«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι η περηφάνια μιας Ελλάδας που τον απέφευγε»

Μεγάλο αφιέρωμα στον άσο των Μπακς και τη σχέση του με την Ελλάδα φιλοξένησαν οι "New York Times".

«Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι η περηφάνια μιας Ελλάδας που τον απέφευγε»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην αφρόκρεμα του NBA, ενώ πρόκειται πια για έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους παίκτες παγκοσμίως.

Όπως είναι φυσικό, εκατοντάδες άρθρα έχουν γραφτεί για τον ίδιο, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να φτάσει εκεί που βρίσκεται σήμερα. Άλλωστε, η πορεία του Γιάννη μοιάζει με παραμύθι ή ταινία. Η ιστορία του νεαρού αθλητή που από την ελληνική Α2 καθιερώθηκε στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη και αποτελεί έμπνευση και φάρος ελπίδας για πολλούς που βρίσκονται στην ίδια θέση.

Οι "New York Times", με μεγάλο αφιέρωμα στον "Greek Freak" αναπολούν τη ζωή του στην Ελλάδα τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και την αλλαγή στάσης απέναντι του από τους Έλληνες.

Στο μεγάλο αφιέρωμα του αμερικανικού μέσου γίνεται εκτενής αναφορά στην πορεία του Γιάννη από τα Σεπόλια στο Μιλγουόκι, ενώ περιγράφεται η σταδιακή μεταστροφή των Ελλήνων προς το πρόσωπό του.

Το άρθρο αναφέρεται εκτενώς στις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Γιάννης και άλλα παιδιά μεταναστών στη χώρα μας, τα οποία, σύμφωνα με όσα καταγράφονται, δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής και υπηκοότητα, ενώ αντιμετωπίζουν τη διαρκή απειλή της απέλασης.

Μάλιστα, καταγράφεται ότι ο άσος των Μπακς εξασφάλισε την ιθαγένεια πριν έξι χρόνια, πριν ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για το NBA draft.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στο κείμενο, πλέον οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τον Γιάννη «σαν δικό τους» και «τον έχουν τοποθετήσει σε βάθρο». Όταν όμως ο Γιάννης ήταν ακόμα θνητός, οι άνθρωποι τον αντιλαμβάνονταν σαν ακόμα ένα παράνομο μετανάστη.

Στο άρθρο περιλαμβάνεται η μαρτυρία του Νίκου Ομπουντιντάν, του ιδρυτή του Generation 2.0, ενός συμβουλευτικού γκρουπ που βοηθάει τους μετανάστες δεύτερης γενιάς να αποκτήσουν νομιμότητα στην χώρα μας: «(Ο Γιάννης) έχει γίνει πρεσβευτής της Ελλάδας. Φυσικά είμαστε όλοι περήφανοι που αυτό συνέβη. Αλλά δεν είναι αυτό που χρειάζεται για να γίνεις Έλληνας πολίτης. Έχουμε μηχανικούς, γιατρούς, όλων των ειδών των επαγγελμάτων και το ελληνικό κράτος δεν τους αναγνωρίζουν καθόλου. Γιατί να χρειάζεται να είσαι μπασκετικό ταλέντο».

Ακόμα, για την ζωή προ NBA μιλάει και ο Χρήστος Ηλιόπουλος - Οντοεμέλαμ, ο οποίος συνήθιζε να παίζει μπάσκετ με τον άγουρο τότε Γιάννη στο γήπεδο των Σεπολιών που σήμερα κοσμείται από την επιβλητική εικόνα του: «Ήταν απλά ένα παιδί που έβλεπες στο δρόμο, πεινασμένο που έψαχνε για φαΐ. Πουλούσε CD και γυαλιά στους δρόμους της Αθήνας για να στηρίξει την οικογένειά του. Δεν είχε τίποτα. Είχε ένα ζευγάρι παπουτσιών που μοιραζόταν με τα αδέλφια του. Και τώρα είναι εκατομμυριούχος! Είναι τρελό».

Από το άρθρο φυσικά δεν μπορούσε να λείπει και αναφορά στον Σπύρο Βελιννιάτη, το άνθρωπο που οδήγησε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο δρόμο του μπάσκετ και ανακάλυψε τις δυνατότητές του. Παρά το γεγονός ότι αρχικά ο τωρινός σούπερ σταρ του NBA δεν ήξερε να ντριμπλάρει ή να κάνει λέι απ, ήταν αφενός το τρομερά του φυσικά του χαρίσματα, αλλά και η αποφασιστικότητά του να πετύχει και να κερδίσει που τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ