Ακτινογραφία ΝΒΑ: Οι 30 ομάδες στο κατώφλι του 2020

Το ΦΩΣ καταγράφει και αναλύει τη μέχρι τώρα πορεία και απολογισμό των 30 ομάδων του NBA στην κανονική περίοδο 2019-2020.

Ακτινογραφία ΝΒΑ: Οι 30 ομάδες στο κατώφλι του 2020

Έχουμε διανύσει ήδη περίπου το 1/3 της φετινής χρονιάς του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, διάστημα που μας επιτρέπει να εξαγάγουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική κατάσταση των 30 ομάδων αλλά και την ετοιμότητά τους ενόψει της συνέχειας. Αναλυτικά:

Ανατολή

Μιλγουόκι Μπακς: Ο Γιάννης συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε την περασμένη σεζόν και οι Μπακς μοιάζουν πραγματικά ασταμάτητοι στην ανατολική περιφέρεια. Αυτήν τη στιγμή διατηρούν το καλύτερο ρεκόρ του NBA και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσουν ακόμα μία σεζόν το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας ενόψει πλέι οφ.

Μπόστον Σέλτικς: Ο Κέμπα Ουόκερ ως αντι-Ίρβινγκ έχει αποδειχθεί λίρα εκατό για τη Βοστόνη. Η ομάδα του Μπρετ Μπράουν παίζει επιτέλους το μπάσκετ που μπορεί και αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την κυριαρχία των Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο στην Ανατολή (με εξαίρεση τους σοβαρούς Σίξερς).

Τορόντο Ράπτορς: Σίγουρα η φετινή έκπληξη στην ανατολική περιφέρεια, αφού άπαντες ήταν σίγουροι ότι οι πρωταθλητές μετά τη φυγή του Καουάι Λέοναρντ θα υποβαθμίζονταν αγωνιστικά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με τους Καναδούς να διεκδικούν με αξιώσεις ένα καλό πλασάρισμα ενόψει πλέι οφ.

Μαϊάμι Χιτ: Η έλευση του Μπάτλερ σε συνδυασμό με την αποκάλυψη Κέντρικ Ναν και τη δυνατή έδρα τους έχουν καταστήσει τους μία από τις πιο δυνατές ομάδες της περιφέρειας. Περιμένουμε να δούμε αν θα συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς και στο υπόλοιπο της κανονικής περιόδου.

Φιλαντέλφια Σίξερς: Σίγουρα περιμέναμε περισσότερα από την ομάδα των Τζόελ Εμπίντ και Μπεν Σίμονς, που μέχρι στιγμής αδυνατούν να βρουν αγωνιστική συνέπεια. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και δεν αποκλείεται να δείξουν καλύτερο πρόσωπο στο υπόλοιπο της σεζόν και να απειλήσουν ουσιαστικά του πρωτοπόρους Μπακς.

Ιντιάνα Πέισερς: Σταθερή και αθόρυβη δύναμη, που την περιμένουμε ακόμα καλύτερη με την επιστροφή του Βίκτορ Ολαντίπο. Θα διεκδικήσουν το πλεονέκτημα έδρας και έχουν όλα τα φόντα να το κατακτήσουν.

Μπρούκλιν Νετς: Το διπλό «μπαμ» το καλοκαιριού με την απόκτηση των Κέβιν Ντουράντ του Κάιρι Ίρβινγκ δεν έχει μέχρι στιγμής βρει αντίκρισμα. Με τον Κέβιν Ντουράντ εκτός για όλη τη χρονιά και τον Κάιρι να αδυνατεί να προσαρμοστεί, οι Νετς έχουν βρει στο πρόσωπο του Ντινγουίντι έναν ηγέτη να πορευτούν σε αυτήν τη μεταβατική σεζόν. Δεν τα πάνε άσχημα, ωστόσο οι προσδοκίες που είχαν για τη φετινή χρονιά δεν έχουν δικαιωθεί.

Ορλάντο Μάτζικ: Η λογική λέει πως θα διεκδικήσουν την 8η θέση μέχρι το τέλος μαζί με τους Χόρνετς, Μπουλς και Πίστονς. Τεράστια επιτυχία για το Ορλάντο η ανανέωση συμβολαίου του Νίκολα Βούτσεβιτς.

Σάρλοτ Χόρνετς: Οι Χόρνετς έχουν καταφέρει να αποσπάσουν νίκες- χρυσάφι. Αποκάλυψη για την ομάδα του Μάικλ Τζόρνταν η τρομερή αγωνιστική άνοδος του Ντεβόντε Γκράχαμ. Διεκδικούν με αξιώσεις μία θέση στα πλέι οφ της Ανατολής.

Σικάγο Μπουλς: Οι Μπουλς ύστερα από χρόνια δείχνουν βελτιωμένο αγωνιστικό πρόσωπο. Η αγωνιστική άνοδος των Λάουρι Μάρκανεν και Ζακ Λα Βιν σε συνδυασμό με τον τρομερό ρούκι Κόμπι Ουάιτ βάζουν δύσκολα σε κάθε αντίπαλο.

Ντιτρόιτ Πίστονς: Παρά την έλευση του ανεβασμένου Ντέρικ Ρόουζ, οι Πίστονς είναι χειρότεροι από πέρσι. Θεωρητικά θα άξιζαν να βρίσκονται ψηλότερα στην κατάταξη, αλλά μερικές από τις... αψυχολόγητες ήττες που έχουν υποστεί τους έχουν φέρει σε δύσκολη θέση.

Ουάσινγκτον Ουίζαρντς: Κατάφεραν να «δέσουν» τον Μπράντλεϊ Μπιλ, έναν σούπερ σταρ που κάθε ομάδα θα ήθελε στο δυναμικό της, αλλά την αγωνιστική τους εικόνα όχι. Περιμένουν τον ερχομό του Τζον Ουόλ για να μετρήσουν τις δυνάμεις τους.

Κλίβελαντ Καβαλίερς: Δεν έχουν καταφέρει ακόμα να ξεπεράσουν την απώλεια του Λε Μπρον Τζέιμς και παραμένουν σε χαμηλά αγωνιστικά επίπεδα και τη φετινή χρονιά. Δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν το κλίμα με την ανταλλαγή του Κέβιν Λαβ, ο οποίος έχει... βαρεθεί να μένει κάθε χρόνο εκτός πλέι οφ.

Νιου Γιορκ Νικς: Οι Νικς είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν τους Ίρβινγκ - Ντουραντ. Παρ’ όλα αυτά, κατόρθωσαν να τα κάνουν θάλασσα και σε αυτό το εγχείρημα. Ο τραγικός σχεδιασμός και η άσχημη αγωνιστική εικόνα τους έχουν οδηγήσει στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, ενώ έχουν χαντακώσει και τον πολλά υποσχόμενο ρούκι Αρ Τζέι Μπάρετ.

Ατλάντα Χοκς: Σίγουρα αποτελεί έκπληξη η αγωνιστική εικόνα των Χοκς. Οι απανωτές ήττες έχουν επηρεάσει την ψυχολογία της ομάδας, με τον Τρέι Γιανγκ να δείχνει απελπιστικά μόνος του και ανίκανος να αντιστρέψει το κλίμα.

Δύση

Λος Άντζελες Λέικερς: Η απόκτηση των Άντονι Ντέιβις, Ντάνι Γκριν και Ντουάιτ Χάουαρντ (ως λύση έκτακτης ανάγκης μετά τον τραυματισμό του Κάζινς) ήταν αυτό που χρειαζόταν το Λος Άντζελες για να εκτοξευθεί αγωνιστικά. Έχοντας πραγματοποιήσει την καλύτερη εκκίνησή τους τα τελευταία χρόνια και με τον Λε Μπρον Τζέιμς να τους οδηγεί, είναι ένα από τα δύο βασικά φαβορί για τον τίτλο του πρωταθλητή. Το μόνο που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο είναι οι μουρμούρες των αποδυτηρίων, όπως απέδειξε το πρόσφατο παράδειγμα του Κάιλ Κούζμα και του γυμναστή του.

Ντένβερ Νάγκετς: Όπως πέρσι, έτσι και φέτος οι Νάγκετς φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας με τον σούπερ Νίκολα Γιόκιτς να τους οδηγεί. Ωστόσο, ο κύριος στόχος τους είναι αυτήν τη σεζόν να εξαργυρώσουν το πλεονέκτημα έδρας με μια καλή πορεία στα πλέι οφ μέχρι τους τελικούς της Δύσης και να μην αποχαιρετήσουν άδοξα την ποστ σίζον.

Χιούστον Ρόκετς: Μπορεί να βρίσκονται ψηλά βαθμολογικά, αλλά δεν... πείθουν. Ο Τζέιμς Χάρντεν πηγαίνει από «40άρα» σε «50άρα», γεγονός που έχει περιορίσει απίστευτα τις δυνατότητες του Ράσελ Ουέστμπρουκ. Είναι από τα φαβορί για τον τίτλο, αλλά η μέχρι τώρα νοοτροπία του παιχνίδιου τους δεν θα τους πάει μακριά στα πλέι οφ της Δύσης.

Λος Άντζελες Κλίπερς: Το διπλό «μπαμ» με Λέοναρντ - Τζορτζ ήταν αυτό που χρειαζόταν μια καλή ομάδα για να γίνει φαβορί για το πρωτάθλημα. Έχοντας στη διάθεσή του έναν εξαιρετικό πάγκο, ο Ντοκ Ρίβερς δείχνει ότι προτιμά να προφυλάξει τους καλύτερους παίκτες του και ας χάσει κάποια ματς, αφού όλα θα κριθούν στην ποστ σίζον.

Ντάλας Μάβερικς: Η απόκτηση του Πορζίνγκις δημιούργησε ένα ιδανικό δίδυμο με τον Λούκα Ντόντσιτς. Ο 20χρονος Σλοβένος και συνδιεκδικητής του τίτλου του MVP διανύει μια εκπληκτική σεζόν και έχει βαλθεί να τρελάνει... κόσμο με τα απίστευτα κατορθώματά του! Μόνο καλύτερα μπορούν να πάνε οι Μάβερικς, όχι μόνο τη φετινή σεζόν αλλά και τις επόμενες...

Γιούτα Τζαζ: Παραμένουν μία υπολογίσιμη δύναμη στη δυτική περιφέρεια. Ο Μάικ Κόνλεϊ αποδείχθηκε καλή προσθήκη δίπλα στους Ντόνοβαν Μίτσελ και Ρούντι Γκομπέρ, οι οποίοι θα διεκδικήσουν με αξιώσεις ένα καλό πλασάρισμα στη βαθμολογία.

Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ: Η φυγή των Ουέστμπρουκ και Τζορτζ δεν τους επηρέασε σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο αναμενόταν και μέχρι στιγμής παραμένουν σε τροχιά πλέι οφ. Σε μια μεταβατική σεζόν για τους Θάντερ, ο αρχικά ανεπιθύμητος (λόγω ηλικίας και παχυλού συμβολαίου) Κρις Πολ έχει δέσει και έχει δώσει λύσεις στην ομάδα, ενώ λογικά θα παραμείνει στην Οκλαχόμα μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς: Σίγουρα πολύ χειρότεροι από πέρσι. Οι σοβαροί τραυματισμοί (Νούρκιτς, Κόλινς, Χουντ) και η αδύναμη φροντλάιν οδήγησαν σε μία από τις χειρότερες εκκινήσεις τους τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, η απόκτηση του παροπλισμένου Καρμέλο Άντονι αλλά και η αγωνιστική άνοδος των Λίλαρντ, Μακ Κόλουμ τούς έχουν φέρει σε τροχιά πλέι οφ, όπου σκοπεύουν να παραμείνουν.

Σακραμέντο Κινγκς: Μπορούν ακόμα να διεκδικήσουν την είσοδό τους στα πλέι οφ, αλλά δεν θα εύκολο έργο. Κέρδος η αγωνιστική άνοδος του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος πάντως ενδέχεται να αποχωρήσει το καλοκαίρι για άλλες πολιτείες.

Σαν Αντόνιο Σπερς: Τα «σπιρούνια» δεν είναι παρά ένα φάντασμα του πρότερου εαυτού τους. Ο πρωτοφανής για τα δεδομένα τους κακός σχεδιασμός τους έχει φέρει αντιμέτωπους με διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα. Είναι η πρώτη φορά επί Πόποβιτς που κινδυνεύουν σοβαρά να μείνουν εκτός πλέι οφ.

Φίνιξ Σανς: Το αγωνιστικό «μπαμ» που περίμεναν άπαντες από το Φίνιξ τη φετινή σεζόν δεν έχει ακόμα φανεί. Η έλευση του Ρίκι Ρούμπιο απελευθέρωσε σε μεγάλο βαθμό τον Ντέβιν Μπούκερ, ο Κέλι Ούμπρε έχει βελτιωθεί, αλλά η απώλεια του Ντι Άντρε Έιτον στους πρώτους 25 αγώνες της σεζόν είναι εμφανής στη βαθμολογική κατάταξη.

Μέμφις Γκρίζλις: Μεταβατική η χρονιά χωρίς ιδιαίτερες προσδοκίες για τους Γκρίζλις, οι οποίοι με την επιλογή του ταλαντούχου Ζα Μόραντ στο Νο 2 του ντραφτ έθεσαν τα θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον.

Μινεσότα Τίμπεργουλβς: Παρά τη βελτίωση του Άντριου Ουίγκινς και τον πάντα ηγετικό Καρλ-Άντονι Τάουνς, οι Τίμπεργουλβς είναι ακόμα μία σεζόν απογοητευτικοί, διαθέτοντας μία από τις χειρότερες έδρες του ΝΒΑ.

Νιου Ορλίνς Πέλικανς: Ο ενθουσιασμός για την επιλογή του Ζάιον Ουίλιαμσον καταλάγιασε γρήγορα μετά την έναρξη της κανονικής περιόδου. Το Νο 1 του φετινού ντραφτ δεν έχει ακόμα αγωνιστεί, η ομάδα γνωρίζει τη μία ήττα μετά την άλλη, ο Λόνζο Μπολ συνεχίζει τις χαμηλές του πτήσεις που τον έστειλαν στην πόρτα της εξόδου από τους Λέικερς. Μοναδικό κέρδος για τους Πέλικανς μέχρι τώρα είναι ο Μπράντον Ίνγκραμ, που επιτέλους δείχνει ένα εξαιρετικό αγωνιστικό πρόσωπο.

Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς: Ότι οι Ουόριορς θα ήταν αποδυναμωμένοι με την αποχώρηση των Κέβιν Ντουράντ, Άντρε Ιγκουοντάλα και Σον Λίβινγκστον το περίμεναν όλοι. Ότι οι πρώην πρωταθλητές θα έμεναν κολλημένοι στην τελευταία θέση της βαθμολογίας δεν το περίμενε κανείς! Στον σοβαρό τραυματισμό του Κλέι Τόμπσον ήρθε να προστεθεί κι αυτός του Στεφ Κάρι. Η ομάδα του Στιβ Κερ έχασε την ταυτότητά της και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ντ’ Άντζελο Ράσελ, μοναδική της επιλογή πλέον είναι το τάνκινγκ, με στόχο να διεκδικήσει το Νο 1 στο ντραφτ του 2020 και να επανέλθει στο κορυφαίο επίπεδο...