Γκρεμίστηκαν όλα στο Μικρολίμανο: Επιστροφή στη φύση! (pics)

Ο Θέμης Σινάνογλου πήγε στο Μικρολίμανο με τον φωτογράφο Θανάση Δημόπουλο και είδε ένα θέαμα εντυπωσιακό: έπεσαν όλα τα μαγαζιά που ήταν στην προκυμαία. Δεν έμεινε τίποτα!

Γκρεμίστηκαν όλα στο Μικρολίμανο: Επιστροφή στη φύση! (pics)

Προ καιρού είχα κάνει θέμα όταν είχαν γκρεμιστεί τα μισά μαγαζιά. Έπεσαν όλα πλέον, γκρεμίστηκαν τα πάντα πριν από λίγα 24ωρα! Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, νομίζεις ότι είσαι σε νησί. Τα συναισθήματα παράξενα. Από τη μία έχει νεκρώσει η περιοχή, μία περιοχή που άλλοτε έσφυζε από ζωή, μουσικές, διασκέδαση, φαγητά, πολύ κόσμο, ενώ τώρα είναι νέκρα. Με τις αυστηρές απαγορεύσεις μετακινήσεων και με το γκρέμισμα των μαγαζιών, συν το κλείσιμο της εστίασης, η περιοχή νέκρωσε.

Από την άλλη, όμως, αναδείχθηκε το φυσικό περιβάλλον. Το οποίο είναι «όλα τα λεφτά». Και όταν επιστρέψουμε στην κανονική ζωή μας, θα μπορέσει ο κόσμος να απολαύσει τη θάλασσα, τον ήλιο, τα βαρκάκια, τα σκάφη, τους γλάρους που περπατάνε πλέον εκεί όπου άλλοτε ήταν κατειλημμένη η προκυμαία από τα καταστήματα.

Η στάθμη του νερού έχει κατέβει, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται αυτές τις ημέρες σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Μπορείς και βλέπεις τον βυθό, τις πέτρες στον πυθμένα, περπατώντας στην προκυμαία. Μία τεράστια προκυμαία, στην οποία πρέπει να βάλουν ωραίο πλακόστρωτο και πολλά παγκάκια. Να μπορεί ο κόσμος να περπατάει και να κάθεται.

Είναι μία απελευθέρωση! Δεν μας έμεινε, άλλωστε, τίποτε άλλο. Ένα μοναχικό περπάτημα στη φύση. Και όταν γυρίσουμε στην κανονικότητα, πάλι θα ηχήσουν μουσικές εκεί, πάλι θα μυρίζουν τα ψαρικά, πάλι θα τσουγκρίζουμε ποτήρια ούζο, πάλι θα είμαστε ανάμεσα σε αρώματα και όμορφες κοπέλες, πάλι θα λάμψουν τα νιάτα. Αλλά, όπως κοιτάς τον Ναυτικό Όμιλο, στα δεξιά θα είναι τα μαγαζιά, στα δεξιά της προκυμαίας και του δρόμου. Όχι πάνω στη θάλασσα. Τη θάλασσα κανείς δεν πρέπει να την καταλαμβάνει, η προκυμαία είναι για να περπατάνε οι άνθρωποι δωρεάν και για να προσγειώνονται οι γλάροι.

Είναι ένα έργο που πρέπει να ενοποιηθεί με το παραλιακό μέτωπο έως το Παλαιό Φάληρο, να πέσουν τα βουνά που υψώνονται μπροστά στο Μοσχάτο και στις Τζιτζιφιές, δώστε στον κόσμο θάλασσα.

Ο κόσμος της περιοχής είχε τη θάλασσα από τους παππούδες και τους προπαππούδες, είναι κληρονόμοι της θάλασσας και πρέπει να τους επιστραφεί. Αρκετά με την κακογουστιά.