NBA Draft 2019: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε (vids)

Τo NBA draft πλησιάζει! Ο Ζάιον Ουίλιαμσον και τα ακλόνητα φαβορί, οι προβλέψεις για την πρώτη εξάδα και όλα πρέπει να γνωρίζετε για την άτυπη έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

NBA Draft 2019: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε (vids)

Λίγες ώρες απέμειναν (21/6, 02:00 ώρα Ελλάδος) για το NBA Draft του 2019, όπου ο κομισάριος του NBA, Άνταμ Σίλβερ, θα ανακοινώσει ποιοι είναι οι 60 παίκτες επιλέχθηκαν από τις ομάδες στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο.

Βέβαια, στις τρεις πρώτες θέσεις τα pick των ομάδων είναι λίγο «κλειδωμένα». Αναλυτικά:

Νο1: Ζάιον Ουίλιαμσον - Νιου Όρλεανς Πέλικανς

Ο απόφοιτος του κολεγίου του Ντιουκ με ύψος 2,01 μέτρα που αγωνίζεται ως φόργουορντ ήταν το φαβορί για το Νο1 από τον Ιούνιο, όποια ομάδα και να είχε το πικ. Τελικά, το νο1 κόντρα στις πιθανότητες πήγε στους Πέλικανς και η ομάδα της Νέας Ορλεάνης είναι έτοιμοι να γυρίσει σελίδα μετά την αποχώρηση του Άντονι Ντέιβις για τους Λέικερς. Ο Ζάιον έπαιξε μόλις μία σεζόν στο NCAA, έχοντας 22.6 πόντους, 8.9 ριμπάουντ, 2.1 ασίστ, 2.1 κλεψίματα και 1.8 κοψίματα μέσο όρο σε 30 λεπτά συμμετοχής.

Νο2: Τζα Μοράντ - Μέμφις Γκρίζλις

Ο Τζα Μοράντ λόγω Ζάιον Ουίλιαμσον δεν μπορούσε να φτάσει μέχρι το νο1 αλλά θα επιλεχθεί στο νο2 από τους Μέμφις Γκρίζλις, οι οποίοι μετά την ανταλλαγή του Μάικ Κόνλεϊ θέλουν να επενδύσουν στο πρότζεκτ του μέλλοντος. Ο ύψους 1.91 γκαρντ αγωνίστηκε στο Μάρεϊ Στέιτ αποτελεί έναν εκρηκτικό με τρομερή έφεση στο πικ εν ρολ και στο σκοράρισμα. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι λόγω επέμβασης θα απουσιάσει από την Summer League του NBA.

Νο3: Αρ Τζέι Μπάρετ - Νιου Γιόρκ Νικς

Ήταν το απόλυτο φαβορί για το νο1 μέχρι να εμφανιστεί ο συμπαίκτης του από τους Ντιουκ. Ο Καναδός ύψους 2.01 μέτρα γκαρντ/φόργουορντ βρέθηκε στο επίκεντρο για πρώτη φορά με τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U16 της Ισπανίας το 2016 και στη συνέχεια στο Παγκόσμιο U19 της Αιγύπτου, όταν μάλιστα οδήγησε τη χώρα του στην κορυφή. Οι Νικς, οι οποίοι βρίσκονται σε περίοδο ανανέωσης, ήταν οι μεγάλοι άτυχοι του draft lottery, αφού καλές πιθανότητες για το νο1, ωστόσο πρόκειται να αποκτήσουν έναν εξαιρετικό παίκτη.

Από εκεί και πέρα, κανείς δεν μπορεί να πει με απόλυτη σιγουριά ποιες θα είναι οι επιλογές στις επόμενες θέσεις, ωστόσο, σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις, μπορούμε να πούμε ποιες είναι οι τρεις επιλογές που συμπληρώσουν την πρώτη εξάδα:

  • Ο Τζάρεντ Κάλβερ (Τέξας Τεκ) ακούγεται τόσο για το νο4 και τους Πέλικανς όσο και για το νο5 και τους Κλίβελαντ Καβαλίερς.
  • Ο Ντάριους Γκάρλαντ (Βάντερμπιλτ) παίζει δυνατά για το νο4 ή νο5. Ο 1,88 πόιντ γκαρντ είναι χαρισματικός από την γραμμή των 7.25, ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνει trade, αφού οι Πέλικανς είναι πλήρεις σε αυτή τη θέση, ενώ οι Καβαλίερς έχουν τον Κόλιν Σέξτον.
  • Ο Κόμπι Ουάιτ (Νορθ Καρολάινα) είναι πολύ πιθανό να επιλεχθεί από τους Σανς στο νο6, μόνο αν έχει ήδη επιλεχθεί ο Ντάριους Γκάρλαντ στο νο4 ή 5, αφού είναι γνωστό ότι το Φίνιξ ψάχνει τον παίκτη που θα πλαισιώσει τον Ντέβιν Μπούκερ.

Τι είναι το NBA draft;

To ΝΒΑ draft είναι μία ετήσια διαδικασία που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σεζόν και συνήθως λαμβάνει χώρα πριν την έναρξη της Free Agency.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιλέγονται από τις ομάδες νέοι παίκτες που πληρούν τις προϋποθέσεις και θέλουν να αγωνιστούν στη Λίγκα.

Μέσω του draft lottery που λαμβάνει χώρα περίπου ένα μήνα πριν το draft. Σε αυτή τη λοταρία μετέχουν οι ομάδες που δεν αγωνίστηκαν στα playoffs της χρονιάς που ολοκληρώθηκε και κληρώνονται οι πρώτες 14 θέσεις. Η ομάδα με το χειρότερο ρεκόρ έχει περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσει το νο1, το οποίο φέτος ανήκει στους Πέλικανς.

Δείτε αναλυτικά όλες τις επιλογές των ομάδων στο φετινό νταφτ:

Πρώτος Γύρος

1. New Orleans
2. Memphis
3. New York
4. New Orleans (from Los Angeles Lakers)
5. Cleveland
6. Phoenix
7. Chicago
8. Atlanta
9. Washington
10. Atlanta (from Dallas)
11. Minnesota
12. Charlotte
13. Miami
14. Boston (from Sacramento via Philadelphia)*
15. Detroit
16. Orlando
17. Brooklyn
18. Indiana
19. San Antonio
20. Boston (from LA Clippers via Memphis)
21. Oklahoma City
22. Boston
23. Utah
24. Philadelphia
25. Portland
26. Cleveland (from Houston)
27. Brooklyn (from Denver)
28. Golden State
29. San Antonio (from Toronto)
30. Chicago (from) Milwaukee

Δεύτερος Γύρος

31. Brooklyn (from New York via Philadelphia)
32. Phoenix
33. Philadelphia (from Cleveland via Orlando and New York)
34. Philadelphia (from Chicago via Los Angeles Lakers)
35. Atlanta
36. Charlotte (from Washington via Orlando, Denver and Atlanta)
37. Dallas
38. Chicago (from Memphis)
39. New Orleans
40. Sacramento (from Minnesota via Portland and Cleveland)
41. Atlanta (from Los Angeles Lakers via Cleveland and Indiana)
42. Philadelphia (from Sacramento via Brooklyn and Milwaukee)
43. Minnesota (from Miami via Charlotte)
44. Atlanta (from Charlotte)
45. Detroit
46. Orlando (from Brooklyn via Memphis and Charlotte)
47. Sacramento (from Orlando via New York)
48. LA Clippers
49. San Antonio
50. Indiana
51. Boston
52. Charlotte (from Oklahoma City)
53. Utah
54. Philadelphia
55. New York (from Houston)
56. LA Clippers (from Portland via Detroit and Orlando)
57. New Orleans (from Denver via Milwaukee)
58. Golden State
59. Toronto
60. Sacramento (from Milwaukee)

Πώς μπορεί ένας παίκτης να συμμετάσχει;

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να έχει ένας παίκτης το δικαίωμα να επιλεχθεί στο draft εφόσον είναι άνω των 19 χρόνων και έχει αγωνιστεί για τουλάχιστον ένα χρόνο στο κολεγιακό πρωτάθλημα, ή σε άλλα μικρότερα πρωταθλήματα των ΗΠΑ και του εξωτερικού. Αυτός ο κανόνας έχει θεσπιστεί ώστε να μην μπορεί κάποιος παίκτης να μεταβεί στο ΝΒΑ αμέσως μετά το σχολείο.