Στη Βουλή η Έκθεση Πεπραγμένων του ΕΣΡ για το 2018
Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εμφανίστηκαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εμφανίστηκαν σήμερα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Α. Κουτρουμάνος και Ρ. Μορώνης για τη συνέχιση της παρουσίασης των Πεπραγμένων της Ανεξάρτητης Αρχής (έτος 2018). Τα δύο μέλη του ΕΣΡ απάντησαν σε ερωτήσεις βουλευτών οι οποίες αφορούσαν τις δύο τελευταίες τηλεοπτικές άδειες, τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, την προβολή βίας και ρατσιστικού λόγου από τα κανάλια, τις θεματικές και περιφερειακές άδειες και τον μισαλλόδοξο λόγο από τα ΜΜΕ.
Απαντώντας για την προβολή βίας και ρατσιστικού λόγου από τα Μέσα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι «το ΕΣΡ δεν λησμονεί ότι είναι κρατικό όργανο και ότι το κράτος σε μια έννομη τάξη, με ελευθερία λόγου, δεν δικαιούται να παρεμβαίνει παρά μόνο κατ'εξαίρεση στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό λόγο». Ο κ. Κουτρουμάνος σημείωσε ότι μεγάλο μέρος των καταγγελιών έχουν ως βάση ότι το ΕΣΡ είναι ένας πανεπόπτης - λογοκριτής και αυτό προφανώς δεν είναι βάσιμο. Σημείωσε επίσης ότι από την Ανεξάρτητη Αρχή έγινε καταγραφή των καταγγελιών σε 10 κατηγορίες: προσβολές προσώπων, αναληθών ειδήσεων, ο μη διαχωρισμός είδησης και δημοσιογραφικού διαχωρισμού, προστασία ανηλίκων, αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση ειδήσεων, ρατσιστικός λόγος, εσφαλμένη χρήση της ελληνικής γλώσσας, προγράμματα τηλεοπτικών σταθμών που το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτεται από τηλεπωλήσεις και αδιαφανείς διαγωνισμούς από τηλεφώνου -και ίσως αξιόποινων πράξεων, φαινόμενα συγκεκαλυμένης διαφήμισης. «Για όλες αυτές τις κατηγορίες έχουν σχηματιστεί φάκελοι και έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΕΣΡ» ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής.
Απαντώντας για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ο πρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε ότι «υπάρχει μητρώο εταιρειών στο ΕΣΡ με 64 εταιρείες εγγεγραμμένες. Κρίναμε ότι δεν είναι ορθή η διαδικασία εγγραφής σε αυτό το μητρώο και έχουμε αναθέσει σε μια νομικό το θέμα». Επίσης σημείωσε ότι οφείλει να εξετάζει η Ολομέλεια του ΕΣΡ αν οι ενδιαφερόμενοι έχουν τα ουσιαστικά προσόντα για να διεξάγουν με επιστημονικό τρόπο τέτοιες δημοσκοπήσεις. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ρ. Μορώνης ανέφερε ότι για τα τυχερά παιχνίδια έχουν επιβληθεί επανειλημμένως κυρώσεις από το ΕΣΡ, ενώ χαρακτήρισε τη συνεργασία με την αντίστοιχη Επιτροπή τυχερών παιγνίων, αποδοτική.
Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού του ΕΣΡ, ο κ. Μορώνης ανέφερε ότι το ΕΣΡ διαθέτει «39 άτομα εκ των οποίων τα 21 είναι ειδικοί επιστήμονες, ένα άτομο με απόσπαση σε άλλη υπηρεσία και έχουν μείνει οι υπόλοιποι για να κάνουν όλη τη δουλειά. Με αφορμή την αδειοδότηση χρειάστηκε οι άνθρωποι αυτοί να δουλεύουν και τα Σ/Κ για να επιλυθούν προβλήματα που προέκυπταν και να είναι απρόσβλητη η διαδικασία των αδειών. Καρδιοχτυπάμε μήπως κάποια στιγμή οι υπάλληλοί μας αρνηθούν ή περιοριστούν να κάνουν το καθημερινό τους ωράριο, θα καταρρεύσει το συμβούλιο του ΕΣΡ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι αναμένεται το Οργανόγραμμα από την ανεξάρτητη Αρχή το οποίο θα αποτυπώσει εκτενώς τις ελλείψεις. Ενδεικτικά ανέφερε ότι η γαλλική Αρχή απασχολεί 450 άτομα ενώ το Βέλγιο με μεγαλύτερο ποσοστό καλωδιακής τηλεόρασης, διαθέτει 92 άτομα.
Απαντώντας για τις δημοσκοπήσεις ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ είπε ότι «ο νομοθέτης μας έχει αναθέσει να κρατάμε μητρώο χωρίς να λέει ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να εγγραφεί μια εταιρεία. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν στο μητρώο εταιρείες που δεν είναι ικανές να κάνουν δημοσκοπήσεις» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι «ο νομοθέτης μας αναθέτει απλώς να ελέγξουμε μόνο σε δημοσκόπηση που έχει παραγγελθεί από τον δημόσιο τομέα, όχι σε ιδιωτική πρωτοβουλία».
Απαντώντας για θέματα πολυφωνίας και κάλυψης των θέσεων των κομμάτων, ο κ. Μορώνης σημείωσε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τον τρόπο που γίνεται η καταγραφή των μεριδίων των κομμάτων διότι δεν αποτυπώνει καθόλου ποιοτικά στοιχεία από την παρουσίαση των κομμάτων». Για τις θεματικές και περιφερειακές άδειες ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε ότι δεν έχει προχωρήσει ιδιαίτερα η διαδικασία ακόμα, ενώ απαντώντας για το ζήτημα με την έλλειψη σήματος στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας σημείωσε ότι αυτό το θέμα προέκυψε όταν κάποια στιγμή η Πολιτεία αποφάσισε στον χάρη συχνοτήτων να μην χρησιμοποιήσει 251 κέντρα εκπομπής αλλά 151. «Θα μπορούσε να έχει ληφθεί άλλη απόφαση που δεν θα άφηνε κενά στην κάλυψη της Επικράτειας» ανέφερε ο κ. Μορώνης συμπληρώνοντας ότι η σχέση ΕΣΡ - ΕΕΤΤ είναι καλή ενώ σχεδιάζεται στο άμεσο μέλλον σειρά επαφών για να δοθούν λύσεις σε υφιστάμενα προβλήματα.
Όσον αφορά τη μετάδοση βίας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ ανέφερε ότι «το ΕΣΡ, ήδη από τους πρώτους μήνες, στηριζόμενο σε μελέτη των Οπτικοακουστικών Μέσων, έχει προτείνει μια αλλαγή στη σήμανση». Πρόσθεσε ότι μεγάλη μερίδα του κοινού δεν γνωρίζει τη σηματοδότηση και η Ανεξάρτητη Αρχή έχει συντάξει ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος στο οποίο εκτός από τις ηλικίες έχει πρόβλεψη για την προειδοποίηση των θεατών πάνω σε θέματα γλώσσας, βίας, ναρκωτικών και σεξ. Αυτό μεταφέρθηκε στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ το οποίο αναμένεται να το βγάλει σε δημόσια διαβούλευση και θα έχει και την ευθύνη έκδοσης του προεδρικού διατάγματος.
Απαντώντας από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ για την ισότιμη προβολή των κομμάτων από την ΕΡΤ, σημείωσε ότι «αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία και ως δημοσιογράφοι λίγα μπορούν να γίνουν. Η δική μας άποψη είναι ότι θα πρέπει να γίνονται ποιοτικές έρευνες για να έχουμε πραγματικά εικόνα για το τι διαδίδουν τα κανάλια».
Για τις δύο τελευταίες άδειες ο κ. Μορώνης είπε ότι «έγινε η προκήρυξη και εμφανίστηκε μόνο ένας διεκδικητής. Βάσει του νόμου θα πρέπει μετά τη λήξη του διαγωνισμού και μέχρι την προκήρυξη των θεματικών αδειών, η αδιάθετη άδεια να είναι δυνατόν να διεκδικηθεί (με αίτημα στο ΕΣΡ συνοδευόμενο από εγγυητική επιστολή)». Τέλος, για την εκπομπή μισαλλόδοξου λόγου ο κ. Μορώνης είπε ότι «έχουν επιβληθεί βαρύτατες κυρώσεις σε δύο περιπτώσεις που διαπιστώθηκε τέτοιος λόγος».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ