NBA: Μια διαφορετική χρονιά αρχίζει!

Η έναρξη της σεζόν 2020-21 απέχει πλέον λίγες ώρες και το fosonline.gr παρουσιάζει τα σημαντικότερα στοιχεία ενόψει του τζάμπολ.

NBA: Μια διαφορετική χρονιά αρχίζει!

Αντίστροφα μετράει το NBA για την έναρξη της σεζόν 2020-21. Στις 22 Δεκεμβρίου (ξημερώματα Τετάρτης 23/12 ώρα Ελλάδος) ανοίγει η αυλαία του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ με δύο μεγάλες αναμετρήσεις.

Στο πρώτο χρονικά ματς της ημέρας, οι Νετς υποδέχονται στο Μπρούκλιν τους Ουόριορς (23/12, 02:00), ενώ λίγες ώρες αργότερα (23/12, 05:00) θα παρακολουθήσουμε το ντέρμπι του Λος Άντζελες, όπου οι τυπικά γηπεδούχοι Λέικερς θα φιλοξενήσουν τους Κλίπερς.

Από εκεί και πέρα, η φετινή χρόνια παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην πανδημία, αλλά και τις συνέπειες που επέφερε αυτή.

Η πιο σύντομη off season και το... συμπιεσμένο πρόγραμμα

Η περασμένη σεζόν του NBA ολοκληρώθηκε στη «φούσκα» του Ορλάντο στις 12 Οκτωβρίου, με τους Λέικερς να στέφονται πρωταθλητές, μετά από 6 τελικούς (4-2) με αντίπαλο τους Χιτ. Μόλις 71 μέρες αργότερα, η νέα... κουτσουρεμένη σεζόν ετοιμάζεται να ξεκινήσει.

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες να είναι προγραμματισμένοι για το καλοκαίρι του 2021, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η λίγκα υποχρεώθηκε να μειώσει την διάρκεια της αγωνιστικής σεζόν. Οι 82 αγώνες της κανονικής περίοδο του έγιναν 72, ενώ τα Playoffs θα διεξαχθούν το διάστημα 22 Μαΐου με 22 Ιουλίου, όταν θα έχουμε και την ανάδειξη του νέου πρωταθλητή.

Αναγκαστικά με ομάδες... δύο ταχυτήτων

Η εξάπλωση του κορονοϊού στη λίγκα επέφερε διακοπή της σεζόν τον περασμένο Μάρτιο, με την χρονιά να επανεκκινείται το καλοκαίρι στο Ορλάντο, χωρίς όμως τη συμμετοχή και των 30 ομάδων, αλλά των 22 εξ αυτών.

Από την Ανατολή έλαβαν συμμετοχή στην επανέναρξη εννιά ομάδες (Μπακς, Ράπορς, Σέλτικς, Χιτ, Πέισερς, Σίξερς, Νετς, Μάτζικ, Ουίζαρντς) και δεκατρείς από την Δύση (Λέικερς, Κλίπερς, Νάγκετς, Τζαζ, Θάντερ, Ρόκετς, Μάβερικς, Γκρίζλις, Μπλέιζερς, Πέλικανς, Κινγκς, Σπερς, Σανς).

Αυτό σημαίνει ότι οκτώ ομάδες (Τίμπεργουλβς, Πέλικανς, Γκρίζλις, Καβαλίερς, Ουόριορς, Χοκς, Χόρνετς, Μπουλς) δεν έχουν αγωνιστεί σε επίσημη αγωνιστική υποχρέωση από τον Μάρτιο, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για την ετοιμότητα των... παροπλισμένων και το κατά πόσο μπορεί να είναι δίκαια ανταγωνιστικό ένα πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων.

Οι μεγάλες επιστροφές

Πέρα από τις όποιες επιπλοκές δημιούργησε η πανδημία, η σεζόν επιφυλάσσει και ορισμένες ευχάριστες συγκυρίες, αφού επιστρέφουν στο παρκέ σούπερ σταρ, μετά από σοβαρούς τραυματισμούς τόσο ο Στεφ Κάρι με τους Ουόριορς όσο και ο Κέβιν Ντουράντ με τους Νετς.

Ο πρώτος είχε τραυματιστεί στο χέρι στα τέλη Οκτώβρη της προηγούμενης σεζόν, στερώντας από τους «πολεμιστές» τον ηγέτη και σε συνδυασμό με την απουσία του Κλέι Τόμπσον (ο οποίος δυστυχώς θα συνεχίζει να απουσιάζει), το Γκόλντεν Στέιτ οδηγήθηκε στην χειρότερη χρονιά του τα τελευταία χρόνια, τερματίζοντας στην τελευταία θέση της Δύσης!

Ο πρώην άσος των Ουόριορς, από την άλλη, επιστρέφει στις επίσημες υποχρεώσεις για πρώτη φορά με τη νέα του ομάδα, και στη preseason τουλάχιστον έδειξε διψασμένος για διακρίσεις. Ο Ντουράντ είχε υποστεί ρήξη αχιλλείου στους τελικούς του 2019 μεταξύ Ουόριορς και Ράπτορς και θα επιστρέψει στα παρκέ κόντρα στην παλιά του ομάδα, κάτι, που όπως τόνισε ο ίδιος, δεν του φαίνεται περίεργο.

Μονοπώλιο του Λος Άντζελες η Δύση, δυνάμωσε η Ανατολή

Η εικόνα της ανταγωνιστικής Δύσης και της πιο... βατής Ανατολής δεν ισχύει πια. Από τη μία, η δυτική περιφέρεια έχει μετατραπεί σε υπόθεση για δύο με τους Λέικερς πρωτίστως και δευτερευόντως τους Κλίπερς να διεκδικούν τα πρωτεία. Οι μόνοι που δείχνουν ικανοί για να τους εμποδίσουν στην παρούσα φάση είναι οι Νάγκετς και οι Τζαζ.

Οι Ουόριορς από την στιγμή που δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τον Κλέι Τόμπσον αποδυναμώθηκαν αρκετά, οι Ρόκετς πρέπει πρώτα να λύσουν το ζήτημα Χάρντεν, η παραδοσιακή δύναμη Σπερς βρίσκεται σε καθοδική πορεία και οι Μάβερικς βρίσκονται ακόμα ένα... κλικ πιο πίσω.

Στην Ανατολή η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, τόσο που απειλείται η παντοδυναμία που βίωναν οι Μπακς στην κανονική περίοδο τα προηγούμενα χρόνια. Οι Χιτ έχουν τα φόντα να αποδείξουν ότι η περσινή σεζόν δεν ήταν πειροτέχνημα, οι Σέλτικς με ένα ικανοποιητικό ρόστερ και ηγέτη τον Τέιτουμ θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή, οι Σίξερς με τον Ντοκ Ρίβερς θα ψάξουν την υπέρβαση ενώ οι Ράπτορς παραμένουν εξίσου ανταγωνιστικοί ακόμα και χωρίς τον Μαρκ Γκασόλ.

Ο μεγάλος αντίπαλος του Μιλγουόκι πάντως τη φετινή χρονιά είναι ένας και ακούει στο όνομα Μπρούκλιν Νετς. Ο Κέβιν Ντουράντ έχει επιστρέψει, ο Κάιρι Ίρβινγκ δείχνει επιτέλους της διάθεση να σοβαρευτεί, ενώ το πρότζεκτ του Στιβ Νας μοιάζει κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρο.

Το κίνητρο του Γιάννη

Πριν την έναρξη της φετινής σεζόν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πήρε τη μεγάλη απόφαση να συνεχίσει να αγωνίζεται με τους Μπακς, μένοντας πιστός στην ομάδα που τον ανέδειξε στον κόσμο. Ο επί δύο σερί έτη MVP ξέρει ότι τον περιμένει μια δύσκολη χρονιά μπροστά του.

Οι Μπακς, έστω και με το φιάσκο Μπογκντάνοβιτς, προέβησαν σε κάποιες σημαντικές κινήσεις. Μεγάλη κίνηση η απόκτηση του Τζρου Χόλιντεϊ (θα φανεί ακόμα περισσότερα στα playoffs από ό,τι στην κανονική περίοδο), ενώ προσθήκες ικανές να βοηθήσουν δείχνουν οι Μπόμπι Πόρτις και Ντι Τζέι Όγκουστιν.

Ακόμα και έτσι όμως, τα βλέμματα και οι ευθύνες βαραίνουν και φέτος στον "GreeK Freak", ο οποίος δεν κρύβει ότι θέλει να συνοδεύσει την 8η σεζόν της καριέρας του με ένα πρωτάθλημα για τον ίδιο, αλλά και για τα «ελάφια»...