Σίλβερ, ο ήρωας που χρειάζεται το NBA

Η αβεβαιότητα και ο φόβος για ένα ορατό οικονομικό αδιέξοδο στο NBA έχουν κορυφωθεί, δύο μήνες μετά τη διακοπή της σεζόν λόγω κορονοϊού. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι της λίγκας, ακόμα και παίκτες και ιδιοκτήτες ομάδων, αισθάνονται τυχεροί που στο τιμόνι του NBA αυτήν τη δύσκολη στιγμή βρίσκεται ο Άνταμ Σίλβερ.

Σίλβερ, ο ήρωας που χρειάζεται το NBA

Έχουμε ξαναγράψει πολλάκις ότι ο νυν κομισάριος του NBA, από το 2014 και μετά, είναι ένας άνθρωπος με πολλές επικοινωνιακές αρετές αλλά και πολύ δημοκρατικές απόψεις. Δεν θέλει να κάνει κουμάντο μόνος του, αλλά να κάνει όλους τους εμπλεκόμενους να αισθάνονται εξίσου σημαντικοί.

Ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες του ΝΒΑ, ενημερώνοντάς τους για κάθε νέα εξέλιξη, ενώ ουσιαστικά έχει εναποθέσει τη μοίρα της φετινής σεζόν στους παίκτες, δίνοντάς τους το δικαίωμα να ψηφίσουν ανώνυμα υπέρ ή κατά της επανέναρξης.

Ο κομισάριος βέβαια δεν είναι χαζός. Καταλαβαίνει ότι παίκτες και οι ιδιοκτήτες έχουν τη μεγαλύτερη δύναμη, αντιλαμβάνεται πως περιστοιχίζεται από δυνατές προσωπικότητες με σημαντική επιρροή στα αμερικανικά αθλητικά δρώμενα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το αποτέλεσμα της επικοινωνιακής πολιτικής του αποτελεί η άψογη συνεργασία του τις ημέρες της πανδημίας με τον Κρις Πολ, τον πρόεδρο δηλαδή της Ένωσης Παικτών, η συμβολή του οποίου στην επίλυση θεμάτων της λίγκας με τους παίκτες έχει υπάρξει καθοριστική αυτό διάστημα.

Αποτέλεσμα; Ουδείς μέσα από τη λίγκα έχει εκφράσει δυσαρέσκεια ή κριτική για τον κομισάριο, ουδείς έχει προσπαθήσει να τον επισκιάσει ή να τον υποδαυλίσει σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή.

Αυτό μπορεί να το θεωρούμε δεδομένο, αλλά δεν είναι. Το NBA δεν έχει βρεθεί σε δυσκολότερη κατάσταση στο παρελθόν. Αν τον πρώτο καιρό αυτό δεν ήταν σαφές, πλέον είναι σίγουρο. Οι οικονομικές απώλειες ανέρχονται το τελευταίο διάστημα κοντά στο δισεκατομμύριο, ενώ σε περίπτωση που η σεζόν διακοπεί οριστικά, αυτές θα πολλαπλασιαστούν, παρασέρνοντας προς τα κάτω σάλαρι καπ, ομάδες και μισθούς παικτών.

Παρά τη δυσκολία αυτής της ζοφερής κατάστασης για το κορυφαίο πρωτάθλημα στον κόσμο, ο κομισάριος έχει καταφέρει να διατηρήσει ενωμένους άπαντες, για να εργάζεται και ο ίδιος απερίσπαστος για την επόμενη μέρα. Δεν είναι μυστικό ότι ο Σίλβερ έχει καλή σχέση και με τα Μέσα Ενημέρωσης. Μάλιστα, έχει κατηγορηθεί ότι αντιμετωπίζεται με μία επιείκεια και ότι δεν κρίνεται αντικειμενικά ως κομισάριος από τα μίντια.

Εν μέρει αυτό που του προσάπτουν ορισμένοι είναι δίκαιο, αφού μιλάμε για έναν άνθρωπο ικανό να κερδίσει τον οποιονδήποτε με την εικόνα που προβάλλει. Πράγματι, έχει δικαιολογημένα τη φήμη του «αγαπημένου φίλου» και του «καλού παιδιού» των αμερικανικών Μέσων.

Όμως, δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι από την πρώτη μέρα αυτή της κρίσης αντιμετώπισε την κατάσταση αποφασιστικά και δυναμικά. Δεν βιάστηκε να προβεί σε αποφάσεις, μελετά τις παραμέτρους που πρέπει να εξασφαλιστούν για την ασφάλεια των παικτών, ενώ την ίδια στιγμή κουβαλά και μια τεράστια ευθύνη στις πλάτες του. Ειλικρινά, δεν θεωρούμε ότι οποιοσδήποτε σε τόσο δυσχερείς συνθήκες θα μπορούσε να ανταποκριθεί καλύτερα.

Τελικά, η μεγαλύτερη σφραγίδα επιβεβαίωσης για τη δουλειά του Σίλβερ είναι η ίδια η πεποίθηση που βγαίνει και από την πλευρά παικτών και παραγόντων. Αυτό αποδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι ο κομισάριος είναι ο ήρωας που χρειάζεται το NBA για τη σωτηρία του.