οι αρουραίοι αυτοί που προκαλούσαν την αρρώστια, ήταν πολύ αργά. Όμως η Βενετία ακόμα κι έτσι επέβαλε κανονισμό σύμφωνα με τον οποίο όλα τα πλοία που έφταναν στην πόλη έπρεπε να ρίχνουν άγκυρα στα ανοιχτά για σαράντα ολόκληρες μέρες προτού τους επιτραπεί να ξεφορτώσουν. Μέχρι σήμερα ο αριθμός σαράντα -quaranta στα ιταλικά- θυμίζει τις τρομερές ρίζες της λέξης καραντίνα».

Έψαξα στις βασικές ευρωπαϊκές γλώσσες, η λέξη καραντίνα όχι μόνο προέρχεται από το ιταλικό quaranta (σαράντα), αλλά γράφεται και στις άλλες γλώσσες με τον ίδιο τρόπο. Είναι η απόλυτη επιβολή της Πανώλης του 14ου αιώνα που θέρισε την Ευρώπη.

Στα ιταλικά o αριθμός σαράντα είναι quaranta. Η καραντίνα στα ιταλικά είναι quarantena. Στα ισπανικά cuarentena. Διότι cuarenta είναι ο αριθμός σαράντα. Στα αγγλικά η λέξη καραντίνα γράφεται quarantine. Στα γαλλικά quarantaine. Μέχρι και στα γερμανικά που ως γλώσσα έχει τις μεγαλύτερες διαφορές από τις άλλες (για την ακρίβεια είναι τελείως διαφορετική η γερμανική γλώσσα), η λέξη καραντίνα είναι Quarantäne. Ενώ το σαράντα στα αγγλικά και στα γερμανικά δεν έχει καμία σχέση με τη λέξη που υιοθετήσανε η οποία προέρχεται από τη μεσαιωνική Βενετία και τον αποκλεισμό των σαράντα ημερών στα πλοία.

Η ανθρωπότητα έχει ζήσει συγκλονιστικές καταστάσεις στο παρελθόν, πολύ χειρότερες από αυτές που ζούμε τώρα, πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και ψύχραιμοι.

Τα χρόνια της Πανώλης οι Μογγόλοι πολιορκούσαν τη Γένοβα και με τεράστιους καταπέλτες πέταγαν άψυχα κορμιά θύματα της Πανώλης μέσα στα τείχη της πόλης. Έτσι κόλλησε η Γένοβα και μετά διέσπειρε την αρρώστια μέσω των πλοίων της στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η καθολική Εκκλησία τότε -Μεσαίωνας- έκανε «εγκλήματα» που συντέλεσαν στην εξάπλωση της Πανώλης, αλλά σεβόμενος το θρησκευτικό αίσθημα πολλών, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες.

Στη Βενετία από τους 24 γιατρούς είχαν πεθάνει οι 20... Ο κόσμος δεν ήθελε καν να θάψει τους νεκρούς. Στο Λονδίνο πέθανε ο αρχιεπίσκοπος και ο διάδοχός του!

Χρειάστηκε να περάσουν 3 αιώνες για να επανέλθει ο πληθυσμός της Ευρώπης στον αριθμό που είχε πριν τον Μαύρο Θάνατο. Μέσα στον Μεσαίωνα γίνονταν εγκλήματα. Πίστευαν ότι η Πανώλη ελκυόταν από την ομορφιά νεαρών κοριτσιών... Ο τρόμος στον κόσμο ώθησε ακόμα περισσότερους στη θρησκεία και η Καθολική Εκκλησία θησαύρισε συγκεντρώνοντας πλούτο και δύναμη. Μέχρι που έριξε την ευθύνη στους Εβραίους ότι μόλυναν επίτηδες τα πηγάδια για να εξοντώσουν τους Χριστιανούς και άρχισαν από τότε τρομεροί διωγμοί...

Η πανώλη είναι η γνωστή από τα χρόνια της αρχαιότητας και του Χριστού πανούκλα. Στα χρόνια του Μεσαίωνα μεταλλάχτηκε, έγινε πιο επικίνδυνη, πολύ πιο μολυσματική και έπληττε τους πνεύμονες... Δεν έκανε όμως διακρίσεις μεταξύ νέων και γέρων.

Η ιστορία κύκλους κάνει, μπορεί να αργεί αλλά επανέρχεται. Οι πανδημίες είναι μέρος της ανθρώπινης ιστορίας και κρατούσαν τον πληθυσμό παγκοσμίως σε σταθερό επίπεδο για αιώνες. Μόνο τις τελευταίες δεκαετίες με την άνοδο της επιστήμης έγινε εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού της γης ο οποίος υπερπολλαπλασιάστηκε. Ο Νταν Μπράουν και ο Μπιλ Γκέιτς είχαν προβλέψει ότι η Πανδημία που ζούμε θα ήταν συνεπής στο ραντεβού της με την ιστορία.

Το ανθρώπινο γένος τώρα είναι σε θέση να βρει το εμβόλιο, το φάρμακο, και να τα καταφέρει πολύ καλύτερα εναντίον του Covid-19.

Η Πανώλη ακόμα μέχρι σήμερα υπάρχει και σκοτώνει λίγους ανθρώπους στον πλανήτη, οι αρρώστιες δεν έπαψαν ποτέ να υπάρχουν, η ιατρική όμως κάλπασε και τις αντιμετωπίζει.