Κινγκς - Βεζένκοφ: Τα δεδομένα και τα... μετρημένα κουκιά για τον άσο του Ολυμπιακού

H Mid-Level Exception των Κινγκς, ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Μάλικ Μονκ. Έτσι έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα για τον διεθνή φόργουορντ του Ολυμπιακού.

Κινγκς - Βεζένκοφ: Τα δεδομένα και τα... μετρημένα κουκιά για τον άσο του Ολυμπιακού

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι δεδομένο ότι παραμένει στο στόχαστρο και ενδιαφέρει έντονα τους Κινγκς. Ωστόσο, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και επηρεάζουν το μέλλον του 26χρονου άσου του Ολυμπιακού.

Η ενδεχόμενη συνάντηση στο Λας Βέγκας και το buy out

Μέχρι στιγμής ο Σάσα είναι ενήμερος για το ενδιαφέρον των «βασιλιάδων», οι οποίοι ενδέχεται να τον καλέσουν στη NBA Summer League του Λας Βέγκας από τις 7 με 17 Ιουλίου.

Από εκεί και πέρα, φυσικά υπάρχει και το buy out. Οι Κινγκς θα έχουν σχεδόν δύο εβδομάδες, μετά το Λας Βέγκας, δηλαδή μέχρι τις 20 Ιουλίου να αποφασίσουν για το αν θέλουν να καταβάλλουν την σχετική ρήτρα των 750.000 δολαρίων στον Ολυμπιακό και να κάνουν δικό τους τον Βεζένκοφ.

Η Mid-Level Exception και ο Μάλικ Μονκ

Πέρα όμως από το ενδιαφέρον των δύο πλευρών ή την κοινή τους επιθυμία να συνεργαστούν, υπάρχουν και ορισμένοι ακόμα παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα το μέλλον του Βεζένκοφ.

Οι Κινγκς ανακοίνωσαν ότι ήρθαν σε συμφωνία με τον Μάλικ Μονκ στον οποίο θα προσφέρουν διετές συμβόλαιο ύψους 19 εκατ. δολαρίων.

Για την πρώτη του σεζόν θα λάβει το ποσό των 9.472.219 εκατ. δολαρίων, τα οποία υπολογίζονται στην Mid-Level Exception.

Τι είναι η Mid-Level Exception; Πρόκειται για μία εξαίρεση που αφορά ομάδες οι οποίες βρίσκονται αρκετά κάτω από το επιτρεπόμενο όριο του salary cap. Με τη Mid-Level Exception το NBA προσφέρει μία εξαίρεση στις ομάδες για τα χρήματα που μπορούν να δαπανήσουν σε free agents.

Με δεδομένο ότι ο Μονκ πήρε ήδη το μερίδιο του λέοντος από τα σχεδόν 10.5 εκατ. διαθέσιμα για τους Κινγκς, το ποσό που μένει για τον Βεζένκοφ ή κάποιον άλλο ελεύθερο παίκτη ανέρχεται στα 1.017.781 δολάρια για την επόμενη σεζόν.

Η φορολογία που «δαγκώνει»

Αυτό το ποσό μάλιστα δεν θα είναι καθαρό, αφού μετά τη φορολόγηση του, αφαιρείται το 35% του συνολικού ποσού, ενώ η Πολιτεία της Καλιφόρνια λαμβάνει ένα επιπλέον 13%.

Έτσι, αν λάβουμε υπόψη και την ετήσια αύξηση των 500.000 που δικαιούται ο κάθε παίκτης με τέτοια αμοιβή, από τα 7 εκατ. που θα μπορούσε να λάβει, τελικά θα λάβει σχεδόν τα μισά (3.9) σε ένα διάστημα τεσσάρων ετών.

Με λίγα λόγια, οι Κινγκς περιόρισαν σημαντικά το ποσό που θα μπορούσαν να προσφέρουν στον Βεζένκοφ και δεν αποκλείεται να διατηρήσουν τα δικαιώματά του και να του κάνουν μία καλύτερη πρόταση σε μία μελλοντική, πιο ευνοϊκή συγκυρία.