Λάζλο Τσεχ: Ο «Μαγυάρος» που κοίταξε στα μάτια τον Μάικλ Φελπς (pics, vids)

Μετά τη Φεντερίκα Πελεγκρίνι, ένας ακόμη μεγάλος της παγκόσμιας κολύμβησης που γνωρίσαμε στην Αθήνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 λέει αντίο στις πισίνες. Ο λόγος για τον σπουδαίο Ούγγρο Λάζλο Τσεχ.

Λάζλο Τσεχ: Ο «Μαγυάρος» που κοίταξε στα μάτια τον Μάικλ Φελπς (pics, vids)

Σπουδαίος κολυμβητής, εξαιρετικός μαχητής, αλλά και άτυχος γιατί... έπεσε πάνω στα «τέρατα» Μάικλ Φελπς και Ράιαν Λόχτι.

Ο λόγος φυσικά για τον Ούγγρο Λάζλο Τσεχ, ο οποίος τα... έβαλε με τους Αμερικανούς και δυστυχώς για εκείνον τις περισσότερες φορές ηττήθηκε, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ήταν στο βάθρο, αφού μετρά έξι Ολυμπιακά μετάλλια (κανένα χρυσό) και 13 (δύο χρυσά) σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα 50άρας. Εκεί δηλαδή όπου είχε να αντιμετωπίσει τους Αμερικανούς.

Στην Ευρώπη για χρόνια δεν είχε αντίπαλο στην πεταλούδα και στη μικτή και είναι χαρακτηριστικό πως μετρά 48 μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, εκ των οποίων τα 33 είναι χρυσά! Συνολικά στο βιογραφικό του έχει 38 χρυσά μετάλλια, 19 αργυρά και 18 χάλκινα.

Ο Τσεχ, όπως και η Πελεγκρίνι, το 2004 στην Αθήνα ανέβηκε στο βάθρο (χάλκινος) και έκτοτε δεν... ξανακατέβηκε, αλλά τα χρόνια περνούν!

«Θα προσπαθήσω να συνεχίσω και θα δω αν αυτό θα έχει επιτυχία.Προς το παρόν δεν θέλω να θέσω κάποιον στόχο, ας ξεπεράσουμε πρώτα την επιδημία και όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα τότε θα μιλήσουμε περαιτέρω για αυτό. Ελπίζω το ότι συνεχίζω τις προπονήσεις να μην είναι πολύ επικίνδυνο. Προσπαθώ να έρχομαι σε επαφή με όσο το δυνατό λιγότερους ανθρώπους. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο ιός δεν επιβιώνει στο νερό με το χλώριο, ελπίζω να είναι αλήθεια» είχε δηλώσει ο Λάζλο Τσεχ πέρσι όταν και αποφάσισε να συνεχίσει για ακόμη έναν χρόνο συμπληρώνοντας: «Νόμιζα ότι το 2020 θα ήταν η τελευταία μου χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά η πανδημία αποδείχθηκε ισχυρότερη. Πρέπει να συνεχίσω, να ξεκινήσω την προπόνηση και να αγωνιστώ το συντομότερο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο απώτερος στόχος, αλλά δεν ξέρω ποιοι αγώνες ακολουθούν και πώς θα είναι η ζωή ύστερα από όλο αυτό. Θα προσπαθήσω να αντέξω για ακόμη ένα έτος. Νομίζω ότι μπορώ να το κάνω. Ας τελειώσουμε πρώτα με τον ιό. Θέλω απλώς να κάνω το καλύτερο δυνατό. Εάν παραμείνω με το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα σημαίνει κάτι; Η ζωή συνεχίζεται».

Στα 200μ. μικτή τερμάτισε 7ος στο Τόκιο, 17 χρόνια μετά το ντεμπούτο του στην Αθήνα το 2004. «Συγνώμη για τον χρόνο μου, δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Έκανα τα πάντα για να πάω πιο γρήγορα» είπε μετά την κούρσα ο Λάζλο Τσεχ. Τον Αύγουστο του 2020 έχασε τον πατέρα του και η σύζυγός του, Ντιάνα τον ενθάρρυνε να συνεχίσει για να τον δούμε και πάλι στο Τόκιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Εάν δεν ερχόμουν και έβλεπα τους αγώνες από την τηλεόραση, θα έλεγα γιατί δεν ήρθα. Τώρα είναι η στιγμή. Είναι ευκαιρία για εμένα να αφοσιωθώ στην οικογένειά μου. Τη σύζυγό μου».