Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Διεξάγονται επειδή… δεν γίνεται να αναβληθούν!

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πλησιάζουν, αλλά τα προβλήματα γίνονται ολοένα και περισσότερα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Διεξάγονται επειδή… δεν γίνεται να αναβληθούν!

Ο κορονοϊός εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς αρκετά μέλη των αποστολών που θα συμμετάσχουν σε αυτούς έχουν κρούσματα. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Τόκιο και μία εβδομάδα πριν από την τελετή έναρξης υπάρχουν ακόμα «σκιές».

Τα μέλη των αποστολών που θα βρεθούν στο Τόκιο θα κληθούν να ακολουθήσουν σκληρά υγειονομικά πρωτόκολλα, να εναρμονιστούν με τα μέτρα κατά του covid-19 και φυσικά να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους. Άλλωστε κάθε αθλητής και αθλήτρια είναι υποχρεωμένος να φύγει από το Ολυμπιακό Χωριό μέχρι δύο ημέρες μετά τον τελικό του αγωνίσματός του.

Ούτε στις «φούσκες» είναι όμως ασφαλείς οι αθλητές, καθώς ήδη έχουν παρατηρηθεί προβλήματα ακόμα και σε εγκαταστάσεις που τελούν υπό καθεστώς υγειονομικής απομόνωσης. Μόνο που και εκεί υπάρχουν… τρύπες.

Επτά μέλη του προσωπικού ενός ξενοδοχείου στην πόλη Χαμαμάτσου, στο οποίο διαμένουν 31 μέλη της ολυμπιακής αποστολής της Βραζιλίας, βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος. Αν και οι Βραζιλιάνοι αθλητές και συνοδοί (μεταξύ αυτών η ομάδα τζούντο της χώρας) διαμένουν σε συνθήκες «φούσκας» και δεν έρχονται σε επαφή με άλλους ενοίκους, το γεγονός αυτό οξύνει τους φόβους ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ενδέχεται να δημιουργήσουν τοπικές συρροές κρουσμάτων στην Ιαπωνία. Ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι «φούσκες» δεν είναι απολύτως «στεγανές», κυρίως λόγω της κινητικότητας του προσωπικού, κάτι που μπορεί να τινάξει στον αέρα τα πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας που έχουν λάβει η ιαπωνική κυβέρνηση και οι διοργανωτές των Αγώνων.

Αρκετές ξένες αποστολές έχουν αρχίσει να φτάνουν στην Ιαπωνία προκειμένου να εγκλιματιστούν στις συνθήκες και έχουν ήδη βρεθεί κρούσματα κορονοϊού μεταξύ τους, ενώ η ομάδα ράγκμπι της Νότιας Αφρικής (συνολικά 21 άτομα) αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα, καθώς άπαντες θεωρήθηκαν στενές επαφές τρίτου ατόμου που επέβαινε στην ίδια πτήση και βρέθηκε θετικό.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι προφανές πως διεξάγονται επειδή δεν γινόταν να αναβληθούν! Ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία της Ιαπωνίας, που ήδη έχει επιβαρυνθεί με αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια απωλειών. Όχι μόνο όσον αφορά το οργανωτικό κομμάτι, αλλά και τις απώλειες από τις παράπλευρες δραστηριότητες στην ψυχαγωγία, στον τουρισμό, στις μεταφορές. Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια τεράστιες επενδύσεις σε αυτό το κομμάτι και για να γίνει τουλάχιστον απόσβεση απαιτείται η παρουσία θεατών στις εξέδρες των ολυμπιακών εγκαταστάσεων…

Από εκεί και πέρα, μόνο ως θετική μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την εξέλιξη της επιστροφής στα γήπεδα. Εδώ και 17 μήνες οι κερκίδες είναι άδειες και οι φίλαθλοι μακριά από τα αγαπημένα τους σπορ. Μόνο που θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά γράμμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.

Και αυτό διότι είναι προφανές πως δεν έχουμε ακόμα… ξεμπερδέψει με τον κορονοϊό και θα πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους διπλανούς τους…