Φάκελος: Υποθέσεις βιασμών στο NBA

Με αφορμή τις κατηγορίες βιασμού που αντιμετωπίζει ο Κρίσταπς Πορζίνγκις, το ΦΩΣ θυμάται υποθέσεις που κλόνισαν τον μαγικό κόσμο του αμερικανικού μπάσκετ.

Φάκελος: Υποθέσεις βιασμών στο NBA

Ο Κρίσταπς Πορζίνγκις αντιμετωπίζει κατηγορίες βιασμού από γυναικά που προτιμά να παραμείνει ανώνυμη, όπως αποκάλυψε η New York Post. Το περιστατικό έλαβε χώρα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της γυναίκας, τις 7 Φεβρουαρίου 2018 στη Νέα Υόρκη, την ημέρα δηλαδή που ο Λετονός άσος υπέστη τραυματισμό στον χιαστό στην αναμέτρηση Νικς και Μπακς. O τότε σούπερ σταρ των Νικς φέρεται να προσκάλεσε τη γυναίκα στα διαμέρισμά του (διέμεναν στην ίδια πολυκατοικία) εκεί, όπως ισχυρίζεται, την βίασε. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η γυναίκα κατέθεσε ότι ο Λετονός σταρ της προσέφερε 68.000 δολάρια για να τις σπουδές του αδερφού της, με αντάλλαγμα τη σιωπή της. Στην συνέχεια, ωστόσο, ο Πορζίνκγις ακύρωσε τη σχετική συμφωνία τους, με το φερόμενο θύμα να καταγγέλλει το περιστατικό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας αστέρας του NBA έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιες κατηγορίες. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα από το πρόσφατο παρελθόν και θα παραθέσουμε μερικά από αυτά:

Κόμπι Μπράιντ

Ίσως η πιο πολύκροτη υπόθεση στην ιστορία του NBA. Ο 24χρονος τότε Κόμπι Μπράιντ κατηγορήθηκε για βιασμό από 19χρονη στο Κολοράντο σε ξενοδοχείο όπου δούλευε σαν καμαριέρα και στη συνέχεια συνελήφθη στις 4 Ιουλίου 2003. Όταν το θέμα πήρε διαστάσεις, ο άσος των Λέικερς παραδέχτηκε ότι απάτησε τη σύζυγό του, αλλά αρνήθηκε ότι τις κατηγορίες βιασμού. Η υπόθεση έκλεισε το Σεπτέμβριο του 2004, μετά την άρνηση του θύματος να καταθέσει στη δίκη. Τελικά, έγινε διακανονισμός σε αστικό δικαστήριο ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας να παραμένουν άγνωστες.

Άντριαν Πέιν

Ο Αμερικανός σέντερ γνωστός στη χώρα μας από τις δύο θητείες του με τον Παναθηναϊκό, είχε αγωνιστεί και στο NBA με τη φανέλα των Χοκς, Τίμπεργουλβς και Μάτζικ. Ωστόσο, μια υπόθεση βιασμού, την οποία αποκάλυψε το ESPN, έβαλε τέλος του στην καριέρα του στη Λίγκα. Στις 29 Αυγούστου του 2010, ο 20χρονος Πέιν τότε και ο 18χρονος Άπλινγκ βίασαν την Καρολάιν Σάνερ στον κοιτώνα τους, όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ. Ο Αμερικανός παίκτης τόνισε τότε στην αστυνομία ότι «κατανοεί πώς αισθάνθηκε η κοπέλα επειδή δεν ήταν ελεύθερη να φύγει». Με τη σειρά του, ο Άπλινγκ δεν μίλησε στις αρχές, αλλά υποστήριξε σε συνέντευξή του ότι η φοιτήτρια έδωσε τη συγκατάθεσή της. Το πανεπιστήμιο, αξίζει να σημειωθεί, κατηγορήθηκε ότι παραμπόδισε την δίωξη τους, αποκρύπτοντας κρίσιμα στοιχεία. Το δημοσίευμα οδήγησε τελικά στην αποδέσμευση του σέντερ από τους Μάτζικ στις 26/11/2018. Επισήμως, ποτέ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες τόσο προς τον Πέιν, όσο και προς τον Άπλινγκ.

Ντέρικ Ρόουζ

Ο Ντέρικ Ρόουζ βρέθηκε εν μέσω μιας πολύ σοβαρής υπόθεσης βιασμού το 2015, όταν πρώην σύντροφος του Αμερικανού άσου τον κατηγόρησε ότι την νάρκωσε και εν συνεχεία τη βίασε μαζί με δύο ακόμα φίλους του στον Αύγουστο του 2013. Η καταγγέλουσα, το όνομα της οποίας δεν έγινε γνωστό, βρισκόταν σε σχέση με τον Ρόουζ από το 2011 μέχρι το 2013 και τόνισε ότι δεχόταν πιέσεις από τον παίκτη για σεξουαλικές πράξεις στις οποίες δεν συναινούσε. Ο άσος των Γουλβς απαλλάχθηκε ομόφωνα από τις κατηγορίες σε δίκη που διενεργήθηκε στο Λος Άντζελες τον Οκτώβριο του 2016, ενώ μετά το τέλος της δίκης, ο τότε σταρ της Νέας Υόρκης έβγαλε φωτογραφίες με μερικούς από τους ενόρκους.

Ντέιβιντ Γουίνγκεϊτ

Ο τότε άσος των Σαν Αντόνιο Σπερς συνελήφθη στις 16 Σεπτεμβρίου 1990 μετά από καταγγελία 17χρονης, ο οποία τον κατηγόρησε ότι την βίασε στο διαμέρισμά της. Ο Γουίνγκεϊτ αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι το σεξ μαζί της ήταν συναινετικό. Ο ίδιος είχε κατηγορηθεί ξανά τον Ιούνιου του 1990 από 20χρονη γυναίκα, η οποία κατηγόρησε τον 26χρονο τότε μπασκετμπολίστα ότι την βίασε, όσον ήταν αναίσθητη από κατανάλωση αλκοόλ, μαζί με δύο φίλους της στην άκρη ενός δρόμου και στη συνέχεια στο σπίτι ενός εκ των δραστών.