Ιβάν Σαββίδης: Πρόταση εξαγοράς του Mouzenidis Travel

Πρόταση εξαγοράς του Mouzenidis Travel από εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη. Θεωρείται το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο για τον εισερχόμενο τουρισμό από την Ρωσία.

Ιβάν Σαββίδης: Πρόταση εξαγοράς του Mouzenidis Travel

Πρόταση εξαγοράς του Mouzenidis Travel, που θεωρείται ως το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πρακτορείο για τον εισερχόμενο τουρισμό από την Ρωσία, φέρεται να έχουν υποβάλλει στην σημερινή διοίκηση της εταιρείας εκπρόσωποι του Ιβάν Σαββίδη, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ρωσικές ιστοσελίδες και εφημερίδες, που είχαν αποκαλύψει αρχικά και την αναστολή λειτουργίας του πρακτορείου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το emea.gr, ο ομογενής επιχειρηματίας φέρεται να υποστηρίζει την αίτηση εξυγίανσης και προστασίας από τους πιστωτές σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού νόμου (ν.4738/2020) και προτείνει συγκεκριμένο σχέδιο ως στρατηγικός επενδυτής, με το οποίο θα καλυφθούν συνολικές οφειλές της εταιρείας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Στην πρόταση του περιλαμβάνεται κεφάλαιο κίνησης, ρύθμιση (ενδεχομένως με συμφωνία «κουρέματος») των τραπεζικών δανείων της εταιρείας – ειδικά προς την Τράπεζα Πειραιώς – και διακανονισμός των υπόλοιπων υποχρεώσεων προς ξενοδοχεία, προμηθευτές και πελάτες με προπληρωμένα «πακέτα» διακοπών από την Ρωσία και άλλες χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Για την υλοποίηση της πρότασης θα γίνει από την πλευρά Σαββίδη συνολική επένδυση πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και εγγυήσεις ή ανάληψη υποχρεώσεων.

Τα ανοίγματα του ομίλου σε ξενοδοχεία κυρίως της Χαλκιδικής είναι σημαντικά, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό καθώς ο ταξιδιωτικός οργανισμός Mouzenidis Travel, ο οποίος την τελευταία 20ετία είναι ο βασικός φορέας που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για τα ταξίδια τους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας.

Αν και δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση ή ενημέρωση από την διοίκηση του Mouzenidis Group ή της εταιρείας του Mοuzenidis Travel, το συνολικό ύψος των υποχρεώσεων στο δημόσιο (ΦΠΑ, φόροι, ΕΦΚΑ), σε προμηθευτές, ξενοδοχεία και πελάτες καθώς και των δανείων σε ελληνικές τράπεζες -σύμφωνα με εκτιμήσεις της τουριστικής αγοράς- αγγίζει το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: emea.gr