Γιάννης, ο σεμνός φιλόσοφος του μπάσκετ

Δεν θα αναλύσουμε εδώ το κομβικό διπλό των Μιλγουόκι Μπακς στο Φίνιξ, χάρη στο οποίο τα «ελάφια» προηγούνται πλέον με 3-2 νίκες στη σειρά των τελικών του ΝΒΑ. Αντ’ αυτού, θα σταθούμε στην ψυχοσύνθεση και στο -αθλητικό και μη- μεγαλείο ενός εκ των μεγαλύτερων πρεσβευτών των ελληνικών χρωμάτων στο εξωτερικό. Του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Γιάννης, ο σεμνός φιλόσοφος του μπάσκετ

Άξιζε τον κόπο για όλους εμάς τους… τρελαμένους (από πολύ παλιά) με τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ που μείναμε ξύπνιοι μέχρι τα ξημερώματα, παρακολουθώντας ένα ακόμη κομμάτι από το παραμυθένιο φετινό ταξίδι του Γιάννη Αντετοκούνμπο και των Μιλγουόκι Μπακς προς τον τίτλο του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη. Διότι όταν έχεις την ευκαιρία να γίνεις μάρτυρας της ιστορίας, δεν πρέπει να την αφήνεις να πάει χαμένη.

NBA Finals: Το νικητήριο κάρφωμα του Αντετοκούμνπο στο Game 5! (vid)

Αυτό έκανε και τα ξημερώματα της Κυριακής ο Γιάννης και τα «ελάφια» του Μιλγουόκι στον πέμπτο τελικό απέναντι στους Φίνιξ Σανς: έγραψαν ιστορία, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά στους σκεπτόμενους αμφισβητίες όπως και στους τυφλούς «haters» ότι όχι μόνο σηκώνονται όσες φορές κι αν βρεθούν κάτω, αλλά και ότι είναι ομάδα που πραγματικά αξίζει να στεφθεί πρωταθλήτρια στο φετινό ΝΒΑ.

Σανς - Μπακς 119-123: Επικό μπρέικ στο Φίνιξ τα «ελάφια», μία νίκη μακριά από τον τίτλο! (vid)

Δεν θα αναλύσουμε όμως από αυτήν εδώ τη γωνιά το κομβικό διπλό των Μπακς στο Φίνιξ, χάρη στο οποίο το Μιλγουόκι προηγείται πλέον με 3-2 νίκες στη σειρά των τελικών. Αντ’ αυτού, θα σταθούμε στην ψυχοσύνθεση και στο -αθλητικό και μη- μεγαλείο ενός εκ των μεγαλύτερων πρεσβευτών των ελληνικών χρωμάτων στο εξωτερικό.

Η αλήθεια είναι πως η αφορμή για το σημερινό σχόλιο δεν είναι η τρίτη νίκη των «ελαφιών» στους τελικούς, αλλά μια δήλωση του Γιάννη την οποία έτυχε να διαβάσουμε προ ολίγων ημερών. Δήλωση η οποία για άλλη μια φορά ξέφευγε από τα τετριμμένα άλλων σταρ του ΝΒΑ και αποκαλύπτει τον ψυχισμό αυτού του τεράστιου αθλητή.

Μιλγουόκι Μπακς - Σανς: Τι ώρα θα παίξει ο Γιάννης για τον τίτλο του ΝΒΑ και το κανάλι του Game 6

Ο Αντετοκούνμπο ρωτήθηκε για τον τρόπο με τον οποίο έχει καταφέρει να τιθασεύσει τον εγωισμό του σε ηλικία μόλις 26 ετών, την ώρα που άλλα αστέρια του αθλήματος αδυνατούν να το πετύχουν μέχρι το τέλος της καριέρας τους. «Όταν σκέφτεσαι “έκανα αυτό, κατάφερα το άλλο, έβαλα τριάντα πόντους”, συνήθως την επόμενη φορά παίζεις χάλια. Έχω λοιπόν την εξής νοοτροπία: Όταν εστιάζεις στο παρελθόν, αυτό είναι εγωισμός. Από την άλλη, όταν εστιάζεις στο μέλλον, σε κυριεύει η έπαρση. Λες “στο επόμενο παιχνίδι θα κάνω αυτό και θα κάνω το άλλο”. Εγώ προσπαθώ να εστιάσω στο παρόν. Αυτό είναι σεμνότητα. Προς το παρόν λειτουργεί, οπότε δεν θα σταματήσω να το κάνω», απάντησε.

ΝΒΑ: Με πρωταγωνιστή τον Αντετοκούνμπο η mini movie του πέμπτου τελικού (vid)

Παρ’ ότι η δήλωση δέχθηκε… πετσόκομμα από αρκετά ελληνικά Μέσα, χάνοντας την αξία της, καταδεικνύει τον φιλοσοφικό τρόπο με τον οποίο ο «Greek Freak» προσεγγίζει το μπάσκετ. Ο Γιάννης είναι ένας σεμνός φιλόσοφος του μπάσκετ και η σοφία του για τη στιγμή και το παρόν ίσως είναι το «κλειδί» για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τους Μπακς. Ακόμη όμως κι αν δεν έρθει ο τίτλος, αποτελεί πραγματικά προνόμιο για όλους εμάς να απολαμβάνουμε την πορεία που διαγράφει το πατριωτάκι με το ασυνήθιστο επώνυμο…