ΑΕΚ, ΠΑΟΚ στην ΕΡΤ ή μήπως όχι; - Ο άνετος Μελισσανίδης και ο Ιβάν που μπορεί να μένει χωρίς στέγη

Γιατί ο Σαββίδης μπορεί να αγοράσει ο ίδιος τα δικαιώματα του ΠΑΟΚ - Η σημασία της παρουσίας Τσίπρα στη σύσκεψη και η προσεκτική διατύπωση της ανακοίνωσης.

ΑΕΚ, ΠΑΟΚ στην ΕΡΤ ή μήπως όχι; - Ο άνετος Μελισσανίδης και ο Ιβάν που μπορεί να μένει χωρίς στέγη

Η πρώτη ματιά οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα ότι τη νέα σεζόν η ΕΡΤ θα δείξει μεταξύ άλλων τους αγώνες του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Μια δεύτερη ματιά όμως στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες δείχνει ότι πιθανόν να μην είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα. Από τη μία η παρουσία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δίνει έναν χαρακτήρα εγκυρότητας σε αυτό που έγινε και ανακοινώθηκε. Όμως η προσεκτική διατύπωση της ανακοίνωσης δείχνει πολλά.

Παρουσία Τσίπρα, οριστικά ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και ΟΦΗ στην ΕΡΤ - Η ανακοίνωση

Η λέξη «συμφωνία» δεν υπάρχει πουθενά. Επίσης, πουθενά δεν υπάρχει αυτό που θα περίμεναν ενδεχομένως αυτοί που θα ήθελαν να δουν τις δύο ομάδες στην ΕΡΤ. Μια φράση «στην ΕΡΤ από τη νέα σεζόν ΑΕΚ και ΠΑΟΚ» ή κάτι ανάλογο. Προφανώς και δεν είναι όλα αυτά τυχαία.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «...αποφασίστηκε να υιοθετηθούν οι προσφορές των ομάδων ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και ΟΦΗ για την απόκτηση του συνόλου των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους από την δημόσια τηλεόραση».

Πρόθεση με εξήγηση

Με άλλα λόγια, η πρόθεση υπάρχει αλλά απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων όχι. Η εξήγηση δίνεται αμέσως: «Για όλες τις περιπτώσεις ζητήθηκε από το ΔΣ της ΕΡΤ, σε συνεδρίασή του μετά τις εκλογές, και πάντως έγκαιρα ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος, να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες».

Αν λοιπόν οι σχετικές διαδικασίες προχωρήσουν πιθανόν να έχουμε και τηλεοπτική στέγη για τις δύο ομάδες, όπως και για τον ΟΦΗ.

Ίσως και νέα ΕΡΤ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες χρειάζεται έγκριση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις αυριανές εκλογές. Δεν αποκλείεται μάλιστα αν έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, τις διαδικασίες να χρειαστεί να... τρέξει και νέα διοίκηση της ΕΡΤ.

Παναιτωλικός: «Φαίνεται η ανάγκη για κεντρική διαχείριση»

Ουσιαστικά, με τη χθεσινή ανακοίνωση, γνωστοποιείται -ενδεχομένως και για σημειολογικούς λόγους με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα- μια πολιτική απόφαση ή ακόμα καλύτερα μια πολιτική πρόθεση. Αν προσπαθήσουμε να την απλουστεύσουμε θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα προς τους ενδιαφερόμενους που λέει: «αν τη Δεύτερα είμαστε κυβέρνηση, τότε έχετε τηλεοπτική στέγη στην ΕΡΤ. Ψηφίστε μας».

Η έγκριση του προϋπολογισμού

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς να έχουμε συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης της ΕΡΤ ή του διοικητικού της συμβουλίου, ώστε να γίνει το επόμενο βήμα και να υπογραφούν οι συμβάσεις. Πάντως για να γίνουν αυτά τα βήματα είναι απαραίτητη και η έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΡΤ από την επόμενη κυβέρνηση, ώστε να δοθούν τα χρήματα και να υπογραφούν οι συμβάσεις με τις ομάδες.

Ποιος θα πει το «ναι» ή το «όχι»

Η επόμενη κυβέρνηση λοιπόν είναι αυτή που θα πει το «ναι» ή το «όχι» στις ομάδες. Μια άλλη επισήμανση που πρέπει να γίνει είναι ότι αν το πρωί της Δευτέρας δεν υπάρχει αυτοδυναμία τότε το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων θα παραμείνει ανοικτό, με το ΔΣ της ΕΡΤ να συνεχίζει χωρίς αλλαγές στα πρόσωπα.

NOVA: «Δεν τίθεται θέμα με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της ΑΕΚ»

Τα πράγματα λοιπόν θα είναι πιο ξεκάθαρα τη Δευτέρα. Την ημέρα που πιθανόν ΠΑΟΚ και ΑΕΚ να ξέρουν ότι πηγαίνουν στην ΕΡΤ αλλά δεν αποκλείεται να ξέρουν και ότι δεν έχουν καμία συμφωνία με τη δημόσια τηλεόραση. Αν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές πει "όχι" σε όσα ανακοινώθηκαν προσεκτικά χθες, τότε ο μεν Ιβάν Σαββίδης μένει χωρίς τηλεοπτικό συμβόλαιο για τον ΠΑΟΚ, ο δε Δημήτρης Μελισσανίδης έχει συμβόλαιο με τη NOVA. Ίσως γι' αυτό η συνδρομητική τηλεόραση με μια καθ' όλα καθησυχαστική ανακοίνωση, ενημέρωνε χθες ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Όσον αφορά τον Ιβάν Σαββίδη, θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις έχοντας πάντα την εναλλακτική λύση να αγοράσει ο ίδιος τα τηλεοπτικά δικαιώματα για λογαριασμό του Οpen, δηλαδή του δικού του καναλιού.