Δωρεά 500.000 δολαρίων από τον Ιρβινγκ για την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας

Ο Κάιρι Ιρβινγκ, αναγνώρισε ότι η προώθηση μιας αντισημιτικής ταινίας στους λογαριασμούς που διατηρεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είχε «αρνητικό αντίκτυπο» στην εβραϊκή κοινότητα, δεσμευόμενος να δωρίσει 500.000 δολάρια σε οργανώσεις που εργάζονται για την εξάλειψη του μίσους και της μισαλλοδοξίας.

Δωρεά 500.000 δολαρίων από τον Ιρβινγκ για την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας

Η ομάδα του, οι Μπρούκλιν Νετς, που παίζει στο ΝΒΑ, έχει αναλάβει την ίδια οικονομική δέσμευση, όπως ανακοίνωσαν από κοινού σε ένα δελτίο Τύπου, που συντάχθηκε σε συνεργασία με την Anti-Defamation League (ADL).

Αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση, στόχος της οποίας είναι να στηρίξει τους Εβραίους ενάντια σε κάθε μορφή αντισημιτισμού, καταδίκασε έντονα την ανάρτηση, την περασμένη Πέμπτη, στους λογαριασμούς του Irving στο Twitter και στο Instagram, μιας αφίσας της ταινίας «Hebrews to Negroes: Wake Up Black America» και ενός συνδέσμου προς τον ιστότοπο της Amazon, για ενοικίαση ή αγορά.

Σε σκηνοθεσία του 2018 από τον Ronald Dalton, Jr, το ντοκιμαντέρ είναι προσαρμοσμένο από ένα ομώνυμο βιβλίο του 2015, στο οποίο αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι «πολλοί διάσημοι υψηλόβαθμοι Εβραίοι» έχουν «παραδεχθεί» ότι «λάτρευαν τον Σατανά».

«Γνωρίζω τον αρνητικό αντίκτυπο του μηνύματός μου στην εβραϊκή κοινότητα και αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό», είπε ο Ίρβινγκ και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω πως ο,τιδήποτε ειπώθηκε στην ταινία ήταν αληθινό ή αντανακλά τα ήθη και τις αρχές μου. Δεν είχα σκοπό να βλάψω καμία ομάδα, φυλή ή θρησκεία, θέλω μόνο να είμαι ένας φάρος αλήθειας και φωτός. Αυτή η ταμπέλα του αντισημίτη που μου έχει «κολλήσει», δεν δικαιολογείται και δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα ή την αλήθεια στην οποία ζω καθημερινά. Ασπάζομαι όλα τα υπόβαθρα και όλες τις θρησκείες, θέλω να μάθω από αυτές».

Από την Παρασκευή, ο ιδιοκτήτης των Νετς, Τζο Τσάι, είχε αποδοκιμάσει την πρωτοβουλία του, λέγοντας ότι ήταν «απογοητευμένος που ο Κάιρι φαίνεται να υποστηρίζει μια ταινία βασισμένη «σε ένα βιβλίο γεμάτο με αντισημιτική παραπληροφόρηση». Και αρκετοί «αστέρες» του ΝΒΑ, κατέκριναν έντονα τον Ιρβινγκ, όπως ο Σακίλ Ο' Νιλ αποκαλώντας τον «ηλίθιο» και ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, διαμαρτυρόμενος που το ΝΒΑ δεν τον τιμώρησε.

Η λίγκα, αρκέσθηκε να καταδικάσει τον αντισημιτισμό, χωρίς ποτέ να κατονομάσει τον άσο του Μπρούκλιν, ενώ όσον αφορά στην ένωση παικτών (NBPA), της οποίας ο Ίρβινγκ είναι ένας από τους αντιπροέδρους, ανέφερε ότι «έχει δεσμευθεί να βοηθήσει τους παίκτες να κατανοήσουν πλήρως, ότι ορισμένες λέξεις, μπορούν να οδηγήσουν στην διάδοση ιδεολογιών μίσους».

ΑΠΕ - ΜΠΕ