NBA Europe: Η νέα εποχή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Οι λεπτομέρειες του ΝΒΑ Europe, της μεγάλης προσπάθειας εισόδου του αμερικανικού πρωταθλήματος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

NBA Europe: Η νέα εποχή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Εδώ και πολύ καιρό, υπήρχε στο τραπέζι η ιδέα της δημιουργίας του ΝΒΑ Γιούροπ. Δηλαδή, μιας νέας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, υπό την αιγίδα του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη.

Ένα εγχείρημα το οποίο, όσο περνούσε ο καιρός, φαινόταν όλο και πιο πιθανό. Άλλωστε, οι συνθήκες που επικρατούν εδώ και πολλά χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, με το σχίσμα μεταξύ ΦΙΜΠΑ και Ευρωλίγκας, το ζήτημα των «κλειστών συμβολαίων» και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι να δίνουν το «πάτημα» για τη δημιουργία μιας νέας λίγκας.

Η ΦΙΜΠΑ και η προοπτική των ομάδων

Έτσι, όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο, η ΦΙΜΠΑ προσπάθησε άμεσα να συνεργαστεί με το ΝΒΑ, ώστε να πάρει μέρος στην εν λόγω προσπάθεια. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χοσέ Γκαρμπαχόσα ξεκίνησε τις επαφές με τον κομισάριο του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ αλλά και τον αναπληρωτή, Μαρκ Τέιτουμ, ώστε να δημιουργήσει το έδαφος για την είσοδο του ΝΒΑ Europe.

Την ίδια στιγμή, πολλές ευρωπαϊκές ομάδες είδαν με καλή προοπτική την νέα λίγκα, μιας και είχαν κουραστεί σε αυτό το καθεστώς συνεχούς οικονομικής ζημίας. Τέλος, και η διοίκηση της Ευρωλίγκας έχει κάνει αρκετές συναντήσεις με τους ιθύνοντες του ΝΒΑ, με ενδεχόμενη συμφωνία να έχει, σαφώς, πολύ μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας.

Αρχή και επιχειρηματικό μοντέλο

Ωστόσο, όπως τόνισε ο Μαρκ Τέιτουμ, η δημιουργία του ΝΒΑ Europe βρίσκεται σε τελικό στάδιο και αναμένεται να ξεκινήσει κι επίσημα το Φθινόπωρο του 2027. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής κομισάριος, η πρώτη διοργάνωση θα ξεκινήσει με τη συμμετοχή 16 ομάδων.

Μία εξ’ αυτών θα είναι ο νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, κάτι που δίνει νέα αίγλη στη διοργάνωση της ΦΙΜΠΑ, ενώ στόχος είναι να υπάρχει αξιοκρατία, με βάση τα αποτελέσματα των ομάδων στα εθνικά τους πρωταθλήματα, κι όχι η λογική των εγγυημένων συμβολαίων. Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου η υποβολή προσφορών τόσο από τους συλλόγους που θέλουν να συμμετάσχουν, όσο και από τους υποψήφιους επενδυτές.

Όσον αφορά το οικονομικό μοντέλο του ΝΒΑ Europe, ο Τέιτουμ ξεκαθάρισε πως δεν είναι η εξαγωγή κερδών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά η επανεπένδυση των εσόδων στο ίδιο το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσιάστηκε, περίπου το 90% των κερδών θα παραμένει στην Ευρώπη και θα διοχετεύεται σε συλλόγους, υποδομές, τεχνολογικές εγκαταστάσεις, προγράμματα ανάπτυξης και εμπορικές δράσεις.

Το ζήτημα της Ευρωλίγκας

Τέλος, έγινε γνωστό πως η νέα διοργάνωση θα ξεκινήσει τη σεζόν 2027-28, ανεξαρτήτως της επίτευξης συμφωνίας με την Ευρωλίγκα. Καθώς, μπορεί το ΝΒΑ να θέλει οπωσδήποτε να εντάξει μερικές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα κλπ, αλλά τα κλειστά συμβόλαια είναι αποτρεπτικός παράγοντας.

Η θέση της αμερικανικής πλευράς είναι πως, οποιαδήποτε ομάδα της Ευρωλίγκας θελήσει να συμμετάσχει στο εγχείρημα, θα πρέπει να υποβάλλει προσφορά για να λάβει την ειδική, μόνιμη άδεια. Μια προσφορά που, σύμφωνα με ρεπορτάζ από τις Ηνωμένες Πολιτείας, θα πρέπει να φτάσει τα 500 εκατομμύρια με 1 δισεκατομμύριο δολάρια! Ένα ποσό απαγορευτικό για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή ομάδα, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί από «επίσημα χείλη».

Το βέβαιο είναι, πάντως, πως το ευρωπαϊκό μπάσκετ μπαίνει κι επίσημα σε μια νέα εποχή. Το ΝΒΑ κάνει, με την αρωγή της ΦΙΜΠΑ, την μεγαλύτερη απόπειρά του να αναμειχθεί στο μπάσκετ στη Γηραιά Ήπειρο και τα επόμενα χρόνια θα είναι κομβικά για την εξέλιξη και την αλλαγή του αθλήματος.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110