Ντόρσεϊ: Έγινε ...συνταξιούχος ΝΒΑ!

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ αγωνίστηκε για 4 λεπτά και 17 δεύτερα στο παιχνίδι των Ντάλας Μάβερικς με τους Μέμφις Γκρίζλις, γεγονός που σημαίνει πως εξασφαλίζει την «Σύνταξη του ΝΒΑ» μόλις αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Ντόρσεϊ: Έγινε ...συνταξιούχος ΝΒΑ!

Μόλις για 4 λεπτά και 17 δεύτερα αγωνίστηκε ο Τάιλερ Ντόρσεϊ στο ματς των Ντάλας Μάβερικς με τους Μέμφις Γκρίζλις και μπορεί να μην έκανε αισθητή την παρουσία του, αλλά βγήκε κερδισμένος αφού εξασφαλίζει την «Σύνταξη του ΝΒΑ» όταν αποχωρήσει από την ενεργό δράση!

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, ο ομογενής γκαρντ δεν συνέχισε στον Ολυμπιακό ή δεν πήγε στην Φενέρμπαχτσε: για να πάρει το συμβόλαιο των «μοσχαριών» από το Τέξας.

Ο Ντόρσεϊ, με τα δύο χρόνια προϋπηρεσίας στο ΝΒΑ, επέστρεψε τη φετινή σεζόν με σκοπό να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στο rotation της ομάδας του Τζέισον Κιντ, έχοντας κατά νου πως έστω και μία συμμετοχή σε αγώνα της regular season θα τον εξασφάλιζε εφ' όρου ζωής.

Ο Ντόρσεϊ παίρνει το μίνιμουμ της «σύνταξης» εφ' όρου ζωής, αφού για το μάξιμουμ απαιτούνται 10 χρόνια παρουσίας , τα οποία μπορεί κάποιος να αρχίσει να λαμβάνει από την ηλικία των 50 ετών.

Η καταβολή μπορεί να ξεκινήσει, μειωμένη, από τα 45 έτη, ενώ αν κάποιος την δεχθεί στα 62 έτη, τότε θα πάρει αρκετά περισσότερα -το ποσό μπορεί φτάσει μέχρι τα 215.000 δολάρια.

Η «Σύνταξη του ΝΒΑ» θεωρείται από τις καλύτερες στον παγκόσμιο αθλητισμό, χάρη στις προσπάθειες της NBPA. Η Ένωση των Παικτών απαίτησε την αύξηση του minimum ποσού από τα 560 στα 800 δολάρια τον μήνα, αν κάποιος επιλέξει να την λάβει σε ηλικία 50 ετών, με αποτέλεσμα το ετήσιο ποσό να αγγίζει τα 9.000 δολάρια.

Αν κάποιος επιλέξει να λάβει την πρώτη σύνταξη στα 62, θα πάρει μίνιμουμ 57.000 δολάρια, ενώ αν ο αθλητής γυρίσει στο Πανεπιστήμιο και πάρει πτυχίο, λαμβάνει ακόμη 33.000 δολάρια ετησίως!

Όσο για τον Ντόρσεϊ, αν λοιπόν, κάποια στιγμή, επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο (Όρεγκον), για να πάρει το πτυχίο του και περιμένει να φτάσει σε ηλικία 62 ετών, τότε θα λάβει σύνταξη 90.000 δολαρίων ετησίως.

Από εκεί και πέρα, για κάθε έξτρα σεζόν παρουσίας στη Λίγκα, αυτό το ποσό θα αυξάνεται μέχρι το maximum, που είναι τα 215.000 δολάρια.

Για την ιστορία, τη «Σύνταξη του NBΑ» λαμβάνουν αυτή τη στιγμή περίπου 500 παλαίμαχοι, αριθμός παρόμοιος με τους αθλητές που αγωνίζονται κάθε χρόνο στο ΝΒΑ.