Είναι το ποδόσφαιρο… θρησκεία; Γιατί κόμμα αλλάζουμε, αλλά ομάδα ποτέ; Απαντήσεις...

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το ποδόσφαιρο. Τι το κάνει τόσο αγαπητό;. Γιατί ταυτιζόμαστε με μια ομάδα, τι καθορίζει την επιλογής μας; Ποιες είναι οι οπαδικές ταυτότητες; Αυτά και πολλά άλλα για το «μπαλέτο των μαζών» στο... «Κάνε παιχνίδι μόνος σου».

Είναι το ποδόσφαιρο… θρησκεία; Γιατί κόμμα αλλάζουμε, αλλά ομάδα ποτέ; Απαντήσεις...

Στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Το ποδόσφαιρο στη σκιά και στο φως» ο Εδουάρδο Γκαλεάνο, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μια ωραία ημέρα, η θεά του ανέμου φιλά το πόδι του άνδρα, ένα πόδι κακοπαθημένο και περιφρονημένο, και από εκείνο το φιλί γεννιέται το ποδοσφαιρικό είδωλο. Γεννιέται σε αχυρένια κούνια, σε τενεκεδόσπιτο, κι έρχεται στον κόσμο αγκαλιά με μια μπάλα. Εκείνος της δίνει λάμψη, της μιλάει, και μέσα από τη συνομιλία τους επικοινωνούν εκατομμύρια χωρίς φωνή».

Τα γραφόμενα του σπουδαίου Ουρουγουανού συγγραφέα αποτελούν την έμπνευση για την εκπομπή «Κάνε παιχνίδι μόνος σου» αυτή τη Δευτέρα (15/2, 22:00-24:00) στην ΕΡΑσπορ. Ένα ταξίδι στο παρελθόν για να απαντηθούν διαχρονικά ερωτήματα όπως «Τι είναι αυτό που κάνει το ποδόσφαιρο τόσο αγαπητό;», «Γιατί ταυτιζόμαστε με μια ομάδα, τι καθορίζει την επιλογής μας;», «Ποιες είναι οι οπαδικές ταυτότητες;», «Είναι το ποδόσφαιρο… θρησκεία;», «Γιατί κόμμα αλλάζουμε, αλλά ομάδα ποτέ;». Αυτά και άλλα πολλά θα ακουστούν και θα καταγραφούν, μέσα από το κοινωνικό πρίσμα.

Μπορεί η δυναμική του «βασιλιά των σπορ» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη να είναι τέτοια που συχνά γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολιτικούς και καθεστώτα, όμως για όσους το λατρεύουν είναι και μια μορφή τέχνης. Άλλωστε, όπως είχε πει και ο σπουδαίος μουσικός Ντμίτρι Σοστακόβιτς: «Το ποδόσφαιρο είναι το μπαλέτο των μαζών»!

Στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας θα βρίσκονται ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Νάσος Μπράτσος και ο μουσικός παραγωγός κι ερευνητής, Αγγελος Σταθόπουλος.

Την εκπομπή θα προλογίσει ο καθηγητής Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και συγγραφέας Γιάννης Ζαϊμάκης, ενώ θα παρέμβουν οι δημοσιογράφοι και συγγραφείς Δημήτρης Μηλάκας, Γιάννης Γεωργάκης.

Κάνε παιχνίδι μόνος σου, η εκπομπή της ΕΡΑσπορ 101,8, όπου κάθε Δευτέρα βράδυ (22:00-24:00) ηθοποιοί, τραγουδιστές, συνθέτες, ποιητές, μουσικοί παραγωγοί, διανοούμενοι, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι, αθλητές, προπονητές έχουν τη δική τους εκπομπή στο δημόσιο αθλητικό ραδιόφωνο! Φορούν τα ακουστικά, παίρνουν το μικρόφωνο, επιλέγουν τα τραγούδια και μέσα από αυτά παρουσιάζουν «έργα και ημέρες» της ζωής και της καριέρας τους.

Μαζί τους, σε δεύτερο ρόλο, ο Τάσος Επιτρόπου.

ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ: https://webradio.ert.gr/eraspor/