Spring Forward 2022: Grand Bolero

Αποκορύφωμα των χορευτικών παραστάσεων θα είναι το «εκρηκτικό» Grand Bolero του Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο.

Spring Forward 2022: Grand Bolero

Καλλιτέχνες και ομάδες από 16 χώρες παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε τέσσερις χώρους της Ελευσίνας, με στόχο η παραλιακή πόλη να μετατραπεί σε φυτώριο δημιουργίας, αναζήτησης και προβληματισμού γύρω από τον σύγχρονο χορό.

Για μια παράσταση τρομακτική και μαζί αναζωογονητική, μια εκστατική σύνθεση οργανωμένη με ακρίβεια και χορογραφική σοφία μιλούν εκείνοι που παρακολούθησαν σε κάποιο προηγούμενο ανέβασμα τη δημιουργία του Ισπανού χορογράφου Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο «Gran Bolero». Ακολουθώντας με τον δικό του τρόπο τη μοναδική σύνθεση του Μορίς Ραβέλ μέχρι και το περίφημο μουσικό κρεσέντο, το «Bolero» του Γκάμο ταξιδεύει τον θεατή, διαμέσου μιας προσεκτικά σχεδιασμένης δομής, σε μια μεγαλειώδη έκρηξη ενέργειας, όπως σχολιάζουν οι κριτικοί.

Αυτή η εξαιρετική παράσταση παρουσιάζεται την Κυριακή 1η Μαΐου στο ανοιχτό θέατρο του Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας. Εξερευνώντας τα όρια μεταξύ ελαφρότητας και βαρύτητας, μεταξύ απόλαυσης και εξάντλησης, 12 χορευτές από τη Βαρκελώνη και τη Μαδρίτη, μαζί με ντόπιους, ερασιτέχνες, χορευτές, συναντιούνται επί σκηνής για να δείξουν στο ελληνικό κοινό την εξέλιξη της δουλειάς τους – βασισμένη στο ντουέτο «Bolero» που παρουσίασε ο Γκάμο στο Spring Forward 2017 στο Ααρχους της Δανίας.

Spring Forward 2022: Φυτώριο σύγχρονου χορού-1
Στιγμιότυπο από παλαιότερη παράσταση του «Gran Bolero» (2019) του χορογράφου Χεσούς Ρούμπιο Γκάμο, που θα παρουσιαστεί στο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας. (CLAUDIA CORDOVA ZIGNAGO)

Το «Gran Bolero» προγραμματίζεται να ολοκληρώσει το Spring Forward 2022, τη γιορτή του σύγχρονου χορού που, στο πλαίσιο της «2023 Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια μεγάλη διοργάνωση που περιλαμβάνει 25 παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από 250 καλλιτέχνες από την Ευρώπη και την Ασία, και παρουσιάζεται σε πέντε ξεχωριστούς χώρους της Ελευσίνας.

Το Spring Forward είναι ένα φεστιβάλ που φιλοξενείται από το 2011 κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της Ευρώπης. Τη διοργάνωση υπογράφει το Aerowaves, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού, το οποίο φέτος γιορτάζει τα 25 του χρόνια. Στόχος του Spring Forward είναι να αναδείξει τη νέα γενιά χορευτών και χορογράφων από όλη την Ευρώπη και να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό δίκτυο σύγχρονου χορού, με τη συμμετοχή χορογράφων, χορευτών, κριτικών σύγχρονου χορού και καλλιτεχνών που η δουλειά τους συνδέεται με τις παραστατικές τέχνες. Σε προηγούμενες διοργανώσεις του φεστιβάλ έχουν παρουσιάσει έργα τους μερικοί από τους πιο σημαντικούς Ελληνες δημιουργούς: η Πατρίσια Απέργη, η Αναστασία Βαλσαμάκη, η Ιρις Καραγιάν, ο Ευριπίδης Λασκαρίδης, η Σοφία Μαυραγάνη κ.ά.

Spring Forward 2022: Φυτώριο σύγχρονου χορού-2
Στο φεστιβάλ συμμετέχουν διακεκριμένες ομάδες χορευτών από δεκαέξι χώρες της Ευρώπης και της Ασίας. (SEBASTIAN LEHNER)

Το φετινό πρόγραμμα του Spring Forward μάς συστήνει καλλιτέχνες και ομάδες από 16 χώρες και δύο ηπείρους: την Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Τσεχία, Ολλανδία, Ιταλία, Λιθουανία, Ελβετία, Ισπανία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ουγγαρία) και την Ασία (Αρμενία, Ιαπωνία, Ταϊβάν, Κορέα), μετατρέποντας την Ελευσίνα σε τόπο σημαντικής συνάντησης. Το γεγονός έρχεται να υπογραμμίσει την προσπάθεια που ήδη έχει ξεκινήσει εδώ, ώστε να μετατραπεί η πόλη σε φυτώριο δημιουργίας, πεδίο για αναζητήσεις και προβληματισμό γύρω από τον σύγχρονο χορό.

H Ακαδημία Χορογραφίας U(R)TOPIAS, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Πατρίσιας Απέργη, συνεργάζεται με νέους επαγγελματίες χορογράφους που ενδιαφέρονται να εξελίξουν τις ικανότητές τους στον τομέα της σύνθεσης και χορογραφίας. Κάθε νέος χορογράφος καλείται να κατασκευάσει την προσωπική του ουτοπία, τον δικό του μη τόπο και να τον παρουσιάσει ως ένα έργο χορού. Στόχος είναι η ανάδειξη εμβληματικών τοποθεσιών της Ελευσίνας μέσα από site-specific έργα, δημιουργώντας έναν νέο χάρτη της πόλης της Ελευσίνας. Χάρη στη συμμετοχή τους στην Ακαδημία, θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις συνθετικές τους δεξιότητες και να διαμορφώσουν τις δικές τους δημιουργικές προσεγγίσεις, υπό την καθοδήγηση διακεκριμένων δημιουργών και επαγγελματιών από τον χώρο των τεχνών.