Ελλάδα - Μαυροβούνιο 10-4: Θρίαμβος και πρόκριση στα ημιτελικά (vid)

Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών...έπνιξε το Μαυροβούνιο (10-4) και προκρίθηκε πανηγυρικά στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα ακόμη μεγάλο ματς από τον Μάνο Ζερδεβά του Ολυμπιακού. «Φονιάς» ο Ντίνος Γενηδουνιάς, επίσης του νταμπλούχου Ελλάδας. Αντίπαλος στα ημιτελικά ο νικητής του Ουγγαρία - Κροατία

Ελλάδα - Μαυροβούνιο 10-4: Θρίαμβος και πρόκριση στα ημιτελικά (vid)

Η Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων. Η «γαλανόλευκη» του Θοδωρή Βλάχου...έπνιξε το Μαυροβούνιο (10-4) στο Τόκιο και είναι στην τετράδα για πρώτη φορά μετά το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Αντίπαλός της ο νικητής του ζευγαριού Ουγγαρία – Κροατία.

Νευρικό το ξεκίνημα και για τις δυο ομάδες που έπαιζαν εξαιρετικά στην άμυνα, είχαν από μία χαμένη επίθεση στον παίκτη παραπάνω. Οι δυο τερματοφύλακες ήταν σε καλή κατάσταση αλλά εκείνος που...έσπασε το ρόδι ήταν ο Ντίνος Γενηδουνιάς με υπέροχη λόμπα από την περιφέρεια, 2.35 για το τέλος της πρώτης περιόδου. 1-0 μπροστά η Εθνική με την άμυνα των παικτών του Θοδωρή Βλάχου να είναι άψογη και στον λιγότερο. Ο δικός μας παραπάνω δεν ήταν καλός (0/2) για να μπορέσουμε να πάρουμε μια διαφορά δύο τερμάτων. Ο Ζερδεβάς είναι 100% στο πρώτο οκτάλεπτο αλλά ήταν εξίσου καλά στην πρώτη περίοδο και ο Κάντιτς με 80%, με τις δυο ομάδες να έχουν 0/2 στον παίκτη παραπάνω.

Στην πρώτη επίθεση της δεύτερης περιόδου, ο Ντράσκο Μπργκούλιαν από την περιφέρεια έκανε το 1-1 και με δεδομένο πως και οι ομάδες έπαιζαν κλειστά, για να μην περάσει εύκολα η μπάλα στα δύο μέτρα, θα έπρεπε να έρθουν λύσεις για τη «γαλανόλευκη» από την περιφέρεια. Ο Φουντούλης αμέσως απάντησε (2-1) με υπέροχο σουτ αλλά το κακό είναι πως δεν είχαμε καθαρό μυαλό στον παίκτη παραπάνω (0/3), αλλά ευτυχώς και η ομάδα του Βλάντιμιρ Γκοΐκοβιτς δεν ήταν καλή (γενικά σε όλο το τουρνουά δεν ήταν καλό στον παίκτη παραπάνω το Μαυροβούνιο) στον παραπάνω και μέναμε μπροστά στο σκορ (2-1). Ένα γκολ στον παραπάνω θέλαμε στον παραπάνω κι αυτό ήρθε από τον Γκιουβέτση από τα αριστερά (από αυτή τη θέση σκοράρει και με τη Βουλιαγμένη) και έγινε το 3-1 (3.02 για το τέλος του ημιχρόνου) που και ήταν και το σκορ ημιχρόνου, με τον Ζερδεβά να έχει 80% στις αποκρούσεις και την Εθνική 1/4 στον παραπάνω και το Μαυροβούνιο 0/4.

Ιδανικά ξεκίνησε το τρίτο οκτάλεπτο, με τον Σπάιτς να αποβάλλεται με αντικατάσταση, τον Γενηδουνιά να γράφει το 4-1 με πέναλτι και στο...καπάκι αποβλήθηκε με αντικατάσταση και ο αρχηγός της ομάδας του Μαυροβουνίου, Ντράσκο Μπργκούλιαν. Όλα πήγαιναν ρολόι για τη "γαλανόλευκη" που ήταν μπροστά με τρία τέρματα στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, με τον διεθνή κίπερ του Ολυμπιακού Μάνο Ζερδεβά στο τέρμα να είναι ανίκητος. Στα μέσα της περιόδου χάθηκε για την Εθνική ένας ακόμη παραπάνω - κρίσιμος για να πάει η διαφορά στα τέσσερα γκολ - αλλά η άμυνά της "γαλανόλευκης" ήταν όνειρο και το Μαυροβούνιο δεν έβρισκε γκολ, ενώ ο Ντίνος Γενηδουνιάς του Ολυμπιακού ήταν και πάλι...φωτιά και έγραψε από την περιφέρεια το 5-1 (!), 3.28 για το τέλος της τρίτης περιόδου. Ο Παπαναστασίου κέρδισε το πέναλτι με έξοχη ενέργεια και ο Γενηδουνιάς 1.51 για το τέλος της περιόδου έκανε το 6-1, στο οκτάλεπτο του Ντίνου που έκανε ότι ήθελε την άμυνα της ομάδας του Μαυροβουνίου, που μείωσε σε 6-2 με τον Ίβοβιτς (γκολ ύστερα από 15 λεπτά αγώνα).

Ο Τσούτσκοβιτς στο πρώτο λεπτό της τελευταίας περιόδου μείωσε σε 6-3 και το ματς ήθελε καλή διαχείριση από την Εθνική αλλά και ένα γκολ για να...τελειώνουμε (όχι όπως με την Ιταλία). Τελικά δεν ήρθε ένα αλλά περισσότερα στο φινάλε του αγώνα. Από τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου στον παίκτη παραπάνω έγινε το 7-3 (5.12 για το φινάλε του προημιτελικού) από τον Αργυρόπουλο (εξαιρετικό τέρμα) το 8-3 ενώ ο ο απίθανος Γενηδουνιάς διαμόρφωσε το 9-3, για να ακολουθήσουν τα γκολ από Ίβοβιτς (9-4), Καπότση (10-4).

Τα οκτάλεπτα: 1-0, 2-1, 3-0, 4-2.

Ελλάδα: Γενηδουνιάς 5, Φουντούλης 1, Γκιουβέτσης 1, Παπαναστασίου 1, Αργυρόπουλος 1, Καπότσης 1.

Μαυροβούνιο: Μπργκούλιαν 1, Ίβοβιτς 2, Τσούτσκοβιτς 1.