1955: Τα πρώτα Χριστούγεννα του «Φωτός» (vid)
Αναδρομή στο μακρινό 1955 και συγκινητικό ξεφύλλισμα του τότε εορταστικού φύλλου της μακροβιότερης αθλητικής εφημερίδας
Tα Χριστούγεννα του 1955 ήταν τα πρώτα που γιόρταζε η εφημερίδα «Αθλητικόν ΦΩΣ». Έχοντας εκδοθεί στις 11 Απριλίου 1955, παραμονές των γιορτών εκείνης της χρονιάς μετρούσε ήδη 70 φύλλα.
Tην ίδια εποχή η Ελλάδα υποδεχόταν τους στρατιώτες της που γύριζαν από τον Πόλεμο της Κορέας, θεμελίωνε έργα (διυλιστήρια Ασπροπύργου, αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης, υδροηλεκτρικά στον ποταμό Μέγδοβα) κι έκανε μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία (κατάργηση στα 8τάξια γυμνάσια). Και (σαν να μην πέρασε μια μέρα) το Νόμπελ Ειρήνης απονέμονταν στην Ανώτατη Εποπτική Επιτροπή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Έτσι είχαν τα πράγματα, όταν το «Αθλητικόν ΦΩΣ» φύλλο αριθμός 71, με διευθυντή τον Θόδωρο Νικολαΐδη, Διευθυντή Σύνταξης τον Κώστα Σισμάνη, Αρχισυντάκτη τον Γιάννη Χιωτάκη και τιμή πώλησης 1.5 δραχμή, κρεμιόταν στα περίπτερα όπου θα παρέμενε καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών, ως δεκαπενθήμερη εφημερίδα που ήταν…
Ας ξεφυλλίσουμε μαζί το πρώτο χριστουγεννιάτικο φύλλο του ΦΩΤΟΣ για να θυμηθούμε τους πρωταγωνιστές στην αθλητική –και όχι μόνο- σκηνή -της εποχής.
Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με βασικό θέμα τις νίκες του Ολυμπιακού επί του Εθνικού με 2-0 για το πρωτάθλημα Πειραιά και του Παναθηναϊκού επί του Πανιωνίου με 3-0 για το πρωτάθλημα Αθηνών… Το πρωτοσέλιδό της κοσμούσαν οι φωτογραφίες (έγχρωμες παρακαλώ) των Μπενάρδου, Ιωάννου πρωταγωνιστών της νίκης του Ολυμπιακού.
ΙΝΦΟ: Το πρωτάθλημα ακόμη δεν διεξαγόταν με τη μορφή εθνικής κατηγορίας αλλά σε διάφορες φάσεις. Στο τέλος οι φιναλίστ των πρωταθλημάτων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης διεκδικούσαν τον τίτλο. Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα 1955–56 διεκδίκησαν οι 5 από τις 6 ομάδες! Τελικά πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Ολυμπιακός, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 4 διαδοχικές ισοπαλίες! Η τελική κατάταξη: Ολυμπιακός 23, Εθνικός 22, Παναθηναϊκός 22, ΠΑΟΚ 20, Απόλλων 20, Άρης 13.
Ενδεικτικό της ποικιλίας των θεμάτων που ήταν «χτυπημένα στην πρώτη σελίδα του ΦΩΤΟΣ, ήταν η προβολή του ΠΑΟΚ ως πρωταθλητή Θεσσαλονίκης, η είδηση ότι ο Ερυθρός Αστήρ Βελιγραδίου ανεδείχθη πρωταθλητής α΄ γύρου πρωταθλήματος Γιουγκοσλαβίας, η νίκη του Αιγάλεω με 1-0 απέναντι στα Πράσινα Πουλιά αλλά και η αναφορά σε ποδηλατικούς αγώνες και ημερίδα στίβου!
Στη δεύτερη σελίδα συναντάμε παρασκηνιακές στήλες. Στη στήλη «Αδιακρισίες», που είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει ο τίτλος, διαβάζουμε κουτσομπολιά της εποχής. Όπως ότι «το βράδυ του Σαββάτου οι Δημήτριος Σεβαστάκης, Κλεάνθης Μαρόπουλος, Τρυφων Τζανετής, Τέλης Κηπουρός, ο διευθυντής και ο αρχισυντάκτης της εφημερίδος μας επέρασαν δυο ώρες θαυμάσιες εις το Παλλάδιον. Ο κ. Τζανετής επάνω εις το κέφι του σιγοτραγουδούσε το καινούργιο σουξέ του Μανώλη Χατζηδάκη «είμαι άνδρας και το κέφι μου θα κάνω».
ΙΝΦΟ: Στο τραγούδι «Είμαι άντρας και το κέφι μου θα κάνω», που έγινε σουξέ μέσα από την ταινία του 1955, «Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο» τους στίχους είχαν γράψει οι Αλέκος Σακελλάριος & Χρήστος Γιαννακόπουλος και τη μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις. Στην ταινία το τραγουδούσε ο Βασίλης Αυλωνίτης.
Διατρέχοντας τη στήλη «Πειραϊκή Ζωή» μαθαίνουμε ότι «ο διεθνής γκολκίπερ του Ολυμπιακού Κώστας Καραπατής έγινε πράκτωρ του Εθνικού Λαχείου» αλλά και ότι «εντύπωσιν εις τους φίλους του Ολυμπιακού προκαλεί ο παραμερισμός του ικανώτατου και λαμπρού μέλλοντος τερματοφύλακος, Σάββα Θεοδωρίδη… Ας τον προσέξουν οι αρμόδιοι και ας αφήσουν τα πείσματα που αποβαίνουν πάντοτε εις βάρος της ενδόξου πρωταθλήτριας…»
Από τη στήλη του μπάσκετ με τίτλο «Καλαθιές» πληροφορούμαστε ότι φίλαθλοι ξεπροβόδισαν την πρωταθλήτρια Ελλάδας, ομάδα του Πανελληνίου στο Σταθμό Λαρίσης από όπου αναχώρησε για Βέλγιο, Ιταλία.
Στη στήλη «Ματιές στην οθόνη» διαβάζουμε τις ταινίες της εβδομάδας και βρισκόμαστε μπροστά σε μια μικρή έκπληξη. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ταινία «Καταδικασμένη απ’ το παιδί της», «είναι του συνεργάτου μας γνωστού σκηνοθέτου και σεναρίστα Φιλ. Φυλακτού»!… Όσο για τις αίθουσες που προβαλλόταν, κάποιες υπάρχουν ακόμη: Άστορ, Ράδιο Σίτι, Σταρ, Ιντεάλ…
ΙΝΦΟ: Ο Φίλιππας Φυλακτός πέθανε το 2007. Η ταινία «Καταδικασμένη απ’ το παιδί της» ήταν η δεύτερη που σκηνοθετούσε. Είχε δουλέψει ωστόσο ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολύ γνωστές ταινίες: Η Ωραία των Αθηνών (1954), Θανασάκης ο Πολιτευόμενος (1954), Ο Μεθύστακας (1950).
Στην 3η σελίδα φιλοξενείται η περιγραφή του αγώνα Ολυμπιακού-Εθνικού που έγινε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, παρουσία 17.000 θεατών και όπως διαβάζουμε στιγματίστηκε από επεισόδια μεταξύ των παικτών (Ξανθόπουλος, Σπαθούλας, Μουστακλής) κατά τη λήξη του. Ο συντάκτης καυτηριάζει το γεγονός γράφοντας: «Ασφαλώς η στάσις αυτή των ταραξιών παικτών των δυο ομάδων δεν δικαιολογείται και δημιουργεί θλιβεράς σκέψεις. Οι παίκτες του Ολυμπιακού και του Εθνικού θα είναι σήμερον αγαπημένοι λόγω των κοινών δεσμών που συνδέουν τας ομάδας των».
Από το ίδιο άρθρο πληροφορούμαστε έναν νέο χαρακτηρισμό για τον πληθωρικό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Θανάση Μπέμπη: ο Ζάτοπεκ του ελληνικού ποδοσφαίρου…
ΙΝΦΟ: Ο Εμίλ Ζάτοπεκ (19 Σεπτεμβρίου 1922 - 21 Νοεμβρίου 2000) ήταν Τσέχος δρομέας μεγάλων αποστάσεων, ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ου αιώνα. Τον αποκαλούσαν «ο άνθρωπος- ατμομηχανή». Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952 κέρδισε 3 χρυσά μετάλλια (στα 5000 μ., 10.000 μ. και στο Μαραθώνιο δρόμο) με ολυμπιακά ρεκόρ, σε διάστημα 8 ημερών!
Η ΑΕΚ έχει την τιμητική της στη σελίδα 4. Ο τίτλος τα λέει όλα: «Η ΑΕΚ, η ομάς που υπέταξε τους γίγαντας της Μεσευρώπης, υπήρξε ασυγκράτητος εις τον αγώνα της εναντίον του Φωστήρος 4-1»…. Η νίκη ήρθε από γκολ των Μελισσή (2), Σταματιάδη, Κόλλια… «Οι Ενωσίτες δακρύοντες υπεδέχθησαν τον θρίαμβον της ομάδος των και… πυρπόλησαν τας εξέδρας!»
Καθώς η εφημερίδα κάλυπτε την αθλητική κίνηση του σαββατοκύριακου στις σελίδες της φιλοξενούσε πλήθος από αγώνες. «Η Προοδευτική με τον Καρπαθάκη επικεφαλής συνέτριψε τον Ατρόμητο 6-1 κι εξησφάλισε την γ΄ θέσιν του πρωταθλήματος…» Την περιγραφή του αγώνα αυτού υπογράφει ο Νίκος Καρελάς, μετέπειτα διευθυντής σύνταξης του ΦΩΤΟΣ.
Κι ακόμη μια γνωστή υπογραφή κάτω από τον αγώνα Δόξα-ΑΕ Νίκαιας: Δημήτρης Μαθιόπουλος.
ΙΝΦΟ Ο Δημήτρης Μαθιόπουλος, γεννήθηκε το 1934 στην Καλαμάτα, φοίτησε στην Πάντειο αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Αθλητικός συντάκτης στην αρχή, πέρασε στο αστυνομικό ρεπορτάζ, όπου ασχολήθηκε επί πάρα πολλά χρόνια. Διετέλεσε δύο θητείες από το 1989 ως το 1993 πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ. Πέθανε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 1999 από ανακοπή καρδιάς.
Από τις σελίδες του ΦΩΤΟΣ παρελαύνουν κι ομάδες που δεν υπάρχουν πια. Όπως ο ΠΑΟ Καλογρέζας που αποκλείστηκε 2-1 από τη Δάφνη στο Κύπελλο Ελλάδος… Στην 11αδα του βρίσκουμε το όνομα Πανάκης, αλλά δεν πρόκειται για τον διάσημο Βαγγέλη Πανάκη που είχε πάρει μεταγραφή στον Παναθηναϊκό αλλά για τον αδερφό του Αποστόλη….
ΙΝΦΟ: Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Καλογρέζας ως ανεπίσημο σωματείο υπήρχε από το 1945 αλλά επίσημα αναγνωρίστηκε από την Ε.Π.Ο. το 1952. Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν έφτασε ως τη Β' Εθνική. Το 1967 διαλύθηκε από τη Χούντα και συγχωνεύτηκε υποχρεωτικά με τον Π.Α.Ο. Σαφράμπολης. Από τη συγχώνευση προέκυψε ο Γ.Σ. Ίκαρος Νέας Ιωνίας που το 1972 διεκδίκησε την άνοδό του στην Α΄ Εθνική.
Στην τελευταία σελίδα διαβάζουμε ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη: Ο ΠΑΟΚ παρουσία 12.000 θεατών επεβλήθη του Άρεως και ανεδείχθη ουσιαστικά πρωταθλητής της πόλεως μας… Παρά τη νίκη του ο ΠΑΟΚ απεγοήτευσε τους φίλους του οι οποίοι επίστευαν εις μίαν ευρείαν νίκην… Και οι δυο ομάδες έπαιξαν δυναμικά χωρίς τέχνην και χωρίς να δημιουργηθούν φάσεις προ και των δυο εστιών… Στη σύνθεση του ΠΑΟΚ βρίσκουμε τους Πρόγιο (τερματοφύλακας), Κεμανίδη, Χασιώτη, Κουϊρουκίδη και στου Άρη, τους Παναγούλια, Γρηγοριάδη, Μουφίτ…
ΙΝΦΟ: Ο Λάμπης Κουιρουκίδης (1931) ξεκίνησε την καριέρα του από τη Δόξα Δράμας. Το καλοκαίρι του 1952 υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα του ΠΑΟΚ, αλλά το δελτίο του βγήκε ένα χρόνο αργότερα, καθώς η ομάδα της Δράμας αρνήθηκε να τον παραχωρήσει και ο παίκτης τιμωρήθηκε με έναν χρόνο αποκλεισμό. Στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε μέχρι το 1960, σημειώνοντας 91 γκολ σε 161 παιχνίδια και κατακτώντας 3 Πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης (1954, 1955 και 1956).
Στα διεθνή νέα, πληροφορούμαστε για τη νίκη της Τουρκίας με 3-1 επί της Πορτογαλίας ενώπιον 35.000 θεατών στο Μιτάτ Πασά στάδιο της Κωνσταντινούπολης… Το γκολ της τουρκικής ισοφάρισης πέτυχε ο Λεφτέρης… Ιδού η περιγραφή: Εις το 7΄ ο Ρετζέπ πήρε πάσα από τον Νουσρέτ και αφού εντρίπλαρε τον Ματατέου έστειλε στον Καντρή, ο οποίος εξαπέστειλλε ένα δυνατό σουτ προς το πορτογαλικόν τέρμα. Η μπάλλα προσέκρουσε εις την κάθετον δοκό και επέστρεψε στα πόδια του Λεφτέρη, ο οποίος την εξαπέστειλε ευκόλως εις τα πορτογαλικά δίκτυα ενώ ο Πορτογάλος τερματοφύλακας ευρίσκετο εις το έδαφος
ΙΝΦΟ: O Λευτέρης Αντωνιάδης ή Κιουτσουκαντωνιάδης (22 Δεκεμβρίου 1925 - 13 Ιανουαρίου 2012) ήταν Τούρκος ποδοσφαιριστής ελληνικής καταγωγής, από την Πρίγκηπο. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους παίκτες παγκοσμίως τη δεκαετία του ’50. Αγωνίστηκε 46 φορές με την Εθνική ομάδα της Τουρκίας από το 1948 ως το 1963 ενώ πήρε μέρος και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1948 στο Λονδίνο. Το 1951 πήρε μεταγραφή από τη Φενέρμπαχτσε στην ιταλική Φιορεντίνα, ο πρώτος ποδοσφαιριστής από την Τουρκία που μεταγράφηκε στο εξωτερικό. Το 1964, σε ηλικία 39 ετών, εντάχθηκε στην ΑΕΚ. Πρόλαβε να αγωνιστεί μόνο σε πέντε ματς σκοράροντας δύο γκολ πριν τραυματιστεί στον αγώνα με τον Ηρακλή και αναγκαστεί να τερματίσει την καριέρα του. Έπαιξε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954, σημειώνοντας δύο γκολ, ένα κατά της Δυτικής Γερμανίας και ένα κατά της Νότιας Κορέας. Την ίδια χρονιά επιλέχτηκε στη Μικτή Κόσμου. Ο Λεφτέρ, όπως τον αποκαλούσαν οι Τούρκοι, είχε το παρατσούκλι Ordinaryüs, δηλαδή καθηγητής. Το όνομά του είναι θρύλος μεταξύ των οπαδών της Φενερμπαχτσέ, οι οποίοι ακόμα τραγουδούν το σύνθημα: 'Ver Lefter'e, Yazsin Deftere', που σημαίνει «Δώσε στον Λευτέρη, θα γράψει στο τεφτέρι».
Δείτε εδώ τη συγκλονιστική ιστορία του Λευτέρη Αντωνιάδη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ