Το ΦΩΣ έχει γενέθλια: Το πρώτο editorial -Η υπόσχεση του Θόδωρου Νικολαΐδη πριν από 65 χρόνια (pics)

Διαβάστε το πρώτο editorial του ΦΩΤΟΣ γραμμένου δια χειρός Θεόδωρου Νικολαΐδη, σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια.

Το ΦΩΣ έχει γενέθλια: Το πρώτο editorial -Η υπόσχεση του Θόδωρου Νικολαΐδη πριν από 65 χρόνια (pics)

Σαν σήμερα, πριν από 65 χρόνια, κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΦΩΣ, με 8 σελίδες και τιμή πώλησης 1.5 δραχμή.

Ήταν το δημιούργημα του 29χρονου τότε, Θεόδωρου Νικολαΐδη, που έμελλε να γράψει ιστορία στον αθλητικό -και όχι μόνο- Τύπο.

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε αρχικά ως εβδομαδιαία κι εκτός από τον Θεόδωρο Νικολαΐδη στελεχωνόταν από τους Κώστα Σισμάνη (διευθυντής σύνταξης) και Νίκο Χιωτάκη (αρχισυντάκτης).

Τον σκοπό της έκδοσής της εξηγούσε ο Θεόδωρος Νικολαΐδης στο editorial (που λέμε σήμερα) υπό τον τίτλο Η ΕΚΔΟΣΙΣ ΜΑΣ.

Έγραφε

Το ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΦΩΣ που παραδίδεται σήμερον εις την κρίσιν των φιλάθλων μας είναι καρπός νεανικών ενθουσιασμών. Καρπός ωραίων, υγιών, και πραγματικών αθλητικών σκέψεων. Μέσα εις το σκότος της εμπαθείας, του κιτρινισμού, της συμφεροντολογίας, της μικροπολιτικής και της κακοπιστίας, το ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΦΩΣ έρχεται δια να χαράξη νέας φωτεινάς κατευθύνσεις, νέας γραμμάς δια των οποίων οδηγούνται ασφαλώς εις την ευρωστίαν και την ακμήν όλαι αι αθλητικαί κοινωνίαι.

Σθεναρός υπερασπιστής του δικαίου και της αληθείας, συμπαραστάτης των «πτωχών και των ταπεινών» αλλά και πολύτιμος βοηθός των «πλουσίων» το ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΦΩΣ, φιλοδοξεί να δώσει εις το φίλαθλον κοινόν της Ελλάδος το φύλλον που αναμένει χρόνια και χρόνια.

Παναθηναϊκοί, Ενωσίτες, Ολυμπιακοί, Απολλωνισταί, Αιγαλεώται, Πανιώνιοι, Εθνικοί, Αθηναίοι, Πειραιείς, Θεσσαλονικείς, Επαρχιώται, όλοι μαζί ηνωμένοι εις μίαν σιδηράν παράταξιν, κοντά εις το ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΦΩΣ που θα έχει όλα εκείνα τα στοιχεία δια των οποίων οικοδομείται και συνίσταται μια πλήρης και απολύτως ενημερωμένη αθλητική εφημερίς.

Έλληνες φίλαθλοι! Το ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΦΩΣ ουδέποτε θα υποστείλη την σημαίαν της δικαιοσύνης και δεν θα λυγίση ενώπιον οιωνδήποτε δυσχερειών. Θα σταθεί ακλόνητον εις το ύψος του και προσανατολιζόμενον πάντοτε ορθώς και σταθερώς θα συντρίψη με πάταγον όλους τους φανερούς και κρυφίους εχθρούς του αθλητισμού.

Όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρον, τον στίβον, το μπάσκετ και όλα τα αθλήματα, όσοι εποτίσθησαν και δηλητηριάσθησαν από υποβολιμιαίας και νοσηράς εντυπώσεις και εγκατέλειψαν με περιφρόνησιν τα γήπεδα, ας έλθουν μαζί μας!

Ας στηρίξουν με θέρμην την προσπάθειαν μας και ας προετοιμάσουν με ζήλον την νίκην της. Θα είναι μια περίλαμπρος νίκη που θα θέση τέρμα εις το καθεστώς εκείνων που επιρρίπτουν συνήθως τα λάθη των εις τους άλλους και οδηγούν συνήθως το φίλαθλον πλήθος εις την εξαγωγήν εσφαλμένων συμπερασμάτων.

Φίλαθλοι, το ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΦΩΣ δεν είναι εμπορική επιχείρησις. Είναι η έκφρασις των πόθων και των ελπίδων νέων ανθρώπων που σας το προσφέρουν ως μέσον προς διάγνωσιν και θεραπείαν πολλών αθλητικών μας παθήσεων.

ΕΝΤΕΛΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΣ και δια την αρτιωτέραν τεχνικήν οργάνωσίν του το ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΦΩΣ θα κυκλοφορή εκάστην Δευτέραν και την επομένην μεγάλων αθλητικών γεγονότων, εις πανηγυρικάς όμως και πολυσελίδους εκδόσεις, αι οποίαι θα καλύπτουν ολόκληρον την αθλητικήν εβδομάδα. Θα είναι ένα τέλειον φύλλον που θα ακτινοβολά από νεότητα, από πίστην και από ισχύν. Σας το υποσχόμεθα.

ΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΝ ΦΩΣ

Στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας, μεταξύ των θεμάτων ξεχώριζαν:

-Το αφιέρωμα στο συγκλονιστικότερο δράμα όλων των εποχών, υπό τον τίτλο ο Θρήνος της Σουπέργκα, αναφορά στο αεροπορικό δυστύχημα που αποδεκάτισε την ομάδα της Τορίνο.

-Το αφιέρωμα στον Ντίνο Βέλλα με τίτλο: Ζη ή πέθανε ο Βέλλας; Το μυστήριο που καλύπτει την εξαφάνιση του.

-Το άρθρο για τη Δυναμώ Μόσχας, την θρυλική ομάδα του Σαλνίκωβ (και ποιος ήταν ο Σαλνίκωβ; Ο παππούς -από την πλευρά της μητέρας- του Στέφανου Τσιτσιπά!

-Το άρθρο για τον Κώστα Χούμη: Όταν αλώνιζε στα ξένα γήπεδα...

Δείτε το πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου