Ελλάδα - Ουγγαρία 9-6: Έπος στο Τόκιο, έγραψε ιστορία η Εθνική ομάδα πόλο (vids)

Έπος στο Τόκιο. Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών επικράτησε 9-6 της Ουγγαρίας και προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στον μεγάλο τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της "γαλανόλευκης" που μέχρι να πάει στην Ιαπωνία δεν είχε κερδίσει ποτέ τους "Μαγυάρους" σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά στο Τόκιο το έκανε δυο φορές

Ελλάδα - Ουγγαρία 9-6: Έπος στο Τόκιο, έγραψε ιστορία η Εθνική ομάδα πόλο (vids)

Μοναδικές στιγμές στο Τόκιο. Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών κέρδισε για δεύτερη φορά – η πρώτη στην πρεμιέρα των Ολυμπιακών Αγώνων – την πανίσχυρη Ουγγαρία (9-6) και προκρίθηκε πανάξια στον τελικό.

Πρώτο μετάλλιο για τη «γαλανόλευκη» στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρώτος τελικός για την Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών που τώρα πάει για το χρυσό, την Κυριακή (8/8) στον μεγάλο τελικό.

Η Ελλάδα έκανε την Ουγγαρία να φαίνεται «μικρή» ομάδα και με όπλο της την εξαιρετική της άμυνα και στις σωστές επιλογές στην επίθεση στα τελευταία λεπτά, εκεί όπου η μπάλα έκαιγε έφτασε στη νίκη-πρόκριση.

Μεγάλο ματς, ένα ακόμη, από τον Αργυρόπουλο. Οι έμπειροι Φουντούλης, Βλαχόπουλος...μίλησαν στο φινάλε και ο Σκουμπάκης έβαλε το κερασάκι στην τούρτα.

Ο Ζερδεβάς κάνει το τουρνουά της ζωής του και όλοι οι παίκτες του Βλάχου...πεθαίνουν στο νερό σε κάθε άμυνα.

Η Εθνική ομάδα στην επίθεση ξεκίνησε με καλή κυκλοφορία μπάλας, βρήκε σουτ, κέρδισε δύο αποβολές στο πρώτο τρίλεπτο αλλά δυστυχώς οι πρώτες επιθέσεις στον παραπάνω ήταν χαμένες. Αμυντικά, η «γαλανόλευκη» ήταν εξαιρετική όπως και ο Ζερδεβάς σε όλο το τουρνουά. Οι Ούγγροι κοίταξαν αρχικά να κλείσουν τα σουτ από την περιφέρεια, πίεσαν και έδιναν με ευκολία τις αποβολές αλλά ο παραπάνω δεν ήταν καλός (0/3). Στην επίθεση, έψαξαν και την κόντρα για να βρουν ανοργάνωτη την ελληνική άμυνα που είχε 2/2 στον παίκτη λιγότερο και κρατούσε το μηδέν. Τελικά το γκολ για την ομάδα του Θοδωρή Βλάχου ήρθε με τον Αργυρόπουλο στον παίκτη παραπάνω (1/4) 1.29 για το τέλος του πρώτου οκταλέπτου και ο Γκιουβέτσης και πάλι στον παραπάνω (2/5) έκανε το 2-0 αλλά ο Βάμος στο τέλος της περιόδου βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στον παίκτη παραπάνω (1/3), με την Ουγγαρία να μειώνει σε 2-1 (γκολ ψυχολογίας).

Το τρίτο οκτάλεπτο ξεκίνησε με χαμένο παραπάνω για την Ουγγαρία (βιάστηκε να σουτάρει ο Ζάλανκι) και στη συνέχεια ο Αργυρόπουλος με υπέροχο γυριστό στον παραπάνω έκανε και το 3-1, για την Εθνική που είχε πάει το ματς στα μέτρα της αλλά ο αριστερόχειρας Ζάλανκι αυτή τη φορά βρήκε γκολ από την περιφέρεια (3-2) και απάντησε άμεσα, ωστόσο όπως και στην πρεμιέρα έτσι και σήμερα η Ουγγαρία είχε θέματα στον παίκτη παραπάνω (1/5), με τη «γαλανόλευκη» να έχει θέμα με τον Αργυρόπουλο, ο οποίος είχε δυο ποινές από τα μέσα της δεύτερης περιόδου! Ο ημιτελικός στο δεύτερο οκτάλεπτο ήταν σκληρός, οι άμυνες και οι τερματοφύλακες (Ζερδεβάς, Νάγκι) είχαν τον πρώτο λόγο, με την Εθνική να μην έχει «καθαρό» μυαλό ενώ με δεύτερη ποινή χρεώθηκε και ο Σκουμπάκης και για αυτό τον λόγο ο Βλάχος, στην άμυνα του φουνταριστού χρησιμοποιούσε αναγκαστικά τους δικούς μας φουνταριστούς (Κολόμβο, Μουρίκη), όπως άλλωστε έχει πράξει ο κόουτς και στο παρελθόν. Επιθετικά μπορεί η Ελλάδα να μην λειτούργησε καλά (0/2 στον παραπάνω) καλά σε αυτό το οκτάλεπτο, ωστόσο η άμυνά ήταν και πάλι το κλειδί με τους Ούγγρους να έχουν σε αυτή την περίοδο 0/3 στον παραπάνω.

Ήταν δεδομένο πως οι επιθέσεις στον παραπάνω και οι άμυνες στον λιγότερο θα έκριναν το ματς. Το κακό είναι πως δύο ποινές είχαν οι Δερβίσης, Αργυρόπουλος, Σκουμπάκης ενώ δύο είχε και ο Χοζνιάνσκι για τους «Μαγυάρους». Το τρίτο οκτάλεπτο ξεκίνησε με χαμένους παραπάνω για την Εθνική και την Ουγγαρία να ισοφαρίζει με τον Παζτόρ (3-3) αλλά την Ελλάδα να βρίσκει γκολ, ύστερα από ώρα με τον Αργυρόπουλο (4-3, 4/10 στον παραπάνω) αλλά δεν μπορούσε η «γαλανόλευκη» να ξεφύγει με δύο τέρματα. Έτσι ο Μάνχερτζ στον παραπάνω ισοφάρισε σε 4-4 (3.03 για το τέλος της περιόδου) αλλά ο Αργυρόπουλος ήταν εκεί που έπρεπε και πάλι στον παραπάνω, δίνοντας εκ νέου το προβάδισμα στην Εθνική με 5-4 (1.04 για το τέλος της περιόδου).

Έτσι η Εθνική μπήκε στην τελευταία περίοδο έχοντας το προβάδισμα στο σκορ, ωστόσο ο Μάνχερτζ (7/8 στον προημιτελικό με την Κροατία), με το δεύτερό του τέρμα στο ματς έκανε το 5-5 αλλά και πάλι η ομάδα του Βλάχου πήρε το προβάδισμα με το υπέροχο τέρμα του Γιάννη Φουντούλη από την περιφέρεια, μετά την ασίστ του Βλαχόπουλου, ο οποίος έκανε και το 7-5 στον παίκτη παραπάνω (5.07 για το τέλος) μετά το τάιμ άουτ που ζήτησε ο Ομοσπονδιακός Τεχνικός. Ο αρχηγός Τάμας Βάργκας που δεν είχε σκοράρει, μείωσε αμέσως σε 7-6 με ένα υπέροχο σουτ αλλά η Εθνική έπαιζε καταπληκτικά τη στιγμή που έκαιγε η μπάλα στον παίκτη παραπάνω και ο Γκιουβέτσης έγραψε το 8-6 ενώ ο Σκουμπάκης 2.18 με μια...φωτοβολίδα από τα Χανιά έστειλε την Ελλάδα στον μεγάλο τελικό.

Τα οκτάλεπτα: 2-1, 1-1, 2-2, 4-2.

Ελλάδα: Αργυρόπουλος 4, Γκιουβέτσης 2, Φουντούλης 1, Βλαχόπουλος 1, Σκουμπάκης 1.

Ουγγαρία: Βάμος 1, Ζάλανκι 1, Παζτόρ 1, Μάνχερτζ 2, Βάργκας 1.