Το Ταζ Μαχάλ άνοιξε τις πύλες του μετά από 6 μήνες!

Το εμβληματικό Ταζ Μαχάλ άνοιξε και πάλι τις πύλες του μετά από 6 μήνες

Το Ταζ Μαχάλ άνοιξε τις πύλες του μετά από 6 μήνες!

Το εμβληματικό Ταζ Μαχάλ, το αρχιτεκτονικό θαύμα του 17ου αιώνα που βρίσκεται στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα κοντά στην πόλη Άγκρα της Ινδίας, άνοιξε σήμερα και πάλι τις πύλες του στους επισκέπτες μετά από έξι μήνες – το μεγαλύτερο διάστημα που χρειάστηκε να παραμείνει κλειστό σε ολόκληρη την ιστορία του.

Περίπου 160 online εισιτήρια διατέθηκαν στο κοινό, ενώ ο πρώτος άνθρωπος που εισήλθε ξανά στο μνημείο ήταν ένας τουρίστας από την Ταϊβάν.

Το Ταζ Μαχάλ έκλεισε τον Μάρτιο, καθώς η χώρα εισήλθε σε καθολικό «lockdown» για να σταματήσει τη μετάδοση του COVID-19.

Θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του κόσμου αφού προσέλκυε έως και 70.000 επισκέπτες πριν την πανδημία. Τώρα, επιστρέφει με μέγιστο αριθμό 5.000 επισκεπτών καθημερινά, ενώ θα επιβάλει αυστηρά υγειονομικά μέτρα καθώς τα κρούσματα κορονοϊού στην Ινδία αυξάνονται.

Οι αρχαιολόγοι δήλωσαν ότι δεν είχαν παραμελήσει το μνημείο, παρά το γεγονός ότι οι πύλες του παρέμειναν κλειστές για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μαρμάρινο μαυσωλείο του 17ου αιώνα που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα του Μουγκάλ, Σαχ Τζαχάν, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ, είχε κλείσει τελευταία φορά για λίγο το 1978 όταν η πόλη της Άγκρα πλημμύρισε.

Πριν από αυτό, είχε κλείσει για λίγες ημέρες το 1971, κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Ωστόσο ποτέ δεν είχε παραμείνει κλειστό για τόσο μεγάλο διάστημα.

Τα νέα υγειονομικά μέτρα

Όλες οι εγκαταστάσεις απολυμάνθηκαν πριν ανοίξουν σήμερα – στις 8 το πρωί – οι πόρτες του Ταζ Μαχάλ, ενώ οι αξιωματούχοι φορούσαν μάσκες και ασπίδες προσώπου.

Οι αρχές δήλωσαν ότι θα υπάρξουν έλεγχοι θερμοκρασίας στην είσοδο και θα ζητηθεί από τους επισκέπτες να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές μεθόδους πληρωμής για να αγοράσουν εισιτήρια.

Το Ταζ Μαχάλ περιβάλλεται από τεράστιους κήπους όπου οι επισκέπτες περνούν αρκετό χρόνο περπατώντας και βγάζοντας φωτογραφίες. Όμως το ίδιο το μαυσωλείο που στεγάζει τους τάφους του αυτοκράτορα Σαχ Τζαχάν και της συζύγου του Μουμτάζ Μαχάλ είναι ένας κλειστός χώρος, χωρίς σχεδόν καθόλου εξαερισμό, γεγονός που τον καθιστά επικίνδυνο για τη μετάδοση του COVID-19.

Έτσι οι αρχές αποφάσισαν ότι δεν θα επιτρέπεται να βρίσκονται περισσότεροι από πέντε επισκέπτες εντός του κύριου μαυσωλείου.

Παράλληλα, το μουσείο θα υποδέχεται επισκέπτες σε δύο φάσεις, μία πριν και μία μετά το μεσημέρι. Μέγιστος αριθμός επισκεπτών σε κάθε «φάση» θα είναι 2.500, ενώ τα εισιτήρια για τη δεύτερη φάση θα εκδίδονται μόλις εξαντλούνται τα εισιτήρια της πρώτης.

Ανάμεσα στα νέα μέτρα είναι και το γεγονός ότι οι επισκέπτες θα μπορούν να τραβήξουν μόνο selfies ή ατομικές φωτογραφίες, ενώ δεν θα επιτρέπονται οι ομαδικές φωτογραφίες προκειμένου να επιτυγχάνεται η κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ένα ερώτημα είναι πως θα καταφέρουν οι αρχές να επιβάλλουν τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας όταν μεγάλες ομάδες ανθρώπων θα αρχίσουν να επισκέπτονται το μνημείο.

Στην Ινδία έχουν καταγραφεί περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού μέχρι στιγμής και το Ουτάρ Πραντές, πολιτεία στην οποία βρίσκεται το Ταζ Μαχάλ, είναι ανάμεσα στις πέντε περιοχές με το υψηλότερο «ιικό φορτίο» στην Ινδία.

Όμως, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση της Ινδίας φαίνεται να χαλαρώνει σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα προκειμένου να επανεκκινήσει την οικονομία και την τουριστική κίνηση στη χώρα.

Πηγή: travelestate.gr