Μπουντενχόλζερ: Το κλικ που έψαχνε ο Γιάννης…

Τι συμβαίνει όταν ο... tactician freak συναντά τον Greek Freak; Ο Γιώργος Συρίδης έχει τις απαντήσεις για τον νέο προπονητή των Μπακς, το μεγάλο στοίχημα και τον αντίκτυπο στην Εθνική ομάδα.

 

 

Μπουντενχόλζερ: Το κλικ που έψαχνε ο Γιάννης…

Έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων στο ΝΒΑ, έχει δείξει μια ιδιαίτερη ικανότητα να διδάσκει και να αναπτύσσει παίκτες. Η ηγετική του ικανότητα, η μπασκετική του φιλοσοφία, η εμπειρία του στον πρωταθλητισμό και οι δεξιότητες του στην επικοινωνία κάνουν τον Μάικλ Μπουντενχόλζερ τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη στιγμή για τους Μπακς και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αυτά τα χαρακτηριστικά αράδιασαν οι ιδιοκτήτες των Μπακς, Ουές Ίντενς, Μαρκ Λάσρι και Τζέιμι Ντίναν για να αιτιολογήσουν την απόφασή τους να δώσουν τα κλειδιά της ομάδας του στον 49χρονο τεχνικό.

Αυτά τα χαρακτηριστικά ανέπτυξε ο Μπουντενχόλζερ από το 1994 - αφού ολοκλήρωσε μια καταπληκτική σεζόν στη Δανία με την Βέιλε έχοντας 27,5 πόντους μέσο όρο - όταν τον προσέλαβαν οι Σπερς στο τεχνικό τους τιμ, στον ρόλο αυτού που “κόβει” και “ράβει” τα βίντεο των αγώνων για το σκάουτινγκ.

Δύο χρόνια αργότερα, το 1996, ο άνθρωπος που καλείται να αλλάξει επίπεδο τον Αντετοκούνμπο και τους Μπακς, ήταν δίπλα στον Γκρεγκ Πόποβιτς. Μέχρι το 2013, για 17 ολόκληρα χρόνια ο Μπουντενχόλζερ βοήθησε με την μπασκετοσύνη του τον κορυφαίο προπονητή στη γη να οδηγήσει τους Σπερς σε τέσσερα πρωταθλήματα.

Για όσους ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις στο ΝΒΑ ο Μπουντενχόλζερ είναι… tactician freak (κατά το Greek Freak)! Μανιακός με την τακτική, με το διάβασμα του παιχνιδιού, με το… σκεπτόμενο μπάσκετ, που ναι μεν στηρίζεται στα αθλητικά προσόντα, αλλά πρωτίστως περνάει από το μυαλό.

Το 2013 αποφάσισε μετά από 17 χρόνια να αφήσει τον Πόποβιτς και να περπατήσει μόνος του στο ΝΒΑ. Ανέλαβε τους Ατλάντα Χοκς και τους οδήγησε τέσσερις φορές στα τελευταία πέντε χρόνια στα πλέι οφ. Οι Χοκς το 2015 ολοκλήρωσαν στο Νο 1 της Ανατολής με ρεκόρ 60-22 και ο ίδιος αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς.

Οι Μπακς ολοκλήρωσαν τη σεζόν στην 7η θέση της Ανατολής φέτος με ρεκόρ 44-38 και αποκλείστηκαν από τους Σέλτικς στον πρώτο γύρο των πλέι οφ στο έβδομο παιχνίδι. Έχουν να κερδίσουν σειρά σε πλέι οφ από το 2001.

Με την επισημοποίηση της συμφωνίας με τον Μπουντενχόλζερ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει άλλη φράση που ακούγεται πιο πολύ στο Μιλγουόκι από την “αλλαγή επιπέδου”.

Το… υβρίδιο του Πόποβιτς, ο πιο “πιστός” (άλλοτε πλέον) συνεργάτης του, μπορούσε να συνεχίσει την καριέρα του στους Ράπτορς που φέτος ήταν Νο 1 στην Ανατολή αλλά έπεσαν πάνω στον Λεμπρόν. Προτίμησε τους Μπακς, διότι πολύ απλά εκεί υπάρχει ο Γιάννης και ένας πολύ μεγαλύτερος χώρος ανάπτυξης μιας ομάδας ικανής να διεκδικήσει τον τίτλο.

Η παρουσία του Μπουντενχόλζερ στον πάγκο των Μπακς είναι η πιο στιβαρή εγγύηση που είχε ποτέ ο Αντετοκούνμπο μέχρι σήμερα, για την αλλαγή επιπέδου. Είναι Top 5 παίκτης στο ΝΒΑ, αλλά το κλικ που θα τον μεταλλάξει σε “πραγματικό” (εντός του γηπέδου δηλαδή) σουπερστάρ και διεκδικητή τίτλου τώρα έχει την πιο σοβαρή ευκαιρία να το κάνει.

Καλύτερο παίκτη από τον Αντετοκούνμπο δεν έχει διαχειριστεί ο Μπουντενχόλζερ στην καριέρα του ως πρώτος προπονητής.

“Είναι εξαιρετικός προπονητής, κορυφαίος προπονητής το 2015. Συζητήσαμε για το πλάνο του, τη φιλοσοφία του, πώς με βλέπει σαν παίκτη, πώς μπορεί να βοηθήσει την ομάδα. Είχα πολλές δύσκολες ερωτήσεις να του κάνω. Είμαι ενθουσιασμένος που θα παίξω γι’ αυτόν”, σχολίασε ο Γιάννης για την κουβέντα που έκανε με τον καινούριο του προπονητή.

Το στοίχημά του είναι να καταφέρει να δημιουργήσει ένα ρόστερ ικανό να βοηθήσει τον Αντετοκούνμπο να αλλάξει επίπεδο, διότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να αλλάξουν επίπεδο και οι Μπακς.
Η πρόσληψη Μπουντενχόλζερ είναι πάρα πολύ πιθανό να έχει θετικό αντίχτυπο και στην Εθνική ομάδα. Ναι, είναι λίγο μακρινό το σενάριο αυτό, ο άνθρωπος ακόμα δεν έχει δουλέψει στους Μπακς, μόνο ένα… πρωϊνό με τον Αντετοκούνμπο έχει φάει - αυτό συνέβη μια μέρα πριν ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία - αλλά η φιλοσοφία του και το ότι έχει δουλέψει πάρα πολλά χρόνια με πολλούς Ευρωπαίους παίκτες, είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσουν τον Γιάννη και στην απόδοσή του με την γαλανόλευκη.